Politihestene forlader byen: Flytter til Dragør
Politiets fire heste i den genoprettede rytterisektion er flyttet ind i Dragør. Her skal de i en slags træningslejr.
Dragør Kommune har fået fire nye indbyggere.
Hver af de nye indbyggere har fire ben og kan rende pænt hurtigt, og så rimer deres art på fest, gæst, pest og blæst.
Til forskel fra andre af deres slags, så arbejder Dragørs nye indbyggere for politiet.
I den for nyligt genoprettede rytterisektion er politites fire heste nemlig flyttet ind på en gård i Dragør, hvor de skal trænes op de næste stykke tid, inden de med politibetjent på ryggen indsættes i gadebilledet i en patruljerende funktion, primært i turistede områder og ved begivenheder.
- De er faldet godt til herude, og træningen går rigtig godt, siger vicepolitiinspektør Jakob Søndergaard, der er ansvarlig for politihestene, i en pressemeddelelse.
- Vi har fået et virkelig godt hold ryttere og trænere, som nu har sin faste gang i Dragør, så hvis man ser en uniform eller to mere, end man er vant til på disse kanter, så er de højst sandsynlig en del af vores nye rytterisektion.
Boot camp i hestesko
Fra deres nye træningslejr i Dragør skal hestene den kommende tid træne med de betjente, der skal ridde på dem i fremtiden. Og til det skal de bruge ro.
- Vi har valgt ikke at offentliggøre selve adressen på gården, fordi hestene har brug for at have ro, når de er hjemme i stalden. Det håber vi meget, at folk har respekt for, siger Jakob Søndergaard.
Borgmesteren i Dragør hilser også de nye politiheste velkomne:
- Jeg glæder mig over, at de første fire politiheste og deres ryttere er faldet godt til i Dragør. Der er også mange fordele for både politi og heste. Kort afstand til København og nem adgang til at komme ud i landet via motorvejsnettet, siger Eik Dahl Bidstrup fra Venstre.
Tre af hestene er af racen Dansk Varmblod og den fjerde er en Oldenborg
DE DANSKE POLITIHESTE
- Sidste gang, politiet var til hest i Danmark, var fra 1998 til 2012 i København.
- Før 1998 skal man tilbage til 1970'erne for at finde sidste periode med politiheste i Danmark.
- Fra 1998 til 2012 var der mellem 10 og 12 heste i Københavns Politis rytteri.
- For at komme til hest skal man have været politibetjent i mindst fem år. Man skal kunne ride, og det bliver testet til en prøve, hvor man skal ride tre forskellige heste.
Kilde: politi.dk
Lovens lange arm til hest
I 2012 blev politihestene fortid i Danmark efter et politisk flertal besluttede at nedlægge rytterisektionen ved politiet.
Siden har politiet ikke haft firbenede patruljer i gadebilledet, men i 2018 besluttede politikerne på Christiansborg at hestene skulle tilbage til politiet.
Derfor fik Rigspolitiet otte millioner til at genetablere korpset. I 2019 lyder puljen på yderligere 10 millioner kroner.
Det er endnu for tidligt at sige, hvornår hestene overgår fra træning til aktiv tjeneste. Hestene skal først være trygge og rolige i situationer med larm og mange mennesker, før de af politiet vurderes klar til at patruljere.