Aids-Fondet tvunget til at spare trods "klamydia-epidemi": Kan få store konsekvenser

Med cirka 50.000 smittede hvert år, står vi ifølge organisationen AIDS-Fondet i en decideret klamydia-epidemi. Alligevel skal organisationen spare markant på sine ressourcer.

En decideret klamydia-epidemi med cirka 50.000 smittede hvert år.

Sådan beskriver organisationen AIDS-Fondet den situation, som vi står midt i. Alligevel skal organisationen nu spare markant på sine ressourcer, og det kan få konsekvenser.

AIDS-Fondet skal nemlig spare på de såkaldte Checkpoint-klinikker, som er klinikker for unge og LGBT+ personer - klinikker, hvor de kan blive testet for sexsygedomme og få rådgivning om seksuel sundhed.

AIDS-Fondet plejer at finansiere organisationens klinikker med cirka 4,6 millioner kroner fra staten, men i år har de kun fået én million kroner.

Medarbejdere vil blive fyret

Konsekvensen bliver, at deres klinikker i Aalborg og Odense lukker, og i København og Aarhus vil der blive skåret ned på åbningstiderne.

Helt konkret betyder de færre midler, at der i København vil være en åbningsdag mindre om ugen, og flere medarbejdere vil blive fyret.

Det fortæller direktøren for AIDS-Fondet, Lars Christian Østergreen, til TV 2 Kosmopol.

- Det betyder jo, at vi nok kigger ind i, at der er nogle personer, som ikke vil få opdaget en sexsygdom. Det vi kan se, med de test vi laver i vores klinikker, er, at vi har over 20 procent positive test for klamydia, siger Lars Christin Østergreen og fortsætter: 

- Hvis de personer ikke bliver testet, kan de gå rundt med en klamydiainfektion og på sigt enten smitte flere eller risikere ikke at blive behandlet, og at man så ender i nogle fertilitetsproblemer senere hen, siger han.

Håber at komme med på finansloven

Siden 2015 har Checkpoint-klinikkerne været delvist finansieret af statspuljer, men de vil ikke modtage nogen midler i 2023.

I 2022 besøgte over 12.000 personer Checkpoint-klinikker, og ifølge AIDS-Fondet er det en stigning på 100 procent fra året før. 

AIDS-Fondet håber, at klinikkerne vil komme på finansloven, og direktøren for organisationen har da også et klart budskab til politikerne.

- Det her er et rigtig godt og vigtigt supplement til sundhedsvæsenet, som er presset i forvejen, så når de (politikerne, red.) forhandler finansloven i næste uge, så skal de lige huske at have AIDS-Fondet med på finansloven, siger Lars Christian Østergreen og uddyber:

- Det her er et tilbud, der kan redde rigtig mange mennesker fra at gå rundt med en sexsygdom, fordi vi ved, der er en epidemi i Danmark nu, siger Lars Christian Østergreen.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik