Nyt museum i København modtager millioner fra Mærsk-fonden
Nu har det nye Statens Naturhistoriske Museum fået et rundhåndet bidrag.
Der skal handling til for at dreje udviklingen på Jorden i en positiv retning. Og det kræver, at den bedste viden om naturen og klimaet stilles til rådighed for alle.
Sådan lyder mantraet bag Københavns kommende Statens Naturhistoriske Museum, der skal bygges i Botanisk Have.
Og nu har projektet modtaget 166 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formål.
Pengene skal gå til en række udstillinger, der skal lære os om kloden, klimaet og mennesket.
- Udstillingerne skal ikke alene inspirere, engagere og vække nysgerrighed, men også hjælpe besøgende til at tage aktivt stilling til store og vigtige spørgsmål om naturen og ikke mindst vores egen rolle, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard i en pressemeddelelse.
Hollændere skal tegne udstillingerne
Donationen glæder også formanden for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla:
- Et inspirerende museumsbesøg som barn kan ofte huskes langt ind i voksenlivet. På den måde kan mødet med helt unikke genstande og inspirerende udstillinger være med til at forme både vores nutid og fremtid. Jeg er derfor glad for, at vi i A.P. Møller Fonden er med til at virkeliggøre den stærke vision for det nye nationale museum for naturhistorie, siger hun.
Når det nye Statens Naturhistoriske Museum åbner dørene for publikum i 2022, er det med helt nye, permanente udstillinger.
Det bliver det hollandske firma Tinker Imagineers, der kommer til at udvikle det nye udstillingsdesign, mens Statens Naturhistoriske Museum står for det faglige indhold.
Tinker Imagineers er udpeget som vinder af en international konkurrence afholdt af A. P. Møller Fonden med deltagelse af en række af verdens førende udstillingsdesignfirmaer.
I Danmark er Tinker Imagineers kendte for at have designet udstillingerne på det nye Tirpitz-museum ved Blåvand.
Foto: BIG Architects
Historisk samling bruges
Omdrejningspunktet for udstillingerne på det nye Statens Naturhistoriske Museum bliver vores planet med Jordens 4,5 milliarder års historie og menneskets eget forhold til planeten.
Mere konkret skal de nye udstillinger bygges op omkring syv temaer, som vil blive formidlet via en lang række oplevelser for publikum.
I udstillingerne vil indgå unikke genstande fra den nationale naturhistoriske samling med cirka 14 millioner genstande.
Museets syv temaer
Her vil de besøgende opleve Jorden i det helt store perspektiv, som en levende, grøn og blå planet i Solsystemet i et uendeligt univers.
Vores levende planet
Jorden er et stort sammenhængende dynamisk system, hvor liv, geologiens kræfter og klimaet tilsammen har dannet og fortsat udvikler vores planet.
Bølger af liv
Dette er en hyldest til Jordens biodiversitet og en påmindelse om livets skrøbelighed. Vores planet har været ramt af masseuddøen fem gange, efterfulgt af eksplosioner af liv. Vi står i dag midt i den sjette masseuddøen - men også med muligheden for at ændre på denne udvikling.
Menneskets historie
Her sættes fokus på menneskets store historie og vores forhold til planeten i fortid, nutid og fremtid.
Oceaner
Under havets overflade åbnes der for en forunderlig verden fyldt med liv. Men det er også en verden, der er langt mere udsat, end vi tidligere har troet. Det er derfor vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at bevare den.
Arktis
Arktis fungerer som et følsomt instrument til at måle planetens sundhed. Med udgangspunkt i museets omfattende arktiske samlinger fortælles historien om den smukke og skrøbelige natur, hvor menneskets rolle er altafgørende for fremtiden.
Nordisk natur
Den nordiske natur er noget helt særligt. Her bliver historien fortalt på en ny og levende måde, der vil åbne de besøgendes øjne for den nære verden omkring os.