13-årig har åbnet stadionkiosk: Alle konfirmationspengene gik til en slush ice-maskine
Det begyndte med en bod på fodboldklubben BK Frems hjemmestadion sidste år, men 13-årige Julius har allerede udvidet forretningen. Drømmen er at kunne leve af sit iværksætteri.
Julius van Overeems fritidsaktiviteter er ikke som de fleste 13-åriges.
Regnskaber, at skrive mails, indkøb af varer og undervisning i iværksætteri fylder nemlig en stor del af hans fritid. Sidste år åbnede han sin første forretning. En bod på BK Frems hjemmebane, Valby Idrætspark, hvor han sælger kager, chips og saftevand – særligt henvendt til børn og familier.
Forretningen er vokset siden da og tæller nu også en tuktuk-bod med søde sager, der bliver kørt ud på både Hvidovre og Brøndby Stadion resten af sæsonen, når der er kamp.
- Kunderne kigger da lidt, når de kan se, jeg er så ung. Men folk synes også, at det er fedt, siger Julius van Overeems til TV 2 Kosmopol.
Senest har den 13-årige investeret 8000 kroner af sine konfirmationspenge i en splinterny slush ice-maskine med tre kamre, så kunderne kan købe den kolde drik i tre forskellige farver.
Foto: Privatfoto
Måtte droppe at sælge solsenge
Idéen kom til den unge mand på en ferie på den græske ø Kreta. Her så han, at nogen tjente penge på at leje solsenge ud – en forretning han straks blev inspireret af og ville kopiere, når han kom hjem.
- Men vejret er jo ikke så meget til solsenge i Danmark, så sammen med min far fandt jeg på at bygge en bod, som kunne stå på Frem stadion.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Privatfoto
Sammen byggede de boden af gamle paller og materialer fra genbrugspladsen.
Julius van Overeem er kommet på BK Frem stadion med sin far, siden han var lille, så der var allerede god kontakt. Og der gik da heller ikke længe, før han sidste sommer fik ja til at sætte den hjemmebyggede bod op på stadion.
- Vi har et rigtig godt samarbejde med Julius. Han henvender sig mere til børn og børnefamilier, så det er et produkt, der passer godt til vores fans, siger direktør i BK Frem, Frans Barkler, til TV 2 Kosmopol.
Julius van Overeem har endda inspireret boldklubben til at investere i en hoppeborg, så der kommer endnu flere familievenlige tilbud på stadion.
Den 13-åriges kagebod er en del af en større tendens på stadions, fortæller boldklubbens direktør:
- Når man ser på udviklingen af stadions, går man mere og mere op i, hvordan man inkluderer kvinder og børn, så man kan få hele familien med til kamp.
Tendens at stadions skal være mere familievenlige
Julius van Overeem står selv i boden og betjener kunderne.
- Det er supersjovt, også selvom jeg ikke kan følge med i fodboldkampen, siger han.
Efterhånden har han fået et par trofaste kunder, der kommer igen og igen – og så har han også haft kendisser i boden.
- Jokeren og en fodboldkommentator har været forbi.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Privatfoto
Den bedste indtjeningsdag har indtil videre været på Brøndby Stadion, hvor han på en dag havde mere end 200 handler igennem og omsatte for 7500 kroner.
Og for nylig måtte han også indkalde en ven til at hjælpe ham i boden.
Udfordret på sin unge alder
I Danmark må man omsætte for 50.000 kroner om året uden at være momsregistreret, og man må sælge fødevarer til foreninger og festivaler uden at være registreret, hvis man holder sig under bagatelgrænsen på 10-12 gange årligt.
Og her kommer udfordringen for Julius van Overeem.
Til sommerferien har han haft åbent i boden ni gange, lige som han forventer at ramme omsætningsloftet på 50.000 kroner.
Først når han fylder 15 år, kan han få et CVR-nummer, så han kan fødevaregodkendes og momsregistreres.
Men to år er lang tid at vente for Julius van Overeem.
- Det er noget, jeg gerne vil opnå. Altså at starte min egen virksomhed med CVR-nummer.
Anpartsselskab giver muligheder
Indtil da er han i gang med at samle 40.000 kroner sammen, så han kan starte et anpartsselskab. Så kan en voksen over 18 år stå som direktør, og Julius van Overeems kan få de nødvendige godkendelser, så forretningen kan vokse.
Forbillederne er da også serieiværksættere som Jesper Buch, der grundlagde JustEat, og Jonas Højmark, der har et vinduespudserfirma og er ejendomsinvestor.
På den lange bane er drømmen noget andet end kageboder:
- Jeg drømmer om at investere i ejendomme en dag.
Lærer noget andet end i skolen
Indtil da arbejder han løs i sine kageboder til fodboldkampe i weekenderne, mens han passer sin skole i hverdagen.
Også selvom han føler, at det er sjovere at arbejde i sin kagebod end at have dansk.
- Jeg lærer noget andet end i skolen. Jeg har lært at lave regnskab, og hvordan man giver god kundeservice ved at smile til kunderne og sige tak, når de køber noget.
Den kommende pinseferie skal da heller ikke bruges på at drive den af. Han skal stå i boden på Frem Stadion lørdag, og mandag får han tuktuk-boden kørt ud til Brøndby Stadion.