Nyt tilfælde af alvorligt omsorgssvigt: Thomas blev forgiftet af kaffe og cigaretter
Bare ni dage før Nanna Kirstine Dahl blev fundet med alvorlige ætsningsskader på bostedet HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted, blev en anden beboer sendt til skadestuen med forgiftning. Nu vil kommune flytte sin beboer væk fra bostedet.
Thomas Frank Sørensen har infantil autisme og kræver konstant opsyn, da han ikke kan tage vare på sig selv.
Derfor har Gladsaxe Kommune, som han bor i, i samarbejde med hans mor visiteret ham til bostedet HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted.
- Tanken var jo, at vi havde fundet et sted, der kunne rumme Thomas og passe på ham, siger hans mor Susanne Hansen til TV 2 Kosmopol.
Men nu vil Gladsaxe Kommune i enighed med hans mor flytte ham væk fra bostedet.
For hvad, der skulle have været den rette hjælp for Thomas Frank Sørensen, udviklede sig til en fortælling om ture på skadestuen, utryghed, og hvad eksperter kalder alvorligt omsorgssvigt.
- Det er frygteligt. I øjeblikket kører jeg derop hver dag for at se, hvordan han har det, og hvem der passer ham, siger Susanne Hansen.
Hvorfor?
- Fordi jeg er utryg.
Og noget tyder på, at det har Thomas' mor god grund til at være.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Nanna død efter ætsningsskade på bosted
Mandag kunne TV 2 Kosmopol fortælle om 30-årige Nanna Kirstine Dahl, der på tragisk vis afgik ved døden lørdag aften, efter hun den 28. april pådrog sig alvorlige ætsende skader på sin hud, mens hun var i bostedets varetægt.
I en måned svævede hun mellem liv og død på Rigshospitalet fordi ætsningsskaderne havde medførte akut nyresvigt, blodforgiftning og en tilstødende lungebetændelse.
Men før hendes nyrer svigtede hende, så var det i første omgang bostedet, der svigtede den 30-årige Nanna Kirstine Dahl, lyder det blandt andet fra lektor i socialret ved Århus Universitet, Eva Naur.
- Der er sket et omsorgssvigt. Nanna har ikke fået den hjælp og omsorg, som hun har brug for. De har pligt til at passe på hende, udtaler hun til TV 2 Kosmopol.
Thomas forgiftede sig selv i bosteds varetægt
Bare ni dage før Nanna Kirstine Dahl bliver fundet smurt ind i ætsende rengøringsmiddel, bliver Thomas Frank Sørensen sendt til skadestuen. Han havde spist cigaretter og kaffe i en mængde, der forgiftede ham.
Det sker på trods af, at de begge var tildelt et såkaldt 1:1-tilbud på HabitusHuset Ny Mårumvej. Det vil sige, at beboerne altid har en pædagog til at følge dem gennem hele dagen. Om natten er der desuden altid en vågen nattevagt til rådighed.
Netop af den grund, så bør det aldrig kunne ske, at Thomas Frank Sørensen får mulighed for at forgifte sig selv, mener lektor i socialpædagogik ved Københavns Professionshøjskole, Ida Marie Mundt, der er forfærdet over de to sagers ligheder.
- Det er bekymrende, at det er lykkedes ham at finde cigaretter og putte dem i munden, når han burde være fulgt af en pædagog.
- Det er et stort svigt, der sker i de to sager, der ligner lidt hinanden. Hvor er de mennesker, der skal passe på dem?, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Lektor i socialret Eva Naur stemmer i;
- Fejlen, der bliver begået her, er lige så grov og lige så alvorlig som den, der bliver begået overfor Nanna. Der sker bare to forskellige konsekvenser, forklarer hun.
Foto: Lene Nydahl Jensen / TV 2 Kosmopol
Det kunne have reddet Nannas liv
Faktisk mener Ida Marie Mundt, at hændelsen, hvor Thomas Frank Sørensen bliver sendt til skadestuen, bør have advaret bostedet, og i sidste ende kunne det måske have reddet Nanna Kirstine Dahls liv.
