Nyt initiativ hitter - Laura har en fremmed mand boende i baghaven
Initiativet "Brug min Baghave", hvor man låne sin baghave ud til friluftfolk, er blot få måneder gammelt, men bliver allerede brugt vidt og bredt.
- Lige nu har vi en nordmand ved navn Vetle boende. Han skal være her til i morgen, siger Laura Mortensen.
Hun låner sin baghave ud til friluftsfolk, der har brug for et sted at slå lejr.
Hun er nemlig tilmeldt netværket "Brug min Baghave", hvor man låner sin baghave ud kvit og frit. Det eneste, gæsten skal have med, er et telt.
- Jeg valgte at tilmelde mig det her koncept, fordi jeg synes, at det er så god en idé. Og en god måde at lære nogle nye mennesker at kende på og høre om deres livhistorier, forklarer Laura Mortensen.
Laura Mortensen er langt fra den eneste, der gæstfrit låner sin baghave ud.
Netværket blev dannet tilbage i maj, og siden har mange danskere tilmeldt sig.
Lige nu er der 21.700 haveejere eller rejsende, der er tilmeldt netværket, og i alt 1.546 haver er til rådighed rundt omkring i landet. I Lorryland er der cirka 70 haver til rådighed.
De mange tilmeldte glæder initiativtageren Pernille Kaas.
- Jeg synes, det er fantastisk, at det er kommet så mange mennesker til gode, og det er så brugbart, som det tilsyneladende er, siger hun.
Hun fik idéen under en vandretur, hvor hun følte, der var for langt mellem overnatningsmulighederne, og at der manglede steder, hvor hun kunne sætte sit telt op.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: Amanda Goth - TV 2 Lorry
Kommer ikke kun danskere til gode
Det succesfulde netværk er dog ikke kun brugbart for danskerne. Nordmanden Vetle Frøland Garcia De Presno krydser lige nu Danmark – til fods. Og efter et tip fra hans fars kollega, der bor i København, bruger han nu netværket på sin vandretur gennem Danmark.
- Jeg synes, det er helt genialt. I Norge og Sverige har vi jo allemandsret, og det har man jo ikke i Danmark, så her kan man ikke sætte sit telt op, hvor man vil. I stedet kan man sætte sit telt op på de steder, som er markeret på et kort. Det er meget enkelt, for man sender bare en melding, og så får man svar ganske hurtigt, fortæller han.
Som medlem har man adgang til et kort, hvor man kan se, hvor der er en baghave, man kan sætte et telt op i.
Det er desuden ikke kun Danmark, han skal vandre i. Han skal rejse i et år, og har frem til nu tilbagelagt 600 kilometer på gåben, siden han gik fra Arendal i Norge. Han skal gå hele vejen til Spanien. Fra Spanien tager han en færge til Italien, hvorfra han igen sætter kursen mod Norge til fods.
Og han er ganske begejstret for at være havnet hos Laura Mortensen.
- Jeg er blevet taget så godt i mod, det er en fantastisk familie. Jeg føler mig næsten som et familiemedlem, siger Vetle Frøland Garcia De Presno.
Pernille Kaas har svært ved at forstå, hvor meget netværket har grebet om sig, men hun glæder sig over succesen.
- Det er fantastisk, at det er så brugbart både for danskere og for folk, der kommer langvejsfra. Og at konceptet er så enkelt, så det er nemt for alle, siger hun.
Gode erfaringer
Man kan have sine betænkeligheder ved at lukke fremmede ind på sin private grund. Men Laura Mortensen ser ikke noget problem ved det.
- Man har altid sine skrupler over, hvem der kommer, men nu er det bare en åben baghave, hvor enhver ville kunne lægge sig. Og når de kommer, kan man se dem an, og ellers se på, hvad man har lyst til at tilbyde dem, siger hun.
Når man tilbyder sin have til nødtørftige vandrere, er man ikke forpligtiget til at tilbyde yderligere faciliteter. Det er helt op til den enkelte haveejer, hvad man vil tilbyde sin gæst.
Hos Laura Mortensen har hun kun haft gode oplevelser.
- Vores erfaring har kun været god. Vi har haft to søde mennesker, og de har hygget sig, og vi har hygget os, så det har kun været positivt og spændende, forklarer hun.
Hun håber på, at der fortsat er rejsende, der vil lægge vejen forbi hendes baghave.