Feberredning: Københavnske daghøjskoler fredet i 2019
Fem daghøjskoler i København får alligevel midler til at fortsætte til næste år. Men derefter er fremtiden fortsat usikker.
Fem daghøjskoler blev sendt til tælling i budgetaftalen i Københavns Kommune.
Politikerne fjernede de tilsammen 10 millioner kroner, som højskolerne modtog i støtte, og den nyhed rev tæppet væk under de fem daghøjskoler i mere end én forstand.
Ikke nok med at skolerne pludselig stod til at miste kommunale støttekroner, udgjorde pengene også selve eksistensgrundlaget for de fem daghøjskoler.
Det fik blandt andre KBH Film & Fotoskole til at sande, at daghøjskole-tiden måtte være forbi.
- Det er mærkeligt for os at opleve, at det bare bliver skåret væk - eller skåret ned på en måde, så det faktisk ikke kan eksistere, sagde Søren Bak Sørensen, der er skoleleder på KBH Film & Fotoskole i forbindelse med udmeldingen om de manglende støttekroner.
Besparelserne betød nemlig, at skolen enten skulle dreje nøglen om eller nærmest fordoble brugernes egenbetaling.
I dag er meldingen dog en anden fra film- og fotoskolen.
- Vi er både glade og stolte. Så der var spontane omfavnelser af hinanden igår, da vi fik det at vide, siger Søren Bak Sørensen til TV 2 Lorry.
Flertal freder daghøjskoler i feberredning
Årsagen til den store glæde er, at daghøjskolerne nu alligevel bliver reddet af Københavns Kommune i 2019.
Det står klart, efter et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget bestående af Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten vil vedtage et forslag om at låne pengene til daghøjskolernes kommunale støtte i kulturbudgettet for 2020 - der ikke er en del af budgetforhandlingerne for København.
- Det har været rigtig vigtigt for os at finde en løsning på daghøjskolerne. Først og fremmest på den korte bane. Vi gør det, at vi laver et internt lån. Det betyder, at vi låner pengene fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, som vi skal betale tilbage til kassen i 2020, siger Jonas Bjørn Jensen, der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for Socialdemokratiet, til TV 2 Lorry.
- Det gør, at daghøjskolerne både kan få deres faste bevilling og de 10 millioner, som røg ud af budgettet. Så kan de leve og arbejde videre for fuldt tryk i 2019, tilføjer han.
HER ER DAGHØJSKOLERNE I KØBENHAVN
- KBH Film&Fotoskole, Valby
- Daghøjskolen Vera, Nørrebro
- AFUK - Akademiet For Utæmmet Kreativitet, Sydhavnen
- Daghøjskolen for Indvandrerkvinder, Nørrebro
- Akademiet – For musik, dans og teater, Nørrebro
Hvorfor kunne det ikke lade sig gøre at finde pengene til dem i budgettet?
- De partier, som sad sammen om budgettet 2019, kunne ikke blive enige om at finde en løsning, som gjorde, at daghøjskolerne i København kunne fortsætte næste år. Derfor har vi (i Kultur- og Fritidsudvalget, red.) efterfølgende været nødt til at lave, hvad jeg vil kalde en feberredning, lyder det fra Jonas Bjørn Jensen.
- Det har været det muliges kunst at finde en løsning, som situationen var nu. Nu forlænger vi de bevillinger, som er, for 2019, siger socialdemokraten.
Radikale: - Det er som at tisse i bukserne
Hos Radikale Venstre har man også kæmpet for daghøjskolerne. Men partiet har alligevel tænkt sig at stemme mod den plan, som et flertal nu vil bruge til at redde daghøjskolerne i 2019.
Partiet mener, at løsningen er for kortsigtet, og at man blot flytter problemet videre og måske tilmed gør det større.
- Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Vi synes ikke, det er en holdbar løsning, at man går ind og laver lån. Man bruger af kultur-budgettet for 2020, og så skal man både finde de penge til næste år og endnu flere penge fremover, siger Christopher Røhl Andersen, Rad. V., der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget.
I stedet foreslår partiet, at udvalget skal se frem mod de penge, de frit kan fordele i udvalget efter årsskiftet.
- Til januar kan vi frit råde over og uddele 8,5 millioner kroner. Jeg så hellere, at vi kiggede på at bruge nogle af de midler til at redde daghøjskolerne med, siger Christopher Røhl Andersen til TV 2 Lorry.
Skoleleder: - Jeg er meget optimistisk
På daghøjskolerne er der dog umiddelbart glæde over, at man nu får et ekstra år for at bevise sit værd.
- Selvom det kun handler om 2019, så er vi jo også glade, fordi vi ved, at politikerne nu har set os, og at vi er på deres lystavle. Så vi er parate til at gå full force ind for at bevise vores værd. Og det ved vi også godt, at vi skal gøre i 2019, siger Søren Bak Sørensen og tilføjer:
- Jeg er meget optimistisk. Jeg tror på, at vi har en rigtig god sag.