Frygt for kinesisk videoovervågning af Frederiksberg-borgere: ”De skal pilles ned”
60 procent af Frederiksberg Kommunes små 500 overvågningskameraer er fra kinesiske producenter, som PET har advaret imod. Konservativ Kina-kritiker vil have dem pillet ned.
Opdatering 25. april klokken 21.48
Forslaget er mandag aften vedtaget i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. Kommunens forvaltning skal nu kvalificere forslaget, inden den igen bliver sendt tilbage kommunalbestyrelsen.
Den kinesiske stat kan potentielt kigge med i optagelserne fra tæt på 300 overvågningskameraer i Frederiksberg Kommune.
Det er i hvert fald bekymringen hos kommunalpolitikere på Frederiksberg.
I et notat, som TV 2 Lorry har set, oplyser Frederiksberg Kommunes forvaltning, at cirka 60 procent af de i alt 488 kommunale overvågningskameraer er af mærkerne Hikvision eller Dahua, som er delvist ejet af den kinesiske stat.
Derfor bør kommunen øjeblikkeligt nedtage en stribe overvågningskameraer på rådhuset og hurtigst muligt begynde at udskifte flere end 250 andre, der er sat op forskellige steder i byen.
Sådan lyder det fra Det Konservative Folkeparti på Frederiksberg, der med Kina-kritikeren Anders Storgaard i spidsen stiller forslag om netop dette ved et kommende møde i Kommunalbestyrelsen.
- Vi har været alt for naive i alt for mange år i forhold til Kina og deres interesse i at overvåge her. Flere sikkerhedseksperter påpeger, at de her kameraer er problematiske, så jeg finder det uacceptabelt, at vi som kommuner har så mange sat op. De skal pilles ned, siger Anders Storgaard (K) til TV 2 Lorry.
Ud over at være kommunalpolitiker er Anders Storgaard bestyrelsesmedlem i Dansk Kina-Kritisk Selskab og har tidligere blandet sig i debatten om kinesiske overvågningssystemer på dansk jord.
PET advarer mod producenter
Ifølge kinesisk lovgivning har firmaerne Hikvision og Dahua qua deres delvist statslige ejerskab pligt til at udlevere materiale til efterretningstjenester i Kina, hvis de kinesiske myndigheder altså afkræver dette.
Det forhold har fået Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at advare om overvågningsteknologi fra netop de to firmaer. I en sikkerhedsvurdering fra december sidste år, som TV 2 Østjylland fik aktindsigt i, skrev PET, at de ikke var trygge ved kinesisk overvågningsteknologi i Danmark, og at de var bekendte med 'konkrete sårbarheder' ved to specifikke kameraer fra producenten Hikvision.
Tidligere har Danmarks Radio og TV 2 Øst skrevet, at eksperter udtrykker bekymring for, at Hikvisions kameraer kan være udrustet med en slags ’skjult bagdør’, som de kinesiske myndigheder kan bruge til at foretage masseovervågning.
Italienske Rai TV afslørede - ifølge TV Midtvest - således i maj sidste år, at Hikvision havde sendt data fra Italien til Kina.
Genkender millioner og millioner af ansigter
For eksempel indeholder nogle af kameramodellerne teknologi med ansigtsgenkendelse, som myndigheder potentielt set kan bruge til at spore personer, de har en særlig interesse i at følge.
- De kender millioner og millioner af ansigter, så hvis en flygtning kommer til Danmark, kender et kinesisk styret kamerasystem muligvis allerede det ansigt og vil være interesseret i at tracke de personer, siger Jan Lemnitzer, der er ekspert i IT-sikkerhed og assisterende professor ved Copenhagen Business School, til TV 2 Øst.
- Og det kan jo for eksempel være systemkritiske kinesere bosiddende på Frederiksberg. Det er helt uacceptabelt, synes jeg, siger Anders Storgaard (K).
Ifølge flere medier er virksomhederne Hikvisions og Dahuas kameraer blevet brugt til at overvåge og benytte ansigtsgenkendelse af uighurer og andre muslimske minoriteter i Kina, som er tilbageholdt i lejre.
Af samme årsag har USA’s regering ifølge Danmarks Radio placeret Hikvision og Dahua på en liste over virksomheder, der er forbud mod at handle med. Storbritannien har ligeledes bandlyst de to producenter.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
K vil have kameraer på rådhuset fjernet øjeblikkeligt
Især hvis kameraernes optagelser er forbundet til internettet, og hvis kameraerne overvåger steder med relation til statens sikkerhed, forsvar og beredskab samt kritisk infrastruktur og offentligt befærdede områder advarer PET om brug af producenterne.
Netop denne kategorisering mener Anders Storgaard (K), at Frederiksberg Rådhus falder ind under. Her er der installeret 15 overvågningskameraer af mærket Hikvision, som han derfor foreslår fjernet øjeblikkeligt.
- Noget af det, som Kina kan have særlig interesse i at overvåge, er vores demokrati. Derfor er det særligt kritisabelt, at der i værste fald kan foregå overvågning på og omkring rådhuset, siger Anders Storgaard (K).
