S om exit før Amager Fælled-aftale: "De valgte at gå"
Når budgetforhandlingerne i Københavns Kommune genoptages i morgen tirsdag, sidder der kun syv partier omkring bordet. Og det er ærgerligt, lyder det fra Socialdemokratiet.
- Vi blev bedt om at rejse os op og gå, hvis vi ikke ville være med til at bygge på Amager Fælled.
Sådan sagde teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, til TV 2 Lorry tidligere i dag, da det kom frem, at både Alternativet og Enhedslisten ikke længere var en del af budgetforhandlingerne i København.
Det var overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokratiet, der som øverste instans i kommunen fungerer som forhandlingsleder ved budgetforhandlingerne - og derfor var det også ham, der bad de to partier gå.
TV 2 Lorry efterspurgte en reaktion fra Frank Jensen, nu hvor både det andet- og tredjestørste parti i kommunen ikke længere er en del af forhandlingerne.
Men "Frank kommenterer ikke på forhandlingerne, mens de pågår", lyder det i et mailsvar til TV 2 Lorry.
Til gengæld udtaler politisk ordfører hos Socialdemokratiet i København, Jonas Bjørn Jensen, sig gerne ovenpå dagens drama, som skete, allerede før de reelle forhandlinger er gået i gang.
- Vi vil gerne have en grøn og bæredygtig by for alle, og derfor er vi kede af, at to af de partier, som vil det samme, har forladt det hele.
Foto: Københavns Kommune / Presse
- Enhedslisten ville ikke være med til at betale regningen for metroen, mens Alternativet ikke kunne være med til at kigge på de løsninger til den værdi, som vi kigger efter her og nu, siger Jonas Bjørn Jensen til TV 2 Lorry.
Hvorfor er det netop slaget om Amager Fælled, der skal være udslagsgivende for at få lov til at være med til at forhandle resten af budgettet hjem?
- Hvis ikke vi finder en løsning på det problem, vi har givet os selv, så viser en rapport fra 20. august, at det kommer til at koste os 1,9 milliarder kroner, som skal findes et andet sted, siger Jonas Bjørn Jensen med henvisning til en rapport fra kommunens Økonomiforvaltning, som skulle redegøre for alternative byggemuligheder til Ørestad Fælled Kvarter.
Her fremgår det, at "staten forventer, at Københavns Kommune kompenserer By & Havn kontant eller med byggemuligheder svarende til 1,7-1,9 mia. kr."
- Så vi skal have rigtig mange penge op af kassen, og det er nu med budgettet for næste år, at man kan det, siger Jonas Bjørn Jensen.
Kritikken fra Enhedslisten går blandt andet på, at man ikke vil begå samme fejl som tidligere ved at beslutte noget om nye byggegrunde, som man kun har kendt til i 14 dage - hvad tænker Socialdemokratiet om det?
- For det første synes jeg, beslutningen om at bygge en metro i København er alt andet end en fejl. Nu skal vi bare finde en måde at betale det på. Nu har man haft en byggegrund i 25 år, som man sidste år valgte at vrage - og så må vi finde et alternativ.
- Vi tror på, at vi skal have en metro, og vi tror på, at vi skal have flere boliger. Så vi deler slet ikke den holdning om, at det skulle være en dårlig beslutning - vi kommer tættere på at løse en række problemer i dag.
Som du siger, er det netop en forkert beslutning for 25 år siden, som I nu skal finde en løsning på. Hvordan ved du, at det ikke havner på samme måde igen, hvis løsningen bliver de byggegrunde fra den nye rapport?
- Netop fordi naturværdien var så afgørende for Østre Fælled Kvarter, har naturværdien været afgørende for det oplæg, som kom for 14 dage siden. Så det er vores udgangspunkt for ikke at komme i samme problem som tidligere, siger Jonas Bjørn Jensen, der dog anerkender, at det ikke bliver nemmere af at Enhedslisten og Alternativet nu ikke er med længere.
- Vi kommer ikke til at beslutte det alene i Socialdemokratiet. Vi er syv partier tilbage, som har forskellige udgangspunkter - men dog har vi det fælles mål, at vi skal have fundet en løsning på det her. Det er brandægerligt, at Enhedslisten og Alternativet ikke vil være med til at lægge budget her på Københavns Rådhus, så vi får et budgetforlig, som er meget smallere, end vi helst havde set det.
- Vi kan konstatere, at det at man ikke måtte bygge en eneste kvadratmeter på Amager Fælled, gjorde, at de mente, at det ene forhold på budgettet var vigtigere end den samlede økonomi i Københavns Kommune.
- Der er altid nogle ting, som er lidt hårde. Man kan ikke sidde på den ene side og sige, at man ikke vil få pengene til at række, men man vil gerne være med til at bruge dem. Hvis man ikke kan begge dele, så kan man ikke være med - og det er helt almindeligt, siger Jonas Bjørn Jensen.