Hun havde bare brug for et kram: Caroline udsat for unødvendig magtanvendelse på bosted

21-årige Caroline med infantil autisme var udsat for gentagende unødvendige magtanvendelser på sit bosted HabitusHuset Søvang. Forældrene ser ingen anden udvej end at passe deres sårbare datter derhjemme.

Hun krammer sin højtelskede bamse. Den er brun og blød, klædt i en blå dragt og pyntet med en fin hvid sløjfe. Den er Caroline Chabert Pedersens faste tryghed hver eneste nat. 

- Jeg sover altid med den. Jeg kan ikke sove uden puttebamse, fortæller hun.

- Det har været forfærdeligt at bo på bostedet, siger 21-årige Caroline Chabert Pedersen.
- Det har været forfærdeligt at bo på bostedet, siger 21-årige Caroline Chabert Pedersen.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Caroline Chabert Pedersen er 21 år og er diagnosticeret med infantil autisme. Hun lider af en sjælden genfejl, som betyder, at hun siden hun var helt lille, har fået adskillige epileptiske anfald, som nedbryder hendes hjerneceller. 

- Og det er derfor, jeg får psykiatrisk medicin, forklarer hun, mens hun knuger sin bamse på sit barndomsværelse.

Hun er nemlig blevet flyttet hjem igen til sine forældre igen efter et for hende ødelæggende ophold på et bosted. I to år var HabitusHuset Søvang i Ishøj hendes hjem. 

-  Det endte med, at hun begyndte at gå med ble i hendes udvikling. Den gik totalt i stå, hvis ikke den gik tilbage, siger Carolines mor, Mette Chabert Pedersen og fortsætter:

- Der var møgbeskidt over det hele, og hun sad bare til sidst ovre i et hjørne, som en grøntsag.

Selv siger Caroline Chabert Pedersen: 

- Det har været forfærdeligt at bo på bostedet.

- Vi oplevede jo, at der var taxichauffører og tidligere ansatte i pizzerier, der tog sig af vores datter. De havde ikke en pædagogisk baggrund, fortæller Mette Chabert Pedersen, mor til Caroline.
- Vi oplevede jo, at der var taxichauffører og tidligere ansatte i pizzerier, der tog sig af vores datter. De havde ikke en pædagogisk baggrund, fortæller Mette Chabert Pedersen, mor til Caroline.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Forældrene forsøger med et nyt bosted, men deres datter er for traumatiseret, og de ender med at tage hende hjem. Og der har hun boet siden marts sidste år med 60 ugentlige støttetimer. 

På grund af Carolines store udfordringer har det altid stået klart, at når hun fyldte 18 år, så var et bosted løsningen. Det var vigtigt for familien, at det var det helt rigtige bosted, hun skulle flytte ind hos. Derfor blev tilsynsrapporter læst nøje. Det ender med, at de i samråd med Roskilde Kommune vælger HabitusHuset Søvang i Ishøj.

- Vi som forældre er jo skrækslagne, når vi skal sende vores børn og unge mennesker afsted, Vi var usikre på, om personalet var kvalificerede nok, siger Mette Chabert Pedersen. 

quote - Det er jo fuldstændig sindssygt, at man giver sig i slåskamp med en borger, der er syg

Mette Chabert Pedersen, mor til Caroline

Tilsynsrapporterne, der var tilgængelige på hjemmesiden tilbudsportalen, hvor man blandt andet kan læse socialtilsynets vurderinger. 

- De beskrivelser, vi læser om HabitusHuset, betryggede os i, at det var det rigtige sted. Og vi blev også opfordret af kommunen til at læse der og på bostedernes hjemmesider, siger Carolines far Anders Brøgger.

- Men vi har jo bagefter fundet ud af, at de fremhæver det bedste, tilføjer han.

For det skulle vise sig, at forældrenes skræk bliver til virkelighed:

- Vi oplevede jo, at der var taxichauffører og tidligere ansatte i pizzerier, der tog sig af vores datter. De havde ikke en pædagogisk baggrund, fortæller moren:

- Og den ene af dem, som er gammel bokser, begynder at stå og slås med Caroline. Hvilket jo er fuldstændig sindssygt, at man giver sig ud i slåskamp med en borger, der er syg, siger Mette Shabert Pedersen om episoder på HabitusHuset Søvang. 

Forældrenes oplevelser er blevet genoplivet, efter de har læst TV 2 Kosmopols dækning af omsorgssvigt på et andet af Habitus-koncernens bosteder. 

Her døde 30-årige Nanna Kirstine Dahl efter ætsningsskader, som hun pådrog sig, mens hun var i bostedets varetægt. En hændelse Hvidovre Kommune efterfølgende politianmeldte, og bostedet er efterfølgende blevet strakslukket af Socialtilsyn Hovedstaden.

Kommuner kalder det unødvendige magtanvendelser

Mens Caroline Chabert Pedersen bor i HabitusHuset Søvang sammen med tre andre beboere, stiger hendes mistrivsel markant. 

Det ender med, at konflikterne bliver optrappede, og at bostedets personale griber til en række magtanvendelser. At der tale om en række magtanvendelser bekræfter direktøren for Habitus-koncernen, Martin Godske, over for TV 2 Kosmopol.

