Slut med engangsplastik: Nye idéer bliver testet ved DHL Stafetten
I dag uddeles der tusindvis af engangsplastikkrus, når sportsbegivenheder bliver afviklet. I Københavns Kommune er engangsplastikkrus blevet gjort forbudt fra 2020, og nu skal der findes en ny løsning.
Du kender dem fra fodboldkampe, fra boder rundt omkring i byen og fra andre store events.
Engangsplastikkrus har længe været en given ting, når man for eksempel er taget til løbsarrangementer i København, men nu skal der findes en ny løsning for miljøets skyld.
I en konkurrence, som er blevet døbt, "DM i miljøvenlige drikkebægre", har syv forskellige hold, herunder blandt andet ølfirmaet Carlsberg og glasfirmaet Glassforever, lige nu til opgave at dyste i at finde på de bedst mulige alternativer til engangsplastikbagre.
Atletik- og Løbeklubben Sparta er arrangør af DHL Stafetten, og de anslår selv det årlige forbrug af plastikkrus til at være omkring 800.000+. Men i forbindelse med årets DHL Staffeten bliver et nyt papkrus af bionedbrydeligt materiale testet. Det er fimaet Multiline, som står bag, og det er deres løsningsbud på at mindske plastikforbruget.
- Holdene kigger primært i to retninger. Den ene retning går mod at lave en hård kop, som bliver vasket og genbrugt. Her er fordelene, at man kan genbruge koppen flere gange. Omvendt er den tung, og kan være farlig at få kastet i hovedet under en fodboldkamp, siger Christian Kierkegaard, projektleder hos Idrættens Innovationslab. og fortsætter.
- Den anden retning går mod at lave en papkop med et bionedbrydeligt overtræk. Her kan en ulempe være, at man kan glide i papkoppen, hvis det bliver glat, fortæller projektlederen.
Forbudt fra 2020
Københavns Kommune har fra starten af næste år indført et forbud mod engangsplastik i forbindelse med events i hovedstaden.
Det kommer efter vedtagelsen af FN's 17 verdensmål, som blandt andet handler om at sætte mere fokus på bæredygtige løsninger.
Det er Idrættens Innovationslab, der sammen med Dansk Industri har udskrevet konkurrencen om at finde på den bedste løsning på problemet med plastikkrusene.
Arrangementer som DHL Stafetten, Copenhagen Marathon, EM i fodbold i 2020 i København, har brugt eller vil normalt bruge engangsplastikkrus, så det er en større udfordring at løse.
De syv hold er halvvejs i konkurrencen, som blev sat i gang i juni, og er færdig til oktober. Der er mange besværligheder med at finde den bæredygtige, og ikke mindst holdbare løsning, siger projektleder Christian Kierkegaard.
- Hvis man tager den hårde kop, så er der logistikproblemer med, hvor opvaskemaskinen skal stå og i selve uddelingen af kopperne og indsamlingen af dem. Når det gælder den bløde kop, ved man ikke, hvor lang tid den kan stå og holde på væsken, før den bliver blød og ødelagt.
- I morgen vil der være papkrus ved DHL Stafetten i madkasserne og ved væskedepoter. De skal ses som en test, og det kan gøre holdene meget klogere på, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Det er et skridt på vejen mod at finde det bedste, miljøvenlige produkt, afslutter han.
Behov og udfordringer
• Bionedbrydelige krus smelter og knækker.
• Bionedbrydelige papkrus gør vejen/underlaget glat.
• Bionedbrydelige krus koster x3.
• Løsning skal være skalerbar, da vejrlig afgør forbrug.
• Håndterbar løsning, der kan fungere i eventafviklingen.
• Løsning skal kunne fungere i store mængder og have stærk signalværdi.
Kilde: Sparta - "Reducer brugen af engangsplast"
Hvad atletik- og løbeklubben Sparta allerede gør i dag
• Samarbejder med Fødevarebanken om at reducere madspild.
• Går efter dansk producerede varer.
• Bruger postevand på karton, bionedbrydelige krus og bæredygtigt bestik og service til DHL Stafetten. Her affaldssorerer man også.
• Containere, der kan genbruges istedet for affaldssække.
• Forsøger at mindske mængden af emballage.
• Forholder os til leverandørvalg for at reducere transport.
• Bruger byvand til væskedepoterne.
• Udskifter løbende print med digitale services.
Kilde: Sparta - "Reducer brugen af engangsplast"