Nicolai, Ask og 12-årige Laurits fik kæmpetun på krogen: ”Den trak afsted med båden”
Lystfiskere har landet seks blåfinnede tun i Gilleleje Havn siden mandag. Det er lovligt, men årets tunkvote er snart brugt op.
x
- Det giver et kæmperyk, når så stærk en fisk bider på.
Nicolai Ditlefsen, Jan Barfod, Ask Futtrup og hans 12-årige søn Laurits var for anden morgen sejlet ud fra Gilleleje Havn i håbet om at fange den tilbagevendte blåfinnede tun i Øresund.
Det lille fisketeam havde været ude mandag uden held og, så forventningerne var ikke høje tirsdag over middag, da der stadig ikke havde været fisk i syne.
Men så skete det.
En kæmpetun bed på krogen.
- Den trak afsted med båden. Og i det sekund begynder fem hektiske minutter. Vi skal finde en masse ting frem og tage vores andre stænger ind. Vi bruger båden til at udmatte fisken ved at lade den trække båden sidelæns, fortæller Ask Futtrup.
Efter 40 minutters kamp fik de halet fisken ind og aflivet den. Den store fisk blev spændt fast på siden af båden, og kursen sat mod Gilleleje Havn, hvor fisken skulle måles og vejes.
- Det er virkelig en fantastisk følelse. Tunen er jo havets formel 1. Det er den helt store fantasi for en lystfisker, siger Nicolai Ditlefsen.
- Der blev givet et par high fives på båden, supplerer Ask Futtrup.
Nicolai Ditlefsen og Ask Futtrup er ikke nye inden for dansk tunfiskeri. Siden 2017 har de været blandt de udvalgte lystfiskere, der har hjulpet DTU Aqua med at fange og mærke tunfisk i danske farvande, efter den såkaldte "catch and release"-metode.
Fordi de har deltaget i DTU Aquas forskning er de blandt de fiskere, der har fået lov at fange én tun i dansk farvand i år til eget forbrug.
I videoen herunder kan du se, hvordan det forløb, da kvartetten fik den kæmpestore tun på krogen:
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Fem tons tunkvote for andet år i træk
Det er normalt ulovligt at fange tun i Danmark.
Men Danmark har lavet en byttehandel med fiskekvoter med Spanien for andet år i træk. 35 ton makrelkvoter er sendt sydpå, og Danmark har fået fem ton tunkvoter.
Det betyder, at udvalgte danske lystfiskere har fået lov til at fange, hvad der svarer til 15-20 tun, som skal stilles til rådighed for forskere på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Lystfiskerne har søgt Fiskeristyrelsen om lov til at fange et styk tun per båd.
Tunene skal fanges inden for et afgrænset område og skal landes i Gilleleje eller Skagen havn.
Seks tun i Gilleleje
Siden mandag er der blevet landet seks pragteksemplarer af den blåfinnede tun i Gilleleje Havn.
Ask Futtrup og Nicolai Ditlefsens tun blev vejet til 311 kilo og med en længde på 266 centimeter.
- Det var en rigtig tyksak, siger Ask Futtrup.
Tunene i Gilleleje har vejet mellem 280 og 311 kilo, fortæller Lasse Nordahl, der er auktionsmester i Gilleleje Havn.
Det er ham, der har stået for at veje og måle fiskene, når de blev bragt i havn.
Selvom fiskene ikke har slået nogle kilorekorder endnu, så er de stadig imponerende i størrelse.
- Det er en meget pæn størrelse tun, siger Lasse Nordahl.
Danmarksrekorden i lystfiskerfanget tun er på 372 kilo, og den blev fanget i det nordlige Øresund tilbage i 1950.
Torsdag kan Fiskeristyrelsen oplyse, at der er fanget 13 tun på i alt 3762 kilo. Fiskeristyrelsen forventer, at der er kvote til fangst af omkring 4 tun mere.
Lystfiskerne får ikke hele tunen med
Som en del af ansøgningsprocessen har tunfiskerne indvilget i at donere dele af tunfisken til DTU Aqua.
Det er ledende forsker fra DTU Aqua Kim Aarestrup meget tilfreds med.
- Vi er glade for, at ministeriet har gjort sig den ulejlighed at have os i tankerne i ansøgningsprocessen. Vi vil gerne vide mere om tunene: Hvor gamle er de, hvad har de spist, hvilken bestand de tilhører, deres energitilstand og meget andet, siger Kim Aarestrup.
DTU Aqua indsamler blandt andet øjenæbler, mavesæk, øresten, æg- eller sædstrenge fra de indfangede tun. Og de oplever stor velvilje fra fiskernes side.
- De her fiskere er mindst lige så interesserede i at få flere tun i Øresund som os, så de går meget op i at bidrage til forskningen, fortæller Kim Aarestrup.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Blåfinnet tun
- Atlantisk eller blåfinnet tun (Thunnus thynnus) er den største af tunarterne og kan blive over tre meter lang og veje op til cirka 700 kilo.
- Blåfinnet tun er en vandrefisk, som lever i store dele af Atlanterhavet. Den har to kendte gydeområder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet.
- Historisk set var blåfinnet tun en vanlig gæst i skandinaviske farvande og også genstand for et betydeligt fiskeri, før den pludseligt forsvandt herfra for cirka 60 år siden. I de senere år er den blåfinnede tun vendt tilbage til de skandinaviske farvande.
Kilde: DTU Aqua
Fra 1930'erne og indtil 1960'erne var der meget tunfiskeri i Øresundsfarvandet om sommeren. Men omkring 1960 forsvandt tunen fra Øresund og fra de danske farvande.
Tunen vendte dog tilbage i 2016 og ses nu i store stimer i Skagerrak, Kattegat og Øresund.
- Størstedelen af de tun, vi har, er fra middelhavsbestanden, og de trives rigtig godt her. Det er en af grundene til, at de er begyndt at kommet herop. Det, vi kan se i vores forskning, er, at de er oceanvandrere, men at de kommer tilbage i de her farvande, siger Kim Aarestrup.
- Bedste sashimi i mit liv
Tilbage på Gilleleje Havn fik Nicolai Ditlefsen, Jan Barfod, Ask Futtrup og søn hurtigt tunen bakset op på en trailer og fyldt den med is.
- Vi er så heldige at have et godt netværk, så vi kender en japansk kok, der havde tilbudt at skære den ud for os, fortæller Ask Futtrup.
Det er ikke lovligt at sælge fangsten. Blåfinnet tun er ellers særdeles indbringende.
Men lystfiskerne har delt rundhåndet ud til deres venner og fiskekolleger.
De anslår, at de har fået omkring 10 kilo tun med hjem til eget forbrug.
- Da vi kom hjem i går aftens, så fik vi helt frisk sashimi fra den tun, vi selv havde fanget. Det smagte jo fuldstændig fantastisk, siger Ask Futtrup.