Efter tragisk trafikulykke i Hillerød: Sådan taler du med dit barn om ulykken
I lørdags mistede to søskende deres forældre i en trafikulykke. En ulykke, der ifølge flere eksperter kan sætte gang i mange tanker og følelser blandt andre børn. Her er gode råd til, hvordan du kan hjælpe dine børn med at forstå de tanker og følelser, de måske går med.
x
Tre personer mistede sidste lørdag livet i en trafikulykke på Hillerød Motorvejens forlængelse, da to biler kørte galt i et frontalt sammenstød.
I den ene bil sad en familie på fire, hvoraf kun de to børn på bagsædet overlevede.
To børn, på 10 og 14 år, som nu er blevet forældreløse.
Den tragiske ulykke har fyldt meget i medierne, og ifølge psykolog ved Red Barnet, Pernille Spitz, så kan de ting som børn ser, læser og hører om ulykken sætte gang i mange tanker og følelser.
- Det kan helt naturligt vække nogle tanker hos børn om, hvorvidt det også kan ske for dem, at de pludselig mister deres forældre, og hvad der i så fald vil ske med dem, siger hun.
Det kan derfor være en god idé at tale med sine børn om, hvad de har set, hørt og læst. Her kommer de gode råd til, hvordan man gør det:
Tag ansvar for snakken
Hvis dit barn er gammelt nok til at have set, hørt eller læst om ulykken, så kan det være en god ide, at du som forælder sørger for at få åbnet samtalen, om de tanker og følelser, det har sat i gang hos barnet, fortæller Pernille Spitz.
- Det er vigtigt, at børnene ikke sidder alene med svære tanker, og derfor kan det faktisk være værre ikke at spørge ind til det end at gøre det.
De svære tanker og følelser kan nemlig, ifølge Andreas Orth, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår, går nemlig ikke væk, bare fordi man ikke taler om dem.
- Det forholder sig faktisk omvendt. Ved at snakke om det, kan man hjælpe sit barn med at finde ro i de tanker og følelser det har, siger han.
Han fortæller videre, at man kan starte blødt ud ved f.eks. at spørge "har du hørt om den her ulykke?"
Følg barnets behov og sæt rammen
Selvom det er den voksne, der skal tage ansvar for at åbne samtalen, så skal den voksne være åben over for det, som barnet er nysgerrig på.
Der er nemlig fra barn til barn stor forskel på, hvilke tanker og følelser, en ulykke som den i Hillerød, sætter i gang.
- Nogle børn vil være meget nysgerrige på selve ulykken, mens det for andre, måske nærmere er frygten for at blive forældreløs, der fylder. Så tag udgangspunkt i det dit barn tænker og føler, siger Andreas Orth.
Han fortæller dog videre, at det er vigtigt at hjælpe børnene med at nuancere og styre deres følelser.
- Forældre skal sætte en ramme for deres børns følelser, men skal også lære børnene at kunne parkere dem. Så når man har talt lidt om det, så kan man for eksempel sige, at "nu går vi ud og spiller lidt fodbold", og så kan man vende tilbage til snakken senere, siger han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Vær ærlig og konkret
Et af de spørgsmål, der blandt andet kan melde sig hos børnene, når de læser om en ulykke, hvor et søskendepar er blevet forældreløse, er, om det samme vil kunne ske for dem selv.
Det fortæller Pernille Spitz, psykolog ved Red Barnet, som derfor opfordrer forældre til at gå ind i samtalen med deres børn.
- Selvom man har lyst til at sige, at det aldrig kommer til at ske, så er det faktisk bedre at være ærlig. Og selvom det kan være svært at tale om, så kan der i sådan en situation opstå en masse tanker og spørgsmål hos børn om, hvad der faktisk ville ske i situationen. Børnene har brug for at vide, at det vil være nogle mennesker de kender, der i så falde vil skulle tage sig af dem, siger hun og forsætter:
- De har brug for noget konkret at forholde sig til, så de ikke frygter, at de eksempelvis ville blive sendt på børnehjem.
Se det som en øvelse
Selvom man måske mest af alt kan have lyst til at beskytte sine børn fra livets brutale realiteter, så risikerer man at gøre dem en bjørnetjeneste, hvis man ikke italesætter de svære tanker og følelser, vi mennesker gennem livet stifter bekendtskab med.
- Hvis ikke man taler med børnene om det, så sætter man barnet i en ensom situation og lærer barnet, at det er farligt at snakke om svære følelser.
Hun anbefaler derfor, at man som forældre i stedet ser det som en mulighed for at øve børnene i at gå ind i livets svære samtaler.
- Det er ikke farligt for børn at tale om eller tænke på de svære og alvorlige ting i livet. Det kan faktisk være meget godt for dem at gøre, mens det stadig omhandler ting på afstand, så de er bedre forberedte på at kunne håndtere deres følelser den dag, det kommer tæt på.