Rockband leverer hårdtslående hyldest til Hejremanden
Hejremanden, Erik Andersen, var en af Frederiksbergs mest kendte skikkelser. Han døde for knap et år siden, og nu bliver han hyldet i et nyt nummer af rockbandet Lydsyn.
For han var aldrig bankens slave
eller kommunens skødehund
men han endte som kongen af haven
fordi han gav dem dåsetun
han ville bare være en hejremand
Ordene er skrevet af sangeren og tekstforfatteren Uffe Lorenzen, der sammen med resten af bandet Lydsyn i dag sender et nyt album på gaden.
Et af numrene er en hyldest til en af Frederiksbergs måske mest kendte - og sære - skikkelser, Hejremanden, der døde i starten af november 2023.
- Der er mindre plads i vores samfund. Det er blevet mere konformt. Og jeg har i en dokumentar om Hejremanden set, at han følte, at resten af verden bevægede sig hurtigt. Folk var mere ambitiøse, og der skulle løbes hurtigt - og så var der mindre plads til de folk, der bare ville sidde på en bænk, forklarer Uffe Lorenzen til TV 2 Kosmopol om grunden til at skrive nummeret.
Sangen om Hejremanden kan du høre her.
Hilste på hinanden
Uffe Lorenzen har selv mødt Hejremanden, for i en periode på 12 år arbejdede han på Café Svejk, der ligger ved en sideindgang til Frederiksberg Have - og det var i Frederiksberg Have, Erik Andersen og hejreflokken først og fremmest holdt til.
- Jeg så ham gå forbi, når jeg stod og skænkede fadøl, og så begyndte jeg selvfølgelig at hilse på ham. Det var der, jeg blev opmærksom på ham. Og så så jeg en dokumentar om ham på Youtube, hvor han fortalte om sig selv, forklarer Uffe Lorenzen.
Han og de to andre medlemmer af Lydsyn - Palle Demant og Jens Eyde - sender i dag albummet Højspændt på gaden, og nummeret Hejremanden er med på nyudgivelsen.
- De skæve eksistenser er et gennemgående tema. Jeg har selv valgt min egen sti her i livet, og derfor har jeg let ved at identificere mig med folk, der falder lidt udenfor. Det er sådan nogle karakterer, der skal være plads til i en storby, siger Uffe Lorenzen, der både har udgivet musik i eget navn og er kendt fra bands som Baby Woodrose og Spids Nøgenhat.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Da Erik Andersen døde i starten af november sidste år, var der ikke mange, der kendte hans borgerlige navn.
Men sagde man Hejremanden - så vidste folk, hvem man talte om. For han var fast inventar både i Frederiksberg Have, foran Revymuseet og sågar henne ved Frederiksbergcentret, hvor han fodrede og talte med hejreflokken, der har hjemsted i kommunen.
Gennem årelang træning havde de store fugle vænnet sig til manden, og de var så trygge ved ham, at de villigt hoppede op på bænken ved siden af ham for at lade sig håndfodre.
Men i 2020 ændrede Slots- og Kulturstyrelsen regler for ophold i Frederiksberg Have. Nu var det ikke længere tilladt at fodre dyrene i den gamle park, og så var der pludselig ikke længere plads til Erik Andersen og hejrerne.
Han fik også forbud mod at opholde sig ved Frederiksbergcentret, fordi folk var bange for de store fugle, og så blev der iværksat en underskriftsindsamling.
- Man er jo blevet en kendis, konstaterer Erik Andersen selv i en af de videoer om ham, man kan finde på Youtube.
Underskrifterne betød, at der blev skabt plads til Erik Andersen og fuglene på et område mellem kommunebiblioteket og Retten på Frederiksberg. Og her kunne Frederiksbergborgerne støde på ham og hejerne, men sidste år var det så slut.
Siden er han blevet hyldet med en mindeplade på en bænk - og nu altså også med musik fra Lydsyn - så jo - han var en ægte kendis.
Vi giver de sidste ord til Erik Andersen, der i et indslag her på TV 2 Kosmopol, måske selv forudså, at hans liv ikke ville blive så langt.
- Når man engang får en kiste, så kunne de jo komme flyvende og besøge, hvor den var henne. Det er jo meget rart med en besøgsven.
Hejremanden Erik Andersen døde i en alder af 68 år.