Politiet køber fire heste til genoprettet rytterisektion
Politiet har indkøbt fire heste til den genetablerede rytterisektion under Rigspolitiet.
Der går ikke længe, før man igen kan se politiheste i gadebilledet.
Det står klart, efter politiet har erhvervet i alt fire heste, som har klaret optagelseskravene for at blive politiheste.
- Indtil videre har vi købt tre heste af racen Dansk Varmblod og en af Oldenborg.
- Vi har et testforløb med hestene, før vi køber dem. Når de har gennemgået det, så køber vi hestene -og så starter den lange uddannelse, siger Jakob Søndergaard, der er vicepolitiinspektør hos Københavns Politi og ansvarlig for politiets stutteriafdeling, til TV 2 Lorry.
I 2012 blev politihestene fortid i Danmark efter et politisk flertal besluttede at nedlægge rytterisektionen ved politiet.
DE DANSKE POLITIHESTE
- Sidste gang, politiet var til hest i Danmark, var fra 1998 til 2012 i København.
- Før 1998 skal man tilbage til 1970'erne for at finde sidste periode med politiheste i Danmark.
- Fra 1998 til 2012 var der mellem 10 og 12 heste i Københavns Politis rytteri.
- For at komme til hest skal man have været politibetjent i mindst fem år. Man skal kunne ride, og det bliver testet til en prøve, hvor man skal ride tre forskellige heste.
Kilde: politi.dk
Siden har politiet ikke haft firbenede patruljer i gadebilledet, men i 2018 besluttede politikerne på Christiansborg at hestene skulle tilbage til politiet.
Derfor fik Rigspolitiet otte millioner til at genetablere korpset. I 2019 lyder puljen på yderligere 10 millioner kroner.
I september måned begyndte politiet at rekruttere heste til formålet, og nu bliver politiets stald altså det nye hjem for fire heste.
Politiheste kan møde borgere i øjenhøjde
- Det er nogle gode, robuste heste. Og det er det, vi ser på. At det er nogle gode heste af den rigtige støbning, siger vicepolitiinspektør Jakob Søndergaard, som glæder sig til, at hestene igen kommer på gaden.
- En politihest kan bruges til at møde borgene i øjenhøjde. De giver en anden tryghed over for borgerne i det københavnske gadebillede. Det betyder, at vi nu kommer til at patruljere på en anden måde, end vi har gjort tidligere, siger han.
Foto: TV 2 Kosmopol
Selvom de fire heste nu er indkøbt, går der fortsat noget tid, før hestene for alvor er tilbage på gaden. Først skal de trænes.
- Det gode spørgsmål er, hvornår hestene er klar. Det er de først, når vi er 110 procent sikre på, at den ikke gør skade på nogle borgere i de danske gader, siger Jakob Søndergaard.
Samtidig sendes rytterne også på fire ugers intensiv uddannelse, før også de er klar til strabadserne på hesteryg, oplyser vicepolitiinspektøren.