18-årig datter var alene hjemme, da nabos voksne søn pludselig gik amok
En farlig mand i Ramløse har skabt flere livstruende situationer. Han truede blandt andet med at brænde naboens hus ned, mens 18-årig var alene hjemme.
Genboens voksne søn går pludselig ind og banker på ruderne i Hanne Svendsens hus, mens hendes 18-årige datter er alene hjemme. Han truer med at slå hende ihjel og med at brænde huset ned, imens han vifter med en benzindunk.
- Hun får jo et kæmpe chok, bliver helt desperat og går i panik, siger Hanne Svendsen
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Det er ikke den eneste gang, manden har skabt voldsomt utryghedsskabede situationer. Den 30. september i år hopper han pludselig ind i Michael Kjær Nielsens have og truer ham på livet.
Hanne Svendsens families historie begynder med, at hendes mand møder overfaldsmanden i indkørslen, da han skal køre en tur med parrets yngste datter.
- Husk det, husk det, siger han, fortæller Hanne Svendsen.
Hanne Svendsens mand synes, at det er en pudsig ting at sige, men tænker ikke mere over det. Han har kendt genboen søn – som nu er en voksen mand – siden han var dreng. Han kører væk i bilen sammen med deres yngste datter.
Tilbage i huset er den ældste datter, som er 18 år gammel, alene hjemme. Men pludselig dukker genboens søn op igen. Han er rasende og har en benzindunk i hånden.
- Han går helt op på vores terrasse og begynder at hamre på vinduet til huset og råbe ind, fortæller Hanne Svendsen.
Foto: Grafik: Kirsten Arild / TV 2 Kosmopol
"Jeg slår dig ihjel"
Manden er meget vred og kommer med en sand syndflod af trusler.
- Du kender ikke dine forældre, du ved ikke, hvad de har gjort. Jeg brænder jeres hus ned, jeg slår dig ihjel og så videre, han råber og råber, siger Hanne Svendsen.
Datteren går i panik, men får alligevel låst døren. Det er heldigt, for da manden konstaterer, at han ikke får noget ud af at banke på ruden, går han hen til hoveddøren og rusker i den.
- Så går han ind i garagen, og går rundt og spytter lidt derinde. Han hamrer også hånden ned i min bil med noget, der måske er en lighter. Derefter går han, fortæller Hanne Svendsen.
Foto: Grafik: Kirsten Arild / TV 2 Kosmopol
I mellemtiden har datteren fået fat i sin far. Han er ikke nået at køre særlig langt, og han vender straks rundt og løber ind til datteren. Men så kommer manden tilbage til familiens hus igen.
- Igen banker han på ruden, truer min mand med, at han vil slå ham ihjel, og at han vil brænde vores hus ned, siger Hanne Svendsen.
Heldigvis har Hanne Svendsens mand nået at ringe til politiet, som ankommer og anholder ham.
På TV2 Kosmopol har vi for nylig lavet flere indslag om utryghedsskabende eller direkte farlige mennesker. Ifølge lejernes LO er der mindst 200 sager om året, hvor en lejer gør sine naboer så bekymrede, at myndighederne bliver involveret.
Psykiatrien har fokus på farlige borgere
Ifølge Marit Neve Plesner, som er Centerchef i Psykiatrisk center Nordsjælland, er der i psykiatrien stort fokus på at undgå, at farlige borgere falder imellem stolene. Det kan der for eksempel være risiko for, hvis de begår handlinger, der ikke er kriminelle nok til, at de skal fængsles. Og de er for normalt fungerende til at blive tvangsindlagt.
Kan du forstå, hvis der er nogen, der føler, at det virker som om, at der skulle gøres endnu mere, end det, der bliver gjort i dag, når de hører om de mange episoder, der har været?
- Det kan jeg sagtens forstå. Men vi har også gjort rigtig meget de seneste par år. Vi har blandt andet øget samarbejdet på tværs af myndigheder for at sikre en mere helhedsorienteret indsats.
Centerchefen forklarer, at skyderiet i Fields - hvor en psykisk syg mand dræbte tre tilfældige personer – betød, at der kom ekstra fokus på farlige og utryghedsskabende borgere
- Hvis der er en borger, der har brug for mere hjælp, bliver det drøftet på faste møder imellem kommunen, psykiatrien, politiet og nogle gange kriminalforsorgen, siger hun.
Spørg Os
Vær med i vores journalistiske fællesskab. Du spørger. Vi undersøger. +_
Retningslinjer mod vold
De ansatte i psykiatrien har nogle generelle retningslinjer, når de modtager den type borgere med en udadreagerende adfærd. Retningslinjerne skal hjælpe dem med at vurdere risikoen for, at de begår vold igen. De ser blandt andet på, om vedkommende er stofmisbruger, har psykisk sygdom, virker mistænksom og paranoid, viser tegn på manglende empati eller tidligere har været truende eller begået vold.
- Det er for at vurdere, om noget er ved at køre lidt af sporet, og om vi skal sætte ind med en ekstra hjælp, siger centerchefen.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Efter episoden kommer Hanne Svendsen hjem til sin mand og sine to døtre.
- Jeg var jo helt skræmt fra vid og sans, fordi jeg ikke var der, da det skete. Jeg kunne ikke hjælpe dem. Siden den dag har vi haft låst dør. Det har vi jo aldrig haft før, siger Hanne Svendsen.
Sagen er nu meldt til politiet, og den skal for retten til januar.
- Jeg håber i første omgang på, at han kommer væk fra os. Men det er jo ikke en holdbar løsning i længden. Så han skal jo på en eller anden måde have den hjælp, der skal til, for at han ikke kommer til at gøre det igen, siger Hanne Svendsen.