Habib så en pige dø: Snart vil hans milliard-opfindelse redde liv
Habib Frost er manden bag en opfindelse, der redder liv ved akut hjertestop. Hans opfindelse er 20 milliarder værd.
26-årige Habib Frosts livreddende milliard-opfindelse startede ved at se døden i øjnene.
Mens han stadig læste på medicinstudiet, var han med en akutlægebil på et klinikophold. Her oplevede han, hvordan den nuværende lægebehandling af hjertestop er.
- Vi blev kaldt ud til en fire måneder gammel pige, der havde fået et hjertestop, og hende kunne vi desværre ikke redde. Senere, samme dag, blev vi kaldt ud til en ung kvinde i trediverne, som vi heller ikke kunne redde. Det blev jeg kraftigt berørt af, siger han.
Den nuværende behandling består i, at man giver elektriske stød og hjertemassage. Her overlever en ud af ti patienter til udskrivelse.
- Det fik mig til at undersøge, om vi kunne finde på noget bedre. I dag har vi en plan A, jeg ønsker også at have en plan B til at kunne redde de her liv, siger han.
Hans opfindertrang udviklede sig til virksomheden Neurescue, der udvikler et livsvigtigt apparat, der skal øge overlevelsen ved akut hjertestop og ved kritiske blødninger.
Miliard-opfindelse startede på serviet
På sit værelse i København begyndte Habib Frost at udvikle sin idé. Alene med en computer og adgang til biblioteket.
- Det lyder som en kliche, men Neurescue startede som en tegning på en serviet. Men da jeg først fik den her grundlæggende ide, handlede det om at videreudvikle på den, siger han.
En mindre finpudsning på 200 forskellige bud, ind til den færdige ide kom: At sætte en ballon ind i lysken, mens en computer assisterer placeringen af ballonen.
- Første gang jeg præsenterede projektet, vidste jeg ikke, det var en virksomhed, der skulle stables på benene. For jeg havde ikke noget navn for, hvad det var, jeg havde gang i, fortæller Habib Frost.
- Jeg er et barn af internettets alder, så for mig var det åbenlyst, at en computer kunne gøre nogle ting, som et menneske ikke kan. Med de oplevelser jeg havde fået på afdelingerne og med min teknologiske erfaring, var det åbenlyst, at der var en mulighed her.
Apparatet, der redder liv
Neurescue består af en computer med en pumpe og et ballonkateter.
Kateteret indsættes igennem et lille nålestik i lysken, hvor det føres ind til den største blodåre i kroppen, hovedpulsåren.
Her sørger computeren for at fylde en ballon til den rigtige individuelle størrelse for patienten.
Ballonfyldningen omdeler blodforsyningen fra underkroppen til overkroppen.
Det gør, at der både kommer mere blod til hjertemuskulaturen og hjernen, samtidig med at behandlingen kan beskytte mod hjerneskade
26-årig direktør husker at være ydmyg
Lige nu er Habib Frost og hans ti ansatte i gang med at færdiggøre udviklingen af produktet. Det kommer til at tage et år, og målet er en europæisk godkendelse til at bruge apparatet.
- Det er et kæmpe stort arbejde, der svarer til at bygge en ny flyvemaskine; der er virkelig mange ting, der kan gå galt. Men vi vil sørge for, at der er minimal risiko for, at noget går galt.
Lige nu foregår udviklingen af produktet både i København og i Lund, i Sverige og i Irland. Og direktøren har sammensat et meget erfarent hold.
- De, jeg arbejder sammen med til daglig, er dobbelt så gamle som jeg. Som 26 år gammel, er jeg selvfølgelig ikke den mest erfarne direktør, så der er nogle udfordringer ved, at jeg altid skal sørge for at være ydmyg og tage den bedste erfaring jeg finder omkring mig, siger han.
Habib Frost, der blot er 26 år gammel, har fået tildelt imponerende hæderstitler som ”danmarkshistoriens yngste læge” og ”et livsvigtigt talent”.
Berlingske vurderer Neurescues markedspotentiale til at være over 20 milliarder kroner i årligt salg. Men om to år regner Habib Frost med at have produktet inde på hospitalerne. Det er her, halvdelen af hjertestoppatienterne befinder sig. Apparatet er beregnet til dem, og de patienter med ukontrollerbare blødninger.
Hovedstaden har rekord i iværksætteri
Erhvervsstyrelsens tal viser, at der er hele 7811 iværksættere i hovedstaden.
Der er altså lang vej til iværksætternes andenprioritet, Midtjylland, hvor der er 3678.