Alternativ til fodboldholdet: 14-årige Alvin vil starte madfællesskab for teenagere
14-årige Alvin Svendsen fra Hillerød gik viralt, da han sidste år startede sin egen cateringvirksomhed. Nu vil han starte et madfællesskab for andre teenagere, der også elsker at lave mad.
Alvin Svendsen fra Hillerød elsker at lave mad. Faktisk i en sådan grad at han selv har opsøgt et utal af praktikker for at lære alt det, han kan komme i nærheden af om madlavning.
Alligevel føler han ikke, han har lært nok. Og så savner han at lære det i fællesskab med andre unge madnørder, der deler hans interesse.
- Mine venner kan ikke forstå, hvorfor jeg laver så meget mad; når de fortæller om en god fodboldkamp, de har været til, fortæller jeg om den steg, jeg lavede i weekenden, forklarer 14-årige Alvin Svendsen.
- Jeg vil også gerne kunne snakke om at lave mad med nogle andre, der har den samme interesse.
Ingen muligheder for at 'gå til mad'
14-årige Alvin Svendsen er en entreprenant ung mand. Han startede sidste år sit eget cateringfirma, hvor han laver mad efter skole, som han bringer ud på sin elcykel i lokalområdet i Hillerød.
Og nu har han altså fået idéen til endnu et projekt. Han vil nemlig starte et madfællesskab for andre teenagere, der har samme interesse for madlavning som han selv har.
- Jeg fik idéen, fordi der ikke var nogen muligheder for at gå til mad, som jeg rigtig gerne selv ville for at kunne lære noget mere, forklarer han.
Han forsøger nu - i samarbejde med Hotel- og Restaurantskolen i Valby - at gøre fællesskabet til en realitet, så man i fremtiden kan gå til mad på lige fod med at gå til fodbold.
Marianne Søndergaard, der er kommunikations- og rekrutteringschef ved Hotel- og Restaurantskolen, håber, at skolens faciliteter kan komme de unge, der interesserer sig for gastronomi, til gode.
- Vi vil gerne være med til at skabe nye fællesskaber og mødesteder for unge med passion for mad, som i dag har stærkt begrænsede fritidstilbud. Men vi - og andre erhvervsskoler med maduddannelser - har jo gode faciliteter, der står tomme om aftenen og i weekender. Hvis vi, ved at skabe liv i vores rammer udenfor lukketid, kan være med til at skabe øget trivsel blandt unge, er det bare skønt, forklarer hun.
Unge skal lære om bæredygtig madlavning
En vigtig del af drømmen om madfællesskabet er, at det kan være med til at lære de unge om, hvordan man kan lave mad på en bæredygtig måde - og hvordan man eksempelvis kan udskifte kød og æg med andre proteinkilder.
- I madfællesskabet skal vi også ud og se, hvor ingredienserne og råvarerne kommer fra. Så det bliver lidt 'fra jord til bord', kan man godt sige, siger Alvin Svendsen.
- Bæredygtighed betyder noget, fordi det skal være bedre for klimaet. Det ved vi alle sammen. Så derfor er det også noget, vi lægger meget vægt på.
Nyt fællesskab for unge madnørder
Hotel- og Restaurantskolen arbejder - i samarbejde med Alvin Svendsen - på at starte et nyt fællesskab, hvor unge madinteresserede kan inspirere hinanden og lære nye metoder og håndværk af dygtige lærere og kokke.
Planen er, at de unge kan møde andre madnørder på deres egen alder, og at de sammen kan lære nye teknikker i køkkenet, tage ud på gårde og i naturen for at lære, hvor maden kommer fra og meget mere.
De vil give de unge mulighed for at suge viden til sig fra nogle af branchens dygtige kokke og lære om gode, bæredygtige råvarer fra dygtige landmænd, ligesom de får mulighed for at træne teknikker og metoder med Hotel- og Restaurantskolens undervisere.
Projektet er stadig kun ved at tage sine første skridt og successen er afhængig af opbakning fra andre unge madnørder.
Hvis interesserer dig for madlavning og kunne tænke dig at være med til at starte madfællesskabet op, kan du læse mere her.
Marianne Søndergaard håber, at madfællesskabet kan medvirke til at imødegå den efterspørgsel på kompetencer, der kan være med til at omstille restaurationsbranchen i en bæredygtig retning.
- Der er kæmpe efterspørgsel på faglært arbejdskraft og kompetencer, som kan være med til at realisere den grønne omstilling. De globale klimaudfordringer kalder på en gentænkning af vores fødevaresystem, hvor praktiske færdigheder er nødvendige for at finde bæredygtige løsninger. Løsninger, som kalder på bidrag fra unge med madpassion, understreger hun.
Håber der er andre madnørder derude
Indtil videre er madfællesskabet en idé og en drøm. Men både Alvin Svendsen og Hotel- og Restaurantskolen håber, at det i fremtiden bliver en realitet, der kan udbredes fra København til resten af landet.
Lige nu er de i gang med at undersøge, om der er interesse for tilbuddet blandt unge mennesker i hovedstadsområdet. Efterfølgende håber de at kunne invitere de unge til en dialog om, hvordan de ønsker sig, at madfællesskabet skal udformes. Og så skal økonomien til undervisere naturligvis på plads.
Alvin Svendsen håber derfor, at andre unge, der har samme interesse for madlavning, vil støtte op om projektet, så de kan mødes om madlavningen i fremtiden.
- Jeg håber, at der er andre madnørder derude, som har lyst til at komme og lave mad med mig, understreger den 14-årige idémand bag projektet.