Tillæg skal fastholde Greves sosu'er - fagforbund tvivler
Et såkaldt Greve-tillæg skal fastholde og tiltrække sosu-medarbejderne til kommunen. Men Greves løn er stadig lavere end omegnskommunerne, så der skal mere til, siger FOA.
x
6.000 kroner årligt. Så meget mere i løn får en fuldtidsansat sosu-medarbejder fremover i Greve Kommune. Det er resultatet af en ny aftale mellem kommunen og fagforbundet FOA.
Greve Kommune sakkede nemlig bagud, når det gjaldt lønkroner på social- og sundhedsområdet - faktisk i en grad, hvor man som sosu-medarbejder kunne smutte over på den anden side af kommunegrænsen og få helt op til 2000 kroner mere i løn - om måneden.
- Det er klart, at det gik ud over rekrutteringen og fastholdelsen, at vores løn var så meget lavere, siger borgmester i Greve Kommune Pernille Beckmann (V) til TV 2 Kosmopol:
- Dette er vores forsøg på at rette op på lønnen, så vi ikke mister medarbejdere på grund af den.
Det betyder, at en fast sosu-medarbejder i Greve nu får 500 kroner mere om måneden, uanset hvilket løntrin, man befinder sig på.
Det højeste løntrin er som sosu-medarbejder ifølge FOA trin 31, som ligger på 30.757,75 kroner uden pension og personlige tillæg. Så er man ansat i Greve Kommune og ligger på højeste løntrin hedder grundlønnen altså fremover 31.257,75 kroner.
Borgmesteren mener dog, at der skal mere end løn til for at fastholde de gode medarbejdere. Og derfor har man valgt fortsat ikke at være lønførende, siger hun.
- Hvis vi presser lønnen opad, tror jeg, at der vil ske en automatreaktion, hvor de andre vil overbyde os, og overbudspolitik er usundt for samfundsøkonomien, siger Pernille Beckmann og fortsætter:
- Lønnen skal selvfølgelig følge med, men som tidligere sosu-medarbejder ved jeg også, at lavt sygefravær og høj faglighed er mindst ligeså vigtigt for, at man har lyst til at arbejde et sted.
Derfor slår man sig i Greve Kommune blandt andet op på, at sosu-medarbejdere kun skal arbejde hver tredje weekend mod hver anden i flere andre kommuner.
Du får mere i løn som nyansat
Ifølge Greve Kommunes egne tal ligger de fortsat ca. 1700 kroner under visse omegnskommuner, imens de fremover vil ligge knap 500 kroner over landsgennemsnittet. Så det kan vise sig at være nødvendigt med de ekstra goder, for der er kamp om det social- og sundhedsfaglige personale i landets kommuner.
For i en tid med store stigninger i priser og omkostninger, er det svært at komme udenom, at mere i løn er en væsentlig faktor i valg af arbejdsplads. Derfor har man i FOA har arbejdet på, at netop Greve skulle lægge flere kroner i lønningsposen, og man så gerne, at lønstigningen havde været reelt konkurrencedygtig i forhold til omegnskommunerne.
- Vi startede forhandlingen som en lokallønsforhandling i 2021, men efter at vi kunne påpege, at Greve lå procenter lavere i forhold til andre kommuner, gik vi efter en generel lønstigning, siger Lone Rosenkilde og uddyber:
- Vi ville gerne have set en højere lønstigning, fordi man lige nu kan komme udefra og forhandle sig til væsentligt mere i løn end de sosu-medarbejdere, der har været trofaste og blevet i kommunen i årevis. Jeg har mødt medlemmer, som har arbejdet i Greve i 20 år, som har fået løn efter den centrale aftale, mens nyansatte har forhandlet sig til væsentligt mere.
FOA: Se på andre værktøjer
Når det er sagt er Lone Rosenkilde glad for, at det lykkedes at løfte lønnen. Det har nemlig skullet igennem flere godkendelsesprocesser grundet en stram økonomi i kommunen.
- Greve-tillægget er en begyndelse, men kommunen bør se mere på lønnen. Det kan jo ikke passe, at der ikke er mere i løn til dem, der har været der i mange år, når man har til de nyansatte, siger Lone Rosenkilde og foreslår:
- Man kunne jo også se på andre tillæg, der kunne hjælpe med at fastholde medarbejderne og udligne lønforskellen. Eller overveje at belønne de trofaste og dele tillægget op, så medarbejderne fik halvdelen ved rekrutteringen, og halvdelen, når de har været der i en vis periode.
I kommunerne bruger man forskellige rekrutterings- og fastholdelsesværktøjer i kampen om sosu-medarbejderne. Oveni løn kan medarbejderne få en række tilskud for alt fra at være praktikantvejleder, vagtplanlægger eller endda tage cyklen ud til borgerne. Der er også kommuner, hvor man fra politisk side har valgt at lade medarbejdere selv bestemme over deres opgaver nogle dage om måneden. Alt sammen greb, der skal gøre arbejdet som sosu i netop dén kommune mere attraktivt.
Og Greve er som sagt ingen undtagelse, fordi man her kun arbejder hver tredje weekend, mens man i andre kommuner risikerer at arbejde hver anden weekend. Alligevel mener borgmester Pernille Beckmann (V) ikke, at politikerne skal ind og "detailstyre" yderligere.
- Det er ikke en politisk opgave at styre lederne. Jeg vil hellere lade lederne gøre det op, siger hun til TV 2 Kosmopol:
- Sosu-medarbejderne har meget forskellige baggrunde og behov, og derfor skal de behandles forskelligt for at trives, og det skal være op til lederne at vurdere, hvordan de bedst tiltrækker og fastholder deres medarbejdere.
,.