Morten troede, han var okay, da han kom hjem fra Afghanistan. Indtil han ikke turde gå ud at handle
Et flertal i Folketinget har sat penge af til endnu et hjem for veteraner på Sjælland. Vi har besøgt Veteranhjem København for at undersøge, hvordan stedet hjælper tidligere udsendte.
Morten Klejnstrup sidder i sofagruppen i fællesstuen og kigger ærmemærker igennem. En af veteranerne, der er på besøg i dag, har taget en stak med. De diskuterer, hvor ærmemærkerne stammer fra.
- Ej, det er Afghanistan. ISAF 8, konkluderer Morten Klejnstrup.
Og det ved han. For det var netop i Afghanistan, han var udsendt som sygehjælper.
- Jeg lappede folk sammen, der var gået i stykker, siger han om den opgave han udførte.
Da han kom hjem, valgte han at skifte retning og blive hundefører i Karup, fortæller han.
Men hans oplevelser i Afghanistan, fulgte med ham hjem.
- Det startede helt tilbage, da jeg havde små børn, og de skreg om natten. Det triggede nogle ting i mig, husker Morten Klejnstrup.
Til at starte med ville han ikke erkende, at noget var galt. Han troede, det var fysisk sygdom, der gjorde ham dårlig.
- Jeg oplevede at kollapse på arbejdet. Det føltes som et slagtilfælde. Det gik udover talen, det gik udover bevægeapparaturet. Jeg fik taget en masse prøver, men der var ikke noget at finde overhovedet, fortæller Morten Klejnstrup om nogle af de advarselssignaler, han oplevede.
Det var først efter en alvorlig samtale med en psykiater, at Morten Klejnstrup indså, at symptomerne startede i psyken, husker han.
- Jeg gik fuldstændig ned med PTSD. Jeg havde ikke lyst til at være sammen med andre, helst heller ikke mig selv faktisk. Jeg fik socialfobi og angst. Jamen problemer med bare at gå ud og handle.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Det svære skridt over dørtrinnet
Det er onsdag, og to frivillige har sørget for stakkevis i pandekager til alle, der lægger vejen forbi.
Sådan er det hver uge, og sådan har det været i 10 år. Opskriften har altid været den samme, og ingredienslisten er den eneste grund til, at der trods forbud mod alkohol alligevel er gemt nogle øl et sted på hjemmet.
Der bliver pludselig samling rundt om pandekagebuffeten.
- Hør lige efter. Hvor mange skal med i biografen nu her? råber en tredje frivillig.
Den lokale biograf har stillet en sal til rådighed, så veteraner kan komme i biografen og se Napoleon sammen.
I mens går Anette Kølstrup Hansen, der er sygeplejerske, ind i et tilstødende lokale sammen med en veteran. Hun er en del af Københavns Kommunes Sundhed i Front, der opsøger veteraner. Det sker blandt andet hver onsdag på Veteranhjem København.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol
- Når man nu er her og får en pandekage, og døren står åben ind til en sygeplejerske og en læge, så går dem, som måske ikke ville være gået til læge, alligevel lige ind og siger: "Jeg har lidt med den ene arm eller halsen", fortæller Nicolaj List Mortensen, der er leder af Veteranhjem København.
Han tager navnet bogstaveligt. For ham er det vigtigt, at stedet føles som et hjem med det samme. Men før den opgave venter en større.
Nemlig at få veteraner til at træde ind over dørtrinnet.
- Nu har jeg været leder i snart to år, og de fleste veteraner, som kommer her for første gang, fortæller, at det er enormt svært at træde ind på veteranhjemmet. Vi har flere veteraner, som er gået forbi her i flere år, fordi de ikke har turde tage i håndtaget og gå ind, fordi de ikke vidste, hvad der var på den anden side af døren, siger han.
Hvad er Veteranhjem København?
Fonden Danske Veteranhjem er en almenvelgørende fond, som driver fem veteranhjem. Veteranhjemmene er placeret i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Fredericia.
De har på Finansloven 2024 fået fem millioner kroner til at etablere et nyt veteranhjem i Region Sjælland.
Veteranhjem København har til formål at skabe et frirum for samvær og aktiviteter for veteraner og deres pårørende og give en håndsrækning til dem, der af den ene eller anden grund ikke har kunnet finde hjælp i det etablerede system.
Nicolaj List Mortensen er ansat som leder af Veteranhjem København og får hjælp af ca. 20 frivillige.
Veteranhjemmet tilbyder:
Fællesspisning to gange om ugen, hvor en frivillig kommer og hjælper med at lave mad samt pandekager og morgenmad onsdag formiddag. Der er også fællesspisning ved højtider - blandt andet juleaften.