- Kommunen har skrevet til bostedet, at der er nogle af de her magtanvendelser, som har været ganske unødvendige, forklarer Mette Chabert Pedersen. 

TV 2 Kosmopol har fået indsigt i bostedets rapporteringer til Roskilde Kommune, som har betalt for opholdet.

quote Personalet fremprovokerer den udadreagerende adfærd frem

Mette Chabert Pedersen, mor til Caroline

Flere steder kan man i kommunens statusopgørelser læse, at Caroline Chabert Pedersen mistrives og har svært ved at regulere sine følelser. Oplysninger, der stammer fra HabitusHuset Søvang. 

Den 22. august i 2022 skriver bostedet blandt andet: 

Situationen omkring Caroline er ændret, der ses en yderligere forværring i hendes tilstand og trivsel.

Vi oplever, at Carolines uhensigtsmæssige og voldsomme adfærd påvirker de andre beboere på Søvang. De bliver utrygge og bange, når der har været episoder med råben og skrigen. Der er ofte en oplevelse af utryghed og kaos.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Personalet optrapper konflikter

Den 28. september i 2021 bliver datteren udsat for en magtanvendelse efter en episode, hvor en anden beboer træder på hendes tæer. I indberetningen kan man læse, at Caroline bliver vred og begynder at råbe og brokke sig til de ansatte. Situationen eskalerer derefter hurtigt, og hun ender i håndgemæng med to ansatte, hvor den ene bruger hele sin vægt på at presse hende op i et hjørne.

- Det er jo meningen, at magtanvendelser er noget, du skal bruge i yderste tilfælde for at beskytte dig selv og for at beskytte borgerne. Og der er mange veje op ad konflikttrappen. Men i stedet for at køre ned, kører personalet det op. Man provokerer den udadreagerende adfærd frem, forklarer moren:

- Der er jo værktøjer, der virker. I hvert fald på Caroline. Lad hende trække sig. 

Den ene medarbejder, der var impliceret i magtanvendelsen, bliver efter episoden afskediget,  og bostedslederen erkender i indberetningen, "at indgrebet synes uden reel lovhjemmel og et forkert metodevalg rent pædagogisk".

Lederen skriver endvidere, at proceduren for at håndtere Caroline, når hun er i dårlig trivsel, ikke er blevet fulgt. Eksempelvis skal medarbejderne trække sig fra konflikten og lade Caroline falde til ro.

- Hvis hun kommer løbende imod en, så skal man stå stille med armene ude. Men det gør personalet ikke. De så det som et angreb, fortæller moren om Caroline Chabert Pedersen.
- Hvis hun kommer løbende imod en, så skal man stå stille med armene ude. Men det gør personalet ikke. De så det som et angreb, fortæller moren om Caroline Chabert Pedersen.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Når Caroline er utryg og i mistrivsel, kan hun finde på at løbe mod personalet for at få et kram. Men ifølge hendes mor havde personalet svært ved at aflæse datterens signaler.

- Hvis hun kommer løbende imod en, så skal man stå stille med armene ude. Og når hun så kommer imod dig, bare tag armene rundt om hende. For det hun egentlig skriger på, det er tryghed, forklarer Mette Chabert Pedersen:

- Men det gør personalet ikke. De så det som et angreb.

Tilsynsrapporter omtaler ikke magtanvendelser på bostedet

Mens Caroline Chabert Pedersen bor på Søvang, laver Socialtilsyn Hovedstaden to tilsynsrapporter, hvor de godkender bostedet. En i oktober 2021 og en i april 2022. I begge rapporter står der, at tilbuddet i høj grad skaber trivsel, og at de fire beboere giver udtryk for, at de er glade for at bo i tilbuddet, hvor de føler sig trygge og trives.

Der står altså intet om magtanvendelser og den dårlige trivsel. Tværtimod står der "Tilbuddet har ingen tilfælde af magtanvendelser og fysiske overgreb, men kan opleve tilfælde af verbale overgreb."

Socialtilsyn Hovedstaden vil ikke kommentere på den konkrete sag, men de skriver blandt andet i en mail: 

"”Socialtilsynenes tilsyn sker med udgangspunkt i Kvalitetsmodellens temaer. Som udgangspunkt gennemgås alle temaer over en tre-årig periode. Det vil sige, at alle temaer ikke gennemgås hvert år, medmindre vi finder grundlag for det. På Tilbudsportalen kan man ikke se tidspunktet for, hvornår et tema er gennemgået. Og det kan forvirre. Det havde været ønskeligt, at der var den mulighed.

Socialtilsynene anvender en trianguleret tilgang i tilsynet. Det indebærer, at vi ser på data, såsom personalegennemstrømning, sygefravær, magtanvendelsesindberetninger, orienteringer fra tilbuddet mv., og at vi hører beboere, pårørende, medarbejdere og handlekommuner mv. Det har vi også gjort i den konkrete sag. Vi kan ikke medtage alle oplysninger i tilsynsrapporterne. Men når vi vurderer kvaliteten i et tilbud sker det altid på baggrund af flere kilder, og vi foretager altid en vurdering af alle de oplysninger, som vi får."

Habitus' direktør, Martin Godske, har ikke ønsket at kommentere på forældrenes kritik, fordi der er tale om en borgersag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik