Bør åbningstiderne for barer indskrænkes?
Organisation og brancheforening er uenige om, hvorvidt en indførsel i Danmark vil være en god idé.
Et politisk forslag har den seneste uges tid givet genlyd i Storbritannien.
Den britiske folkesundhedsminister fortalte nemlig forleden - ifølge det britiske medie The Telegraf - at man overvejer at indskrænke åbningstiderne for barer og pubs.
Og det er altså en overvejelse, der ikke er gået ubemærket hen i landet, hvor de fleste barer og pubber lukker klokken 23.00.
Formålet skulle - ifølge TV 2 - være at mindske sundhedsudgifterne til blandt andet alkoholrelaterede sygdomme og at begrænse vold og anden antisocial adfærd.
TV 2 Kosmopol har været på gaden for at høre, hvad barer i hovedstadsområdet mener, hvis et lignende forslag kommer på tale
folk skal have lov at drikke en øl, når de har lyst
På Jernbanecaféen, lige ved hovedbanegården, har man på nuværende tidspunkt åbent fra 07.00 til 02.00 alle ugens dage.
Og sådan ønsker indehaver Xenia Norre Rasmussen, at det bliver ved med at være.
- Jeg synes, folk skal have lov at drikke en øl, når de har lyst til det. Om det er klokken 01.00 om natten eller klokken 07.00 om morgenen. Det, synes jeg ikke, der er andre, der skal bestemme, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Heller ikke på Hviids Vinstue ved Kongens Nytorv klapper de i hænderne over det britiske forslag.
- Den er død. Helt død, siger indehaver, Per Møller, til TV 2 Kosmopol.
Under Corona drak folk bare andre steder
Under corona-pandemien var der perioder, hvor caféer, restauranter og barer skulle lukke klokken 22.00.
Netop med afsæt i den erfaring, tror indehaveren af Jernbanecaféen ikke på, at indskrænke åbningstiderne nødvendigvis vil mindske alkoholindtaget.
- Jeg tror ikke på det der med, at man drikker mindre, bare fordi baren lukker tidligt. Det så vi jo under corona. Det er jo ikke fordi, at man drak mindre, så drak man bare andre steder, siger Xenia Norre Rasmussen.
Noget anderledes lyder det dog, hvis man spørger organisationen Alkohol og Samfund. Her mener man, at idéen giver god mening.
- Det vi især ved, at det vil have en effekt på, er de akutte konsekvenser af et højt alkoholforbrug, siger organisationens direktør, Ida Fabricius Bruun, til TV 2 Kosmoopl og fortsætter:
- Jo længere baren har åbent, jo flere voldsepisoder ser man, og jo flere af de her akutte alkoholforgiftninger og ulykker, som er relateret til, at man har drukket for meget.
Det er man dog lodret uenig i i barernes brancheorganisation, Horesta.
- Det, synes jeg, er en ærgerlig udvikling. I stedet for at holde folk inde på stederne, hvor der er en sikker og kontrolleret fest med uddannet sikkerhedspersonale - og sågar et toilet, forklarer Jeppe Møller-Herskind, der er viceadministrerende direktør hos Horesta.