Frederiksberg Kommune oplyser dog i et føromtalte notat, at overvågningskameraerne er ”koblet op på en lukket sikkerhedsnetværk, hvor en almindelig adgang til internettet ikke kan anvendes” og henviser til et punkt i PET’s sikkerhedsvurdering, hvor risikoen for kompromittering beskrives som ”minimal”, hvis altså kameraerne anvendes i et ”isoleret og lukket system”.
Tyder på flertal for at pille kinesiske kameraer ned
Enhedslisten, der efter Konservative er det næststørste parti på Frederiksberg, er umiddelbart klar til at støtte op om forslaget, fortæller rådmand og sekretariatsleder Mette Bang Larsen.
Dermed lader det til, at et flertal på Rådhuset er klar til et opgør med de to overvågningsproducenter.
- Man skal kunne bevæge sig frit i byen uden at være bange for at blive overvåget. Særligt, hvis der er risiko for at informationerne bliver brugt af den kinesiske regering til at overvåge demokratiforkæmpere, skal vi gøre, hvad vi kan for at de pågældende kameraer bliver taget ned hurtigst muligt, siger Mette Bang Larsen (EL) i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.
Til sammen råder partierne Konservative og Enhedslisten over 19 af kommunalbestyrelsens 29 mandater og kan således danne et stort - om end lidt uortodokst - flertal.
Borgmester Michael Vindfeldt (S) ønsker ikke at dele med TV 2 Lorry, hvordan Socialdemokratiet forholder sig til spørgsmålet:
- I Frederiksberg Kommune er vi altid meget optaget af datasikkerhed for vores borgere. Hvis der er en risiko forbundet med systemer, vi benytter, så skal vi se på, hvordan vi håndterer det. Men når det handler om sikkerhed og fortrolige oplysninger, kommer vi ikke til at deltage i en større offentlig debat om det, hvilket jeg tror, alle kan forstå. Nu er forslaget stillet, og så skal vi have en god og grundig behandling af det i kommunalbestyrelsen, hvor jeg af respekt for processen ikke vil foregribe konklusionen på nuværende tidspunkt, udtaler borgmester Michael Vindfeldt (S) til TV 2 Lorry i et skriftligt svar.
TV 2 Lorry har også rettet henvendelse til forpersoner fra Radikale Venstre og Venstre med spørgsmål til deres holdning til forslaget. Partierne er dog ikke vendt tilbage inden artiklens udgivelse.
Koster to millioner kroner at skifte ud
Ifølge forvaltningen på Frederiksberg ventes det at koste omkring to millioner kroner at pille alle kameraerne fra de to producenter ned.
Med til historien hører, at Anders Storgaard (K) selv er i de kinesiske myndigheders søgelys, efter han sammen med tre andre danske politikere tidligere har hjulpet en demokratiaktivist fra Hongkong med at flygte til Vesten.
- For mig at se skulle de her kameraer ned, uanset om jeg var på kant med Kina eller ej. Men det er klart, at jeg også synes, det er ekstra ubehageligt at have kinesisk overvågning på min egen arbejdsplads, når jeg samtidig ikke engang kan rejse til udlandet på sommerferie, fordi PET vurderer, at jeg er i Kinas søgelys, siger Anders Storgaard.
Frederiksberg er langt fra den eneste kommune i hovedstadsområdet, der har udstyret det offentlige rum med kinesisk overvågningsteknologi. Ifølge Danmarks Radio har kommunerne Gladsaxe, København, Gentofte og Roskilde også kameraer fra Hikvision og Dahua, mens Stevns ifølge TV 2 Øst har 18 styks sat op.
- Vores produkter bliver ikke brugt til spionage
I et skriftligt svar til TV 2 Lorry udtaler en talsperson fra Hikvison, at virksomheden har kendskab til sikkerhedsvurderingen fra PET, og virksomheden søger nu derfor aktivt at komme i dialog med PET, og at virksomheden “overholder de strengeste globale standarder for at sikre”, at udstyr og data er beskyttet.
"Hikvision følger alle gældende databeskyttelseslove, regler og normer i Danmark – herunder også de gældende GDPR-regler. Der er aldrig blevet fremlagt beviser noget sted i verden, der viser, at Hikvision-produkter er blevet brugt til spionage."
"Vores sikkerhedspraksis betyder, at bestemt udstyr ikke bliver uansvarligt forbundet til internettet, medmindre de relevante cybersikkerhedsprotokoller selv er blevet installeret af slutbrugeren. Hikvision kan ikke få adgang til videodata," skriver en talsperson fra Hikvision.
TV 2 Lorry har også rettet henvendelse til Dahua Technology. I et skriftligt svar til TV 2 Lorry, skriver de, at de hverken er "ejet eller kontrolleret af nogen stater."
"Cybersikkerhed er en fælles udfordring for industrien, og der bliver nogle gange opdaget sårbarheder i produkter," skriver Dahua Technology til TV 2 Lorry og understreger, at de ikke har adgang til brugerdata.
De skriver også, at de overholder alle gældende love og regler i alle lande, hvor de driver forretning.
"Som enhver anden virksomhed, der arbejder med sikkerhedsløsninger, kan vi ikke fuldt ud kontrollere, hvordan vores teknologier i sidste ender bliver brugt af slutbrugeren," skriver Dahua Technology, der dog understreger, at man forventer, at deres slutbrugere også henholder sig til alle gældende love og regler.