Tre blev dræbt på frygtet strækning - nu begynder retssag mod 24-årig

Grov kådhed og vanvidsbilisme er ifølge Anklagemyndigheden skyld i, at tre mennesker mistede livet i sommer.

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Hvad der begyndte som en let overskyet juli-morgen, ændrede sig i sommer på et splitsekund for flere familier.

Kort efter klokken 06.00 om morgenen mistede en 33-årig mand nemlig herredømmet over sin hvide BMW på Hillerødmotorvejens forlængelse.

Herfra kørte han ifølge anklagemyndigheden over i modsatte vejbane og bragede ind i en modkørende personbil med 158 kilometer i timen.

I bilen sad et forældrepar og deres to børn. Forældrene blev dræbt, mens børnene fik så alvorlige skader, at de efterfølgende måtte opereres.

Også den 33-årige mistede livet i ulykken, der i timevis blokerede Hillerødmotorvejens forlængelse, hvor den fandt sted.

Ulykken rystede lokalsamfundet og fik både borgere, byråd, borgmestre - og sågar statsminister Mette Frederiksen (S) til at reagere.

Men hvad gik der egentlig forud for den voldsomme dødsulykke, der kostede tre personer livet? Det bliver vi snart klogere på.

Tirsdag begynder retssagen nemlig mod en 24-årig mand, der med sin rolle i ulykken er tiltalt for uagtsomt manddrab og vanvidskørsel. TV 2 Kosmopol dækker sagen.

Kostede kådhed og fart tre mennesker livet?

Af anklageskriftet, som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i, fremgår det, at den 24-årige kørte ræs med den dræbte 33-årige mand forud for ulykken.

Ræset skal have fundet sted på en strækning fra Ågade i København til Hillerødmotorvejens forlængelse, hvor ulykken indtræf.

De to mænd skal ifølge Anklageskriftet have kørt ræs i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse "af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde, at have forvoldt nærliggende fare" for andres liv og førlighed.

I anklageskriftet nævnes i alt ni konkrete strækninger, hvor den tiltalte menes at have kørt hensynsløst inden ulykken - og dermed ifølge anklageskriftet gjort sig skyldig i vanvidskørsel.

Regler for vanvidskørsel

Man taler om vanvidskørsel, når der er tale om følgende forseelser:

  • Kørsel, der resulterer i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

  • Kørsel, der uagtsomt forvolder betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder

  • Kørsel, der forsætligt forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.

  • Særlig hensynsløs kørsel.

  • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 kilometer i timen.

  • Kørsel med mindst 200 kilometer i timen uanset hastighedsgrænsen.

  • Spirituskørsel med en promille over 2,00.

  • Køretøjer, der har været anvendt til vanvidsbilisme, kan konfiskeres og bortauktioneres.

Kilder: Justitsministeriet, Rigspolitiet og Ritzau.

På Hillerødmotorvejen ved afkørslen mod Høje Gladsaxe skal han have kørt 172 kilometer i timen i et område, hvor man ikke må køre over 70 kilometer i timen.

På kortet herunder kan du se, hvilken fart Anklagemyndigheden mener, den tiltalte kørte på de ni omtalte strækninger.

Foto: Grafik: Kirsten Arild / TV 2 Kosmopol

Flygtede fra ulykken

Den 24-årige er også tiltalt for at have brudt færdselsloven, efter ulykken fandt sted. I anklageskriftet fremgår i alt seks strækninger, hvor han angiveligt har brudt fartgrænserne med 30 og 60 procent.

Manden blev anholdt lørdag den 6. juli klokken 18.18 - altså knap 12 timer efter ulykken.

TV 2 Kosmopol har rakt ud efter den tiltaltes forsvarer Jan Torp Hansen. Han ønsker ikke at kommentere sagen, før retssagen begynder tirsdag. Ligeledes ønsker han heller ikke at fortælle, hvordan hans 24-årige klient forholder sig til tiltalen.