- Jeg synes, at det her er en graverende nok sag til, at ledelsen fik øjnene op for, at strukturen og rutinerne ikke er i orden, og det kunne man have rettet op på, udtaler hun.
Tip os
Kender du til sagen? Eller kender du til andre sager på bosteder, vi bør vide noget om?
Skriv til os på essl@tv2kosmopol.dk
Enorm personalegennemstrømning
Ikke nok med, at Thomas Frank Sørensen blev forgiftet, så er han en dag tilbage i 2017 blevet glemt i ni timer. Ni timer, hvor han hverken fik mad eller medicin.
- Så stod han bare uden for og ventede på, at der kom en pædagog til ham. Men der kom ikke nogen, fortæller Susanne Hansen.
Sagerne om omsorgssvigt på bostedet kan ifølge Ida Marie Mundt skyldes, at der er en stor personalegennemstrømning på bostedet.
Alene inden for det seneste år er over seks ud af ti medarbejdere blevet skiftet ud. På et enkelt team har personalegennemstrømningen ligget på over 100 procent det seneste år.
Det er noget som Socialtilsynet også er bekymret for.
''Som I også ved, så har vi en meget alvorlig bekymring for kvaliteten på Ny Mårumvej. Det er en bekymring, som har været gennem et stykke tid, og som senest er kulmineret i nogle meget voldsomme og alvorlige episoder.''
Sådan skriver socialtilsynet blandt andet i en mail til bostedet, som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i.
Netop den store personalegennemstrømning har ifølge Ida Marie Mundt tydelige konsekvenser for et bosted.
- Det har en stor effekt. Når der er så stor en gennemstrømning, så viser det, at det ikke er en god arbejdsplads, siger hun.
Og det genkender Susanne Hansen alt for godt. Hun har oplevet, at der på 14 dage var ti forskellige medarbejdere, der tog sig af Thomas Frank Sørensen.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol
Får nu kommune til at handle
Omsorgssvigtet af Thomas Frank Sørensen og ikke mindst Nanna Kirstine Dahl har nu fået Susanne Hansen og Gladsaxe Kommune til at flytte Thomas Frank Sørensen til et nyt bosted.
- Der er stor udskiftning i personalet, hvilket resulterer i mange vikarer og mange uuddannede medarbejdere, lav faglighed, mange magtanvendelser og manglende evne til at tage vare på Thomas sikkerhed, skriver Gladsaxe Kommunes psykiatri- og handicapchef Søren Hvid Karsten til TV 2 Kosmopol.
Men da Gladsaxe Kommune meddeler HabitusHuset om dette, så modtager de et overraskende svar.
HabitusHuset svarer nemlig, at kommunen var kommet dem i forkøbet, da bostedet allerede havde tænkt sig at opsige Thomas Frank Sørensen, fordi de ikke længere kan varetage ham forsvarligt.
Og det er mildest talt en bekymrende besked, hvis man spørger Ida Marie Mundt.
- Så kan vi da være bekymrede for alle beboerne. Så er det ikke kun ham og Nanna, vi skal være bekymret for. Med de informationer, som jeg har fået, så er jeg ikke tryg ved bostedet, pointerer hun.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
Direktør er tavs
TV 2 Kosmopol har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra HabitusHusets direktør Martin Godske.
Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
TV 2 Kosmopol har i mere end en uge forsøgt at få direktør Martin Godske til at stille op til interview vedrørende sagen om Nanna Kirstine Dahl.
I en mail skriver han, at "spørgsmålene er meget borgerrettede, og jeg kan af den grund ikke deltage i interview."
Ida Marie Mundt kan kun se én konsekvens af sagerne fra HabitusHuset Ny Mårumvej for sig.
- Jeg tænker, at de må lukke stedet, slår hun fast.
Susanne Hansen glemmer aldrig, hvad hendes søn og Nanna Kirstine Dahl er blevet udsat for på bostedet HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted.
- Jeg synes, at det er ganske forfærdeligt. Det virker som om, at de slet ikke har forstået beboernes behov. De kan jo ikke engang forstå almindelige menneskers behov, siger hun og afslutter:
- Jeg synes, ikke der er nogen, der skal bo sådan et sted.