Se video: Kronhjort er blevet del af flok med køer i Nordsjælland
I Vinderød uden for Frederiksværk har en flok køer fået en kronhjort som medlem i flokken. Og det er der faktisk en god forklaring på, lyder det fra Naturstyrelsen.
De fleste kender nok historien om Tarzan - en menneskesøn, der bliver opfostret af aber i junglen.
Det er dog ikke kun i litteraturens verden, at vi ser eksempler på, at arter, der minder om hinanden, søger sammen i flok.
I Nordsjælland har en flok køer nemlig fået sig et lidt specielt nyt medlem af flokken. Siden juli måned har de haft selskab af en ung kronhjort, der lever side om side med dem.
Køerne og kronhjorten græsser på en mark, der ligger på Skovriderstien i Vinderød tæt på Frederiksværk i Halsnæs Kommune.
Eva Landert, der bor i nærheden og arbejder som skolelærer, opdagede første gang kronhjorten i starten af september.
- Første gang cyklede jeg forbi stod den og græssede langs med hegnet. I starten tænkte jeg, at den nok bare havde fundet noget god mad, men siden da er jeg så cyklet forbi et par gange og har lagt mærke til den, at den stadig var der, siger Eva Landert til TV 2 Lorry.
Foto: Privatfoto
Arealet hører til Natursstyrelsen, der selvsagt også har fået mange henvendelser om hjorten og køerne, fortæller vildtkonsulent i Naturstyrelsen Niels Worm.
- Det er selvfølgelig sjældent, at det sker og derfor usædvanligt, men det er langtfra ukendt. Hjorten har tilsyneladende fundet godt selskab der, men at det står på så længe, er ret usædvanligt, siger Niels Worm til TV 2 Lorry.
Faktisk minder de to dyr meget om hinanden, hvilket kan forklare, at de tilsyneladende går godt i spænd med hinanden.
- Fysiologisk minder en kronhjort meget om en ko. De ligger ikke så langt fra hinanden og er indrettet på samme måde. De har samme tandsæt og tarmsystem blandt andet. Fælles for dem er også, at de er flokdyr, siger Niels Worm
Kronhjorten anslås at være født i foråret 2020, og er derfor fortsat ganske ung, hvilket kan være med til at forklare, hvorfor den har fundet sammen med de her køer.
- Man kan godt forestille sig, at den her hjort er blevet udstødt fra sin 'rudel' (en hjorteflok, red.), og så er den faldet i godt selskab der. Det er en lidt aparte adfærd, men det har alle levende væsener ind i mellem, hvor nogle vælger den lidt utraditionelle løsning, siger han.
Der er altså god mulighed for at få sig en speciel oplevelse her i efteråret. Eva Landert har allerede haft en skoleklasse forbi, der også synes godt om den særprægede samling af dyr.
- Jeg cyklede forbi med en 4. klasse, og de synes jo, det kunne være rigtig 'cute', hvis der nu blev født en kalv med gevir. På den måde har der været lidt sjov snak om det, siger Eva Landert.
Niels Worm fra Naturstyrelsen opfordrer da også folk til at folk udnytter det gode efterårsvejr til at lægge vejen forbi Nordsjælland for at se den lidt aparte flok.
- Så længe man holder sig udenfor hegnet, er der gode muligheder og et godt terræn, hvor man kan observere dyrene, siger han.
Niels Worm regner ikke med, at dyrene har fundet sammen til evig tid. Man skal altså skynde sig, hvis man vil se dem.
- På et tidspunkt skal den ud og stå på egne ben. Køerne bliver taget hjem inden vinter, og så må vi selvfølgelig se, om den vil med ind. Men der kommer nok til at ske det, at den vil gå alene et stykke tid og så har den måske nået en størrelse og en position, hvor den vil passe ind i en ny flok, siger Niels Worm.
Foto: Privatfoto
_