488 dages ventetid og stadig ingen byggetilladelse: "Det giver en følelse af afmagt"

Det handler om at væbne sig med tålmodighed, hvis man gerne vil bygge i Københavns Kommune. Behandlingstiderne er nemlig meget højere end målet.

Michael Klobbenborg Jessen går rundt på en byggeplads. Og det er langt fra første gang, han går rundt her. Han har nemlig ventet i langt over et år på at få en byggetilladelse fra Københavns Kommune. 

- Vi har ventet i 488 dage på en byggetilladelse, som vi endnu ikke har fået, siger bygherren til TV 2 Kosmopol.

- Det er dybt frustrerende. Det er jo en situation, jeg som borger ikke kan gøre noget ved, fortsætter han.

Derfor er Michael Kloppenborg-Jessen kun efterladt med én følelse.

- Det er jo afmagt. Afmagt. Jeg kan jo ingenting gøre. Jeg er jo i kommunens magt.

- For det første har det store økonomiske konsekvenser. For det andet er det retskrænkende, at jeg som borger ikke kan få opfylde de krav og ønsker, som vi med rette har, siger han.

Nye tal fra KL

Michael Kloppenborg Jessen er langt fra den eneste, der er frustreret over de lange behandlingstider.

- Det er virkelig problematisk, lyder det fra SVMdanmarks cheføkonom Martin Kyed, efter Kommunernes Landsforening i dag har offentliggjort nye tal over behandlingstiderne i kommunerne.

SVMdanmark er en erhvervsorganisation for de små og mellemstore virksomheder, og her mener man, at de lange behandlingstider er helt hen i vejret.

- Det er jo et problem både for borgere og virksomheder. Hvis man som borger gerne vil flytte ind i et nyopført familiehus, er det jo virkelig irriterende, at man skal vente syv måneder, som man skal I Københavns Kommune for at få tilladelse til at opføre sit hus, siger Martin Kyed.

- Og for virksomhederne er det en anden problematik. Her kan man ikke komme i gang med at lave sine opgaver. Så det kan godt være, de har noget i ordrebøgerne, men de kan ikke komme i gang, fortsætter cheføkonomen. 

Og selvom Københavns Kommune klart hænger længst efter, så er problemet også til stede i en lang række andre kommuner.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Martin Kyed er cheføkonom i SVMdanmark.
Martin Kyed er cheføkonom i SVMdanmark.

Behandlingstiden for enfamiliehuse i Allerød Kommune er eksempelvis helt oppe på 187 dage, og i Lyngyby Taarbæk Kommune tager det 185 dage, og i Tårnby Kommune ligger behandlingstiden på 152 dage.

- Det er klart, at kommunerne bliver nødt til at prioritere det her område. Og så mener vi også, at det er tid til at kigge på reguleringen. Det skal simpelthen afbureaukratiseres, siger Martin Kyed, der er cheføkonom hos SVMdanmark.

København vil overholde mål til sommer

Det nationale servicemål for byggeansøgninger til enfamilieshuse ligger på maksimalt 40 dages behandlingstid.

I Københavns Kommune er det tal helt oppe på 212 dage – dels på grund af nogle gamle sager.

- Det er helt uacceptabelt for dem, der har haft alt for mange sagsbehandlingstider. Det kan være mennesker, der har købt et hus og skal have det bygget om, så de kan bruge det. Det kan være virksomheder, som skal i gang. Derfor er det noget, der har været meget stort fokus på igennem længere tid, siger Line Barfod (EL), der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune. 

Derfor har kommunen da også sat ind på at reducere ventetiden, og håbet er, at man til sommer kan overholde behandlingstiderne.

- Der er kommet flere sagsbehandlere til byggesagerne, der er hyret ekstern hjælp ind. Der er bygget robotter, og der er løbende dialog med byggebranchen, for at få mere rigtige byggeansøgninger, siger Line Barfod.

Men indtil det sker, vil frustrationen nok være lige stor hos Michael Kloppenborg-Jessen.

- Der er ikke andet end ventetid i vejen for, at vi kan gå i gang. Og ventetiden, den står kommunen for. Vi er klar til at gå i gang, og det har vi været længe, understreger han.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik