Flertal vil hylde afdød original: ”Han var en ikonisk figur”
Hejremanden, med det borgerlige navn Erik Andersen, blev en kendt skikkelse, da han gennem mere end 20 år fodrede hejrerne på Frederiksberg.
”Til minde om Hejremanden, Erik Andersen. Her var hans sidste fodringssted.”
De ord kan på en messingskilt i fremtiden komme til at hylde den såkaldte Hejremand, der gik bort i november.
Efter flere borgerhenvendelser foreslår forvaltningen på Frederiksberg nemlig, at Hejremanden, med det borgerlige navn Erik Andersen, hyldes.
Det fremgår af dagsordenen for mandagens møde i Miljø- og Trafikudvalget på Frederiksberg.
Forslaget bygger på, at man opsætter et messingskilt på en bænk ved det sted, hvor Erik Andersen senest fodrede hejrerne.
Kan mønstre flertal
Og det er en idé, som flere medlemmer Miljø- og Trafikudvalget bakker op om.
Eksempelvis bakker de konservative medlemmer af Miljø- og Trafikudvalget, Carina Høedt og Anders Storgaard, op om forvaltningens forslag om messingskiltet som mindesmærke.
Det oplyser de til TV 2 Kosmopol.
- Det støtter vi. Det vil være en rigtig fin markering for ham, skriver Anders Storgaard til TV 2 Kosmopol.
Samme støtte finder man også hos de radikales Freja Fokdal og socialdemokratiets Malte Mathies Løcke.
Dermed kan der i Miljø- og Trafikudvalget mønstres et flertal til messingskiltet som mindesmærke for hejremanden, der forventes, vil koste cirka 5.000 kroner.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Borgere ønsker mindesmærke
Ifølge Frederiksberg Forvaltning har man fået flere henvendelser fra borgere, der ønsker at Hejremanden skal mindes.
I forbindelse med hans bortgang sidste år talte TV 2 Kosmopol da også med flere Frederiksberg-borgere - borgere, som Hejremanden havde gjort indtryk på, og som ville komme til at savne ham.
En af dem var Harriet Lykke Jakobsen.
- Jeg synes, at han var sådan et dejligt islæt her på Frederiksberg. Jeg blev så glad, når jeg så ham, fordi manden kunne få dem (hejrerne, red.) til at spise fra sin hånd. Det beviser bare, hvor fortrolig man kan blive selv med vilde dyr, hvis man har det i sig. Det er det, jeg vil huske ham for, sagde Harriet Lykke Jakobsen sidste år til TV 2 Kosmopol.
Skepsis hos formand
Mandag bliver forslaget om et mindesmærke til Hejremanden endeligt behandlet i Frederiksberg Miljø- og Trafikudvalg, og selvom der allerede nu kan dannes et flertal om mindesmærket, så er opbakningen ikke entydig hos alle udvalgets medlemmer.
Formanden for Miljø- og Trafikudvalget, Jan E. Jørgensen, er nemlig skeptisk.
- Jeg er skeptisk, men ikke afvisende (for en mindeplade, red.). Hejremanden er en ikonisk figur på Frederiksberg. Alle kender ham. Alle ved, hvem han er, men han har ikke skabt noget, som har blivende værdi, siger Jan E. Jørgensen og fortsætter:
- Umiddelbart tænker jeg, at det (et mindesmærke, red.) skal være til nogen, som har sat spor i eftertiden. Det kan være deres film, litteratur eller beslutninger, som de har stået i spidsen for, siger Jan E. Jørgensen til TV 2 Kosmopol.
Ifølge Jan E. Jørgensen er det da heller ikke hver dag, at folk får tildelt mindeplader.
- Jeg kan ikke huske, at jeg har været med til at beslutte en mindeplade, siger Jan E. Jørgensen, der har været i kommunalpolitik i mere end 25 år, og understreger:
- Alt behøver heldigvis ikke at gå igennem kommunalbestyrelsen.
Forvaltningen forslår, at der opsættes et messingskilt på en bænk i Rosenhaven mellem Frederiksberg Bibliotek og Frederiksberg Ret, hvor Erik Andersen i slutningen af sit liv, fik anvist et område til at fodre hejrerne på.
Før i tiden fodrerede Erik Andersen hejrerne i Frederiksberg Have.
Det gjorde han lige indtil Slots- og Kulturstyrelsen i 2020 ændrede reglerne, så der ikke længere måtte fodres dyr i haven.
Siden rykkede Hejremanden til det tæt befærdede område omkring Frederiksberg Centret, CBS og Frederiksberg Gymnasium. Men det skabte utryghed i området, for hejrerne kunne være farlige og svinede, skrev FrederiksbergLiv.
Derfor blev han anvist til området i Rosenhaven.
Ønsker anden placering
Netop fordi Erik Andersen har fodret hejrer i Frederiksberg Have i langt de fleste år, ønsker de konservatives Anders Storgaard og Carina Høedt da også, at mindesmærket placeres på den bænk, hvor Erik Andersen plejede at fodre hejrerne i Frederiksberg Have i stedet for det sted, som Erik Andersen blev anvist til at Frederiksberg Kommune.
Erik Andersen blev bisat fra Godthaabskirken på Frederiksberg den 5. december. Ifølge FrederiksbergLiv døde han i begyndelsen af november.
Han blev 68 år.
I videoen nedenfor kan du se, hvordan Hejremanden Erik Andersen fodrede de langbenede fugle.