Ask har knækket grøn udfordring: Lagrer vindenergi i afløbsrens
Hyme Energy har som de første i verden succes med at lagre overskydende grøn energi i noget så hverdagsagtigt som afløbsrens.
Artiklen blev udgivet i januar 2023.
Verden har brug for mere grøn energi.
Ikke kun i form af flere vindmøller og solpaneler, for den grønne omstilling har i den grad også længe manglet løsninger, som kan gemme overskydende energi til tidspunkter, hvor der hverken er blæst eller sol.
På Titangade på Ydre Nørrebro i København ligger energivirksomheden Hyme Energy.
De har som de første i verden formået at udnytte natriumhydroxid - bedre kendt som afløbsrens - som en billig og effektiv måde at lagre grøn energi.
Hyme Energy er vokset ud af søsterselskabet Seaborg Technologies, der arbejder med at nytænke atomkraft og blandt andet har udviklet en såkaldt flydende salt-reaktor med en moderator bestående af netop afløbsrens.
- En af de udfordringer, man har i dag, er, at man mangler gode løsninger til at lagre energi i mere end et par timer ad gangen og til at afsætte den. Batterier er gode til de korte intervaller, men man har brug for det, man kalder langtidslagring. Det, der er innovativt og nyt i det, vi gør, er, at vi bruger et kemisk salt til at lagre varmen - det man kalder natriumhydroxid eller afløbsrens, siger Ask Emil Løvschall-Jensen.
Artiklen fortsætter under videoen.
Hvorfor er natriumhydroxid et godt lagringsmedie?
Det at lagre energi i smeltet salt har været diskuteret siden 1950'erne og er derfor i sig selv ikke en ny metode.
Men metoden har altid haft en stor udfordring, som har fået mange til at strege den fra listen over mulige løsninger. Afløbsrens er normalt stærkt ætsende og kan nedbryde selv rustfrit stål ved høje temperaturer.
Det er den udfordring, Hyme Energy har brugt de sidste fire år på at knække, så de nu kan kontrollere salten helt op til 700 grader.
Idéen bag Hymes løsning er helt simpelt forklaret: Når der er overskydende grøn energi, varmes afløbsrensen op til 700 grader. Når der omvendt er behov for energi, kan den saltlagrede energi producere damp, som via en turbine kan lave el og bruges til fremstilling af fjernvarme.
Artiklen fortsætter under billedet...
Foto: Morten Bisgaard Christensen / TV 2 Kosmopol
Ask Emil Løvschall-Jensen håber på, at vi i Danmark, Europa og hele verden tør være modige i forhold til, hvordan vi sætter begrænsninger på vores CO2-udslip. Det kan være gennem lovgivning og beskatning.
- Min drømmeverden er en verden, hvor vi er fuldstændig uafhængige af fossile kilder. Hvor vi ikke bare producerer strøm, men også varme, energi og brændstoffer til transport på energikilder, der ikke udleder CO2, siger Ask Emil Løvschall-Jensen.
Det første værk på Bornholm
Det smarte ved Hyme Energys energilagring er, at det kan implementeres i allerede eksisterende kraftvarmeværker.
Det sker for første gang på havnen i Rønne på Bornholm. Her opfører Hyme Energy i samarbejde med Bornholms Energi & Forsyning deres værk i et allerede eksisterende kraftvarmeværk. Borgerne vil så i fremtiden få deres el og varme fra lagret grøn energi.
Med etableringen bliver værket det første af sin slags i verden.
- For mig handler det om at kunne gå hjem til mine tre børn og se dem i øjnene og sige: 'jeg er med til at gøre en forskel'.