Under sagens indledende grundlovsforhør sagde Jan Torp Hansen ifølge Ritzau i retten, at han ikke mente, at det var objektivt bevist, at hans klient havde forvoldt fare for andre.

Perspektiv: Ulykke sænkede farten

Hillerødmotorvejens forlængelse er kendt og berygtet. Lokalt bliver strækningen kaldt ”dødsruten”.

Dødsulykken i sommer var langt fra den første fatale af sin slags på netop Hillerødmotorvejens forlængelse.

I årenes løb har den nemlig kostet flere menneskeliv, og i kølvandet på den seneste ulykke blev debatten om bilisternes sikkerhed på motortrafikvejen igen antændt.

I oktober blev fartgrænsen på Hillerødmotorvejens forlængelse sænket fra 90 til 80 kilometer i timen.

Kilde: TV 2 Kosmopol.

Link kopieret!

Seneste nyt

Politiet efterlyser 43-årig mistænkt gerningsmand

Foto: Københavns Vestegns Politi

Københavns Vestegns Politi efterlyser den 43-årige Erol Iljazovski, som de mistænker står bag frihedsberøvelse og grov vold mod en kvinde i Ishøj i november. Efterforskerne søger desuden et vidne – en midaldrende kvinde i en lille hvid bil – som fredag morgen/formiddag 15. november kørte den forurettede kvinde fra Q8 på Ishøj stationsvej til Brøndby.

Link kopieret!

Jeppe Kofod får nyt job

Tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har fået nyt job. Han indtræder 10. december som "uafhængigt" medlem af et tilsynsråd i det statsejede ukrainske selskab NPC Ukrenergo, der er Ukraines pendant til danske Energinet. Det skriver Kofod i et opslag på LinkedIn.

Link kopieret!

Solsorte døde på stribe af virus: Nu lysner det

DOF BirdLife vurderer, at den myggeoverførte Usutu-virus har kostet 100.000 danske solsorte livet over de seneste par måneder. 

Men nu lysner det, fortæller Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

- Siden det store antal tilfælde i juli, august og september, er antallet af henvendelser faldet. Det skyldes med stor sandsynlighed, at myggene er gået i vinterdvale, og derfor ikke spreder virusset mere i år, siger han.

DOF BirdLife har tidligere fortalt, at de har modtaget over 1.000 indberetninger fra borgere og myndigheder, der har set syge eller døde solsorte.

Det dødelige Usutu-virus overføres til fugle via myggestik og rammer især drosler og kragefugle. Solsorten er særlig følsom overfor virusset, mens langt de fleste fuglearter øjensynlig ikke udvikler usutufeber.

Og selvom virusset kan bluse op igen, skal vi ikke forvente, at solsorten helt forsvinder fra Danmark.

- Umiddelbart er forventningen, at den kan bluse op igen til næste år. Det er en stor del af bestanden, der har mistet livet, men der er stadig mange solsorte, så det er ikke sådan, den er forsvundet, fortæller Knud Flensted.

Link kopieret!

Robert Hansen er blevet anholdt

Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Robert Hansen er onsdag formiddag blevet anholdt.

Det bekræfter hans advokat, Erbil Kaya, over for flere medier.

Ifølge Ekstra Bladet og Se og Hør er der planlagt et grundlovsforhør i sagen torsdag morgen.

Københavns Politi bekræfter over for de to medier, at man vil fremstille en person i grundlovsforhør torsdag morgen i Retten på Frederiksberg. Politiet oplyser ikke identiteten på vedkommende.

Link kopieret!

Aldrig har der været flere tomme butikslokaler i hovedstaden

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Står du og drømmer om et butikslokale i hovedstaden så er der nok at vælge imellem.

Faktisk har der aldrig været et større udbud af butikslokaler, eller sagt på en anden måde - så har der aldrig været så mange tomme erhvervslokaler rundt i hovedstaden.

Det skriver Erhvervsmægleren Ejendomstorvet.dk.

I alt er der i skrivende stund udbudt 74.500 kvadratmeters butikslokaler i kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Amager.

Det svarer til 25 Føtex-supermarkeder - eller godt og vel 10 fodboldbaner.

- Vores data går tilbage til 2003, og vi har aldrig før registreret så stort udbud i kvadratmeter i hovedstaden, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt, hvorfor flere og flere butikslokaler står tomme, samt hvad det betyder for vores hovedstad. Det kan du læse mere om her.

Link kopieret!

Krigsmuseum siger ja tak til indleverede våben

Våben, der er blevet indleveret i løbet af november.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når politiet holder frit lejde-aktion, orienterer de løbende Nationalmuseet om fund, der kan have historisk interesse. I november har en sådan aktion indbragt i alt 35.531 effekter, oplyser Rigspolitiet onsdag.

Omkring ti af dem har museumsinspektør ved Krigsmuseet Jørgen Walseth sagt ja tak til at overtage. Han er ansvarlig for våbensamlingerne på Krigsmuseet i København, som hører under Nationalmuseet.

Historikeren fortæller, at blandt de få genstande, de har takket ja til, er en signalpistol fra det tyske orlogsskib "Nürnberg".

Det er et barnebarn, hvis farfar var modstandsmand, der har indleveret pistolen, fortæller han.

- Der ligger flere tyske krigsskibe i København 5. maj 1945, og der går man så ind med noget tysk mandskab og også nogle frihedskæmpere, der overtager bevogtningen, indtil englænderne kommer.

- Så har modstandsmanden her fået eller taget den her signalpistol. Han kan have byttet sig til den for en pakke smøger eller noget andet. Han har i hvert fald fået den, og den er gået i arv, så det er barnebarnet, der har indleveret den.

Barnebarnet havde også farfarens hjelm, et armbind og fotos liggende, fortæller Jørgen Walseth.

Link kopieret!

Indsamling til efterladte børn når nu en million kroner

Tre personer omkom ved et voldsomt færdselsuheld den 6. juli 2024.
Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Indsamlingen til fordel for de to børn, der tilbage i juli måned mistede begge deres forældre i en dødsulykke på Hillerødmotorvejens forlængelse, har nu nået sit mål.

Det fortæller Jonas Patell Andersen, der står bag indsamlingen, der i skrivende stund har rundet 1.025.000 kroner.

- Det er jo fuldstændigt vildt, at det er lykkedes at samle så mange penge ind, og så på så kort tid. Det er jo, selvom det er en meget tragisk sag, på en måde ret livsbekræftende, at folk kan stå sammen om en sag på den her måde, siger han til TV 2 Kosmopol.

Selv havde han da heller aldrig drømt om, at det ville være muligt at samle så mange penge ind til de to børn.

- Til en start tænkte vi på ingen måde, en million var et realistisk beløb at sigte efter. Det turde vi ikke engang drømme om.

Tirsdag startede retssagen mod en 24-årig mand, der er sigtet for uagtsomt manddrab, fordi politiet mener, han lå og kørte om kap med den billist, der kollidere med søskendeparret og deres forældre.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Ekstremt sjældent dyr fanget på kamera

Her ses det sjældne dyr.
Foto: Egedal Kommune

I Egedal Kommune er et yderst sjældent dyr blevet spottet hele to gange på et vildtkamera.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Kameraet blev sat op i 2022, efter Miljøstyrelsen havde fundet ekstrementer, som de mente, kunne stamme fra en odder. Egedal Kommune selv blev først bevidst om Miljøstyrelsens opdagelse i 2024, hvorefter de straks satte et vildtkamera op - og kun 14 dage senere var der gevinst.

Borgmester Vicky Holst Rasmussen (S) betegner det som en glædelig nyhed.

-Det er helt fantastisk, at et af de mest sjældne pattedyr i Danmark tilsyneladende bor i Egedal Kommune. Det viser, at vi har noget fin natur langs vores vandløb og søer, og at der er mad nok i form af fisk og padder til odderen. Egedal har nogle spændende og artsrige naturområder. Dem skal vi passe godt på, siger hun.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google