V-borgmester vil have svenske betjente på gaden i København - urealistisk og uhæderligt, mener ekspert
Svenske betjente skal hjælpe dansk politi med at skabe tryghed på gaderne i København efter skyderier i byen.
Der skal svenske betjente på gaden i København for at hjælpe dansk politi med at skabe tryghed og løse udfordringerne med svenske teenagere, der begår drab i Danmark.
Det mener Jens-Kristian Lütken, der er beskæftigelses- og integrationsborgmester for Venstre i København.
- Vi står i en situation, hvor der er behov for mere politi på gaden. Det kræver en større polititilstedeværelse og mere mandskab.
- Og da det her er et svensk problem, som er kommet til Danmark, er det naturligt, at svensk politi bidrager med at løse det. Og de har jo også en ekspertise og viden omkring lige præcis den her problemstilling, som vi ikke har i Danmark, siger han.
Flere sager i den seneste tid
De seneste uger har der været flere episoder i København, hvor svenske teenagere er blevet sigtet for drabsforsøg i Danmark.
Sidste uge blev en 16-årig svensk dreng varetægtsfængslet for drabsforsøg i forbindelse med en skudepisode på Blågårds Plads på Nørrebro i København.
Også en 17-årig svensk dreng blev varetægtsfængslet i sidste uge efter en skudepisode i Kolding.
Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Mandag aften blev en 18-årig mand ramt af skud på Frederiksberg Allé tæt på shoppingcenteret Frederiksberg Centret. Han meldtes efterfølgende uden for livsfare og i stabil tilstand.
Og torsdag var det på Hans Tavsens Gade på Nørrebro i København, at en 43-årig mand blev dræbt af skud. Også en kvinde, der var tilfældigt på stede, blev samtidig såret. Gerningsmanden, en ung mand, forsvandt fra stedet på cykel.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Kan blive udfordret af retsforbeholdet
Ifølge David Sausdal, der er lektor ved Lunds Universitet, kriminolog og politiforsker, kan svenske betjente ikke som udgangspunkt køre til København for at operere på grund af det danske retsforbehold.
- Men man kan lave bilaterale aftaler, der gør det muligt, siger han til TV 2 Kosmopol.
Jens-Kristian Lütken, ved du om svensk politi overhovedet må operere i København?
- Det kan være, vi er udfordret af retsforbeholdet, men det væsentlige er, at de kan assistere dansk politi, ligesom da vi hjalp i forbindelse med Eurovision i Malmø, hvor vi stillede med mandskab og materiel. Det er ikke afgørende, at det er svensk politi, der anholder.
Men hvilken effekt har det, hvis ikke betjentene kan operere?
- Det handler om at have synligt politi til stede. Og de her svenske betjente kender menneskerne og bandemiljøerne. Det kan vi få gavn af, siger Jens-Kristian Lütken til TV 2 Kosmopol.
I Københavns Politi vil vicepolitiinspektør Lasse Michelsen ikke forholde sig til, om svensk politi kan og må operere i Danmark, og i hvilken grad det kan være en hjælp, men han oplyser til TV 2 Kosmopol, at Københavns Politi generelt har “et godt samarbejde med svensk politi.”
Uhæderligt forslag
David Sausdal mener, at forslaget fra Venstre er både urealistisk og uhæderligt.
- Det er at negligere, hvad problemet består i, og hvordan man løser det. Svenskerne er forvejen i knæ og har ikke kapacitet til at rende rundt i Danmark.
- Og så er det problematisk at sige, at det er jeres problem - i må løse det. For bandekriminalitet er jo ikke et hverken kun et dansk eller svensk problem. Lederne sidder nede på den spanske sydkyst, og narkotikaprodukterne kommer fra andre lande, siger David Sausdal.
Han mener heller ikke, at det er antallet af betjente på gaden, der løser problemet. Eller visitationszoner - som blev indført to steder fredag.
- Vi bruger visitationszoner i flæng, men det er aldrig bevist, at det er en måde at hindre bandekonflikter. Det er mere dyb monitorering og forebyggelsesarbejde.
Ansvar for integrationen
Jens-Kristian Lütken understreger, at han som borgmester for integration i København har ansvar for, at integrationen lykkedes, og at der ikke bliver trukket flere mennesker ind i bandemiljøet.
- Det er vigtigt, at vi få bremset det.
Har I været gode nok til at reagere i tide?
- Det kan ikke løses med kommunale initiativer, at mindreårige fra Sverige går rundt og skyder i gaderne. Men vi kan også se, at ungdomskriminaliteten er faldet.
På Frederiksberg taler borgmester Michael Vindfeldt (S) for mere overvågning, og det er Jens-Kristian også fortaler for.
- Det kan være en del af løsningen, men vi skal passe på, at det ikke giver en falsk tryghed. Jeg tror ikke, det fungerer præventivt, men det kan være med til at opklare.