Besøg af en sygeplejerske og læge fra Sundhed i Front
Besøg af jobkonsulenter, social-, økonomiske- og juridiske rådgivere
Besøg af Veterancentrets opsøgende rådgivere
Diverse udflugter til eksempelvis biograf, skydebane og shelterture
Diverse fællesaktiviteter som skrivekursus, foredag og træning
Kilde: Veteranhjem.dk og Finansministeriet
Den dyre pose
Det er fem regulære værelser og et nødværelse, som Nicolaj List Mortensen kalder det, fordi man skal igennem hans kontor for at komme ind. Derfor bor der oftest fem veteraner.
Det er gratis at bo på hjemmet, og tilbuddet gælder så længe der er behov, men i så kort tid som muligt.
- Det handler om at få standset ulykken så hurtigt som muligt. Det kan være problemer under en skilsmisse, problemer med misbrug, med PTSD eller med hjemløshed. Vi er ikke et behandlingssted, men vi hjælper med at sende veteraner videre i systemet i samarbejde med Veterancentret (landsdækkende center for soldater, veteraner og deres pårørende, red.), siger Nicolaj List Mortensen.
Veteranhjemmet er også et samlingssted, hvor man kan være en del af et fælleskab og deltage i forskellige aktiviteter.
Jakob Andersen kommer ofte på besøg. Han har været med til at pynte stedet med lyskæder og julenisser, og senere på dagen skal han lave brændte mandler.
- For omkring fem år siden var jeg et dårligt sted. Veteranhjemmet hjalp mig videre, så jeg i dag kan hjælpe andre, siger Jakob Andersen, der er veteran.
- Man kan være ensom og tænke, at den her vinter er sgu lidt hård, men hvis man er tidligere udsendt, så er man altid velkommen til at komme her og hygge med os, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Et skur til rygning - og de svære snakke
Biografholdet er vendt tilbage til veteranhjemmet og har indfundet sig i sofaerne.
Ikke alle er lige begejstret over filmen, som, de synes, handlede mere om Napoleons romantiske relationer end hans succeser med strategisk krigsføring.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol
Morten Klejnstrup sidder ved en af hjemmets computere sammen med en jobkonsulent.
- I dag er min PTSD under kontrol. Nu er det bare min situation generelt, der har været lidt op ad bakke det seneste halve år, siger han.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Hvad er PTSD?
Posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) kan være en langvarig tilstand, som opstår efter voldsomme, katastrofeagtige psykiske belastninger
Ved PTSD genoplever man den skræmmende hændelse (får flashbacks) i vågen tilstand og ofte også som mareridt. Man forsøger at undgå ting eller situationer som minder om hændelsen
Mange er plaget af irritabilitet, har problemer med at sove, besvær med at koncentrere sig og huske
PTSD kan bl.a. behandles med bestemte former for psykoterapi (bl.a. kognitiv terapi), evt. i kombination med antidepressiv medicin
Undersøgelser har vist, at der ikke er forebyggende effekt af samtaler med krisepsykolog (såkaldt debriefing) af ofre for katastrofer og lignende. Almindelig menneskelig omsorg er vigtigere i sådanne situationer.
Man kan som tommelfingerregel regne med, at omkring 1 ud af 10 veteraner vil opleve symptomer på svær depression eller PTSD efter en udsendelse.
Kilde: Sundhed.dk og Veterancentret
Han har boet på veteranhjemmet i tre måneder. Imens har han fået hjælp til at finde en lejlighed og søge job.
- Da jeg kom her havde jeg ingenting. Nu er jeg på vej videre. Jeg har fundet en lejlighed i Jylland, hvor jeg har to børn, siger han.
Udenfor er det frysegrader, og Morten Klejnstrup tager vinterjakken på vejen ud for at ryge.
Håndvægtene, boksepuden og bænkpressen i haven er dækket af et tyndt lag sne. I shelteret ligger hynder og puder i læ for vintervejret.
- Nogle veteraner profiterer af at sove i shelteret, fordi det er trygt at være udenfor og tæt på på naturen, hvorimod det kan følges klemt indenfor, siger Nicolaj List Mortensen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol
Midt i haven står et rødt skur med røg dampende fra skårstenen. Det er her, man ryger og holder varmen.
- Det er i rygeskuret rigtig mange gode snakke foregår. Her der er ro og plads til at være den man er, siger Nicolaj List Mortensen.
Hvad hjælper den procentdel af veteraner, som har det svært?
- Det er meget individuelt. Jeg tror, det, der rykker mest, er en anerkendelse af, at der er noget på spil, som har været missionsrelateret. Og at der er nogen, som sørger for at tage kontakt til de rette instanser og sørge for at skaffe den hjælp, der er nødvendig, siger Nicolaj List Mortensen.
Og det er I bedre til end andre?
- Jeg ved ikke, om vi er bedre til det, men vi er gode til det, siger han.
Vi besøger Veteranhjem København i videoen her: