Betalte 130.000 kroner for uddannelse, der nu er konkurs: “Jeg føler mig røvrendt”

Studerende har betalt store summer for at blive optaget på DAC-uddannelsen på Frederiksberg. Torsdag gik uddannelsen konkurs.

De drømmer om at hjælpe andre borgere på kanten af samfundet.

Nogle af dem har selv været misbrugere og ved, hvor stor en forskel man kan gøre som misbrugskonsulent. Blandt andet derfor har de også valgt at betale 130.200 kroner for overhovedet at begynde på den private DAC-uddannelse på Frederiksberg.

Men nu er drømmen slået i stykker.

Op mod 40 studerende på den SU-berettigede DAC-uddannelse fik således torsdag at vide, at uddannelsen er gået konkurs.

Det sker, fordi uddannelsen ikke kunne betale sin gæld, oplyser kurator i konkursboet, advokat Morten Bjerregaard fra Bjerregaard Advokatfirma, til TV 2 Kosmopol.

Totalt røvrendt

Jesper Autzen begyndte på den 18 måneder lange uddannelse i september måned i år. Samtidig betalte han 80.000 kroner - han havde allerede betalt 50.000 kroner i maj måned.

- Jeg er rystet.

- Jeg føler mig totalt røvrendt, det er nok et meget fint sprog at bruge her, siger Jesper Autzen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

DAC-uddannelsen

  • Uddannelsen Danish Addiction Counselor (DAC) blev oprettet i 1992 af Frederiksberg Centeret, der siden 1990 udførte dagbehandling af afhængige.

  • I august 2018 gik Frederiksberg Centeret, herunder DAC-uddannelsen, konkurs.

  • Uddannelsen blev dog drevet videre af Frank Edvard Hansen, Erik Edvard Hansen og Anne Sofie Broe Hansen, der også var ejere frem til konkursen den 8. november 2023.

  • Med DAC-uddannelsen kan du søge job som misbrugskonsulent eller forebyggelsesmedarbejder. Det kan være inden for både private og offentlige institutioner og virksomheder.

  • Uddannelsen koster 130.200 kroner (2022). Praktiktiden er ulønnet. Uddannelsen er SU-godkendt. Det betyder, at man som studerende kan søge SU under skoleopholdet, herunder hjælp til dækning af undervisningsafgiften. 

Kilder: Cvr-registret, UddannelsesGuiden og årsrapport for DAC-Uddannelsen ApS.

49-årige Jesper Autzen fra Strøby Egede i Stevns Kommune er tidligere misbruger, men har været clean i 26 år. Han havde glædet sig til at komme “ud i den store vide verden for at hjælpe unge mennesker i misbrug.”

- Vi (studerende, red.) er ulykkeligt kede af det. Det er ikke bare penge, der er taget fra os, det er også en drøm om at skabe noget, siger Jesper Autzen til TV 2 Kosmopol.

Skal undersøge sagen

Kurator Morten Bjerregaard oplyser til TV 2 Kosmopol, at de studerende, der har forudbetalt for uddannelsen, nu bliver kreditorer, der kan anmelde deres krav i konkursboet. Det skal dog foregå i en ordentlig tone, pointerer han.

- Jeg har oprigtigt forståelse for frustrationen, men man skal holde sig fra at sende beskeder til konkursboet og kuratoren, som kan opfattes som tæt på en trussel. Det er rigeligt, at man anmelder sit krav skriftligt en gang, siger Morten Bjerregaard til TV 2 Kosmopol.

Morten Bjerregaard oplyser også, at han nu er ved at skaffe sig overblik i sagen.

- Vi skal sælge aktiverne bedst muligt, og så skal vi undersøge, hvad der er sket med folks penge, og se om det giver anledning til retssager, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Marcus Mossalski
Marcus Mossalski
Foto: Noah Thilemann

- Vi er i chok

Også 23-årige Marcus Mossalski går på DAC-uddannelsen. Han har tidligere fortalt offentligt om sine massive problemer med ludomani i flere medier. Han er begyndt på DAC-uddannelsen for at hjælpe andre med de samme problemer.

Søndag samler han en stor del af de studerende på uddannelsen i sin lejlighed på Amager.

- Vi er i chok, det er grotesk det, der er sket. Vi er overraskede og frustrerede over processen, siger han til TV 2 Kosmopol.

- Det er trist, at vi har brugt 130.000 på en uddannelse, der nu er gået konkurs. Vi er mange, der står fortvivlede tilbage uden eksamen og økonomisk grundlag, fordi vores SU også er blevet fjernet fra den ene dag til den anden, siger Marcus Mossalski.

quote Vi er i chok

Marcus Mossalski

Spørg Os - Formular

_

De studerende, som TV 2 Kosmopol har talt med, fortæller, at de fik besked om konkursen torsdag aften på mail. TV 2 Kosmopol er i besiddelse af en mail fra ledelsen på uddannelsen, hvor det fremgår, at DAC-uddannelsen er gået konkurs.

Det er DAC-uddannelsen her, der er gået konkurs.
Det er DAC-uddannelsen her, der er gået konkurs.
Foto: Kasper Blomgren/TV 2 Kosmopol

Det har dog ikke været muligt for TV 2 Kosmopol at få verificeret indholdet i mailen af ledelsen på uddannelsen.

TV 2 Kosmopol har således ikke haft held til at få medejer Frank Edvard Hansen i tale trods gentagne henvendelser. Til TV 2 Østjylland oplyser medejer Erik Edvard Hansen, at ingen af medejerne ønsker at udtale sig. Han henviser til kurator.

I mailen fremgår det dog, at ledelsen “med stor sorg” meddeler om konkursen, og at det trods “store anstrengelser ikke er lykkedes at få enderne til at hænge sammen.” Ledelsen skriver også, at kurator forhåbentligt kan finde en ny ejer, der kan give de studerende mulighed for at få en eksamen.

“Vi er rigtig kede af, at det ikke er lykkedes for os - og at det kom til at ramme jer,” lyder det.

Uddannelsen er pengene værd

I Hørsholm blev 59-årige Timm Dinesen trist til mode, da han læste mailen torsdag aften. Han afslutter sin uddannelse om kort tid.

- Vi er så tæt på målstregen på vores hold, så det er super ærgerligt. I bund og grund er vi færdige, vi mangler bare at afrunde praktik, og så er der snart eksamen. Det er virkelig surt, siger Timm Dinesen, der selv var i behandling for et alkoholmisbrug for tre år siden.

Han fandt DAC-uddannelsen på nettet.

quote Ja, det er mange penge, men til gengæld kommer der et rigtig godt output ud af det

Timm Dinesen

- Det koster 130.000 for 18 måneder, og jeg synes, det er pengene værd. Ja, det er mange penge, men til gengæld kommer der et rigtig godt output ud af det for rigtig mange mennesker, siger Timm Dinesen.

Han håber nu på, at nogen kan hjælpe de studerende med at afslutte uddannelsen.

Til TV 2 Kosmopol oplyser Københavns Professionshøjskole (KP), at der - uafhængigt af konkursen - har “været en dialog med ministeriet om at lave en offentlig uddannelse på området, og at den er på vej.”

En anden metode

På Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet (SDU, red.) er professor og dr.med. Ulrik Becker ekspert i blandt andet alkoholmisbrug og behandling.

Han karakteriserer DAC-uddannelsen som en uddannelse, der gennem mange år har fokuseret på den såkaldte Minnesotabehandling. Det er en anden metode, end de der bliver brugt til misbrugsbehandling i det offentlige.

- Jeg har været chef alkoholmisbrugsbehandlingen i Københavns Kommune i ti år, og jeg har aldrig sendt personale på DAC-uddannelsen. Der er meget få i det offentlige, som benytter sig af Minnesotabehandling, siger han.

Hvorfor?

- Dokumentationen for den type af behandling er ikke ret stor. Dermed ikke sagt, at det ikke virker, det er bare ikke særlig veldokumenteret. Jeg har den holdning, at man skal anvende metoder, der er dokumentation for, siger Ulrik Becker til TV 2 Kosmopol. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik