Da gartneri kom til salg, sagde Gry og Peter deres job op for at forfølge havedrøm
Hun var filmfotograf, han ejede et lydstudie, men for tre år siden kom muligheden for at overtage planteskolen på Østerbro.
Genudgivelse
Artiklen blev oprindeligt udgivet i juli 2023.
Barndommen på Møn forbinder Gry Friis Iversen med timerne i familiens have.
- Mine tidligste minder, det er noget med at så nogle frø og se dem spire, siger Gry Friis Iversen.
Hun kan huske duften af blomsterne, der hang til tørre i loftet i familiens hjem, og de mange timer hun brugte i den store have.
- Lige siden jeg var lille, har jeg elsket at gå i haven med mine forældre. Min far var gartner, og min mor dyrkede blomster til tørring. Jeg startede med at blive fascineret af at kigge på dem, og så begyndte jeg at fotografere dem, siger Gry Friis Iversen.
Selvom interessen for blomster allerede var vakt, blev hun uddannet som fotograf og arbejdede med det i en årrække. Men så for tre år siden bød muligheden sig pludselig.
Det gamle gartneri på Emdrupvej skulle sælges, og en håndfuld naboer ønskede at bevare stedet, så de slog sig sammen om at købe det og søgte nogle, der ønskede at drive det. De tog fat i Gry og Peter Friis Iversen.
- Vi blev kontaktet og spurgt, om vi have lyst til at overtage det gamle gartneri. Det har været gartneri i 75 år på den matrikel, og vi kendte godt stedet, for det ligger meget tæt på, hvor vi bor, fortæller Gry Friis Iversen og fortsætter:
- Jeg tænkte; det er da crazy, det kan vi da ikke. Og Peter var helt hooked.
Ægteparret tog chancen, og allerede en måned senere havde de overtaget nøglerne til gartneriet.
Hun lagde sin karriere som fotograf på hylden, han gjorde det samme med sit lydstudie, og en helt ny hverdag kunne begynde for familien.
Det var en drøm, der gik i opfyldelse, for de havde længe været på udkig efter et sted, hvor deres fælles interesse for haver kunne komme i spil.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: privatfoto
Stauder all the way
I Havero arbejder de sammen hver dag - det er et familieforetagende.
Hvor de før var selvstændige og arbejdede hver for sig, så nyder de i dag at arbejde sammen for at få succes med deres fælles projekt.
Men det har krævet, at hele deres bagland støttede op om projektet, og deres fire drenge er ofte med i planteskolen.
Så selvom læringskurven har været stejl, og de lægger mange, mange arbejdstimer i Havero, så har de ikke fortrudt, at de tog springet.
- Som familie har det været en stor omvæltning for os at gå så hardcore ind i en ny branche. Men det er også en gave, og jeg tror, at vores børn kan se, hvilken glæde vi har haft ved at gøre det her sammen, forklarer hun.
Peter Friis Iversen står for det praktiske, betjener kunderne og ordner alt det udenom, mens Gry Friis Iversen primært står for det med planterne og at vejlede kunderne om, hvordan de skal finde de bedst egnede planter til krukkerne eller haven.
Hun tror på, at alle kan få en smuk have, uden det skal være svært.
- Det behøver slet ikke at være tidskrævende at have en fantastisk have, som er flot, og hvor der er planter, der overtager hinanden i løbet af en sæson, så man har blomstring hele sæsonen. Det kan man sagtens. Det kræver bare, at man starter rigtigt, siger Gry Friis Iversen.
I TV 2 Kosmopols sommerserie Lad det gro, giver hun i tre afsnit hun gode råd til, hvordan du kan komme godt i gang i din egen have. Det handler om:
Det tørketålende bed, den vilde krukkehave og et skærebed i haven.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: privatfoto
Hun gør meget ud af at vejlede kunderne om, hvilke sorter der egner sig til mager jord, sol, skygge, og hvor i haven de kan trives optimalt.
Og her kommer hendes passion for stauder til udtryk. Planterne er kendetegnet ved, at rødderne overlever i jorden om vinteren, så de kommer igen år efter år, og derfor kræver det ikke, at man bruger oceaner af tid på sin have.
- Jeg er helt vild med stauder, og det er den store grund til, at vi overtog planteskolen, siger Gry Friis Iversen.
Hun viser en røllike frem fra en af rækkerne på det udendørs område ved planteskolen.
- Jeg kan slet ikke få nok af røllike. Jeg har stort set røllike i alle mine staudebede, og det har jeg, fordi den er fantastisk i buketter. Den er også god til at tørre, så den har et meget langt liv både i haven og bagefter indenfor, hvis man plukker den, forklarer hun.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: privatfoto
Ro i maven i haven
Forår og tidlig sommer er der fart på i gartneriet. Nogle dage bliver temmelig lange med mange kunder i butikken og vanding af planterne efter lukketid. Hun griner lidt, når hun bruger begrebet vandingsstress, for i de tørre, solrige perioder, så skal de passe ekstra godt på planterne og sørge for, at de ikke tørrer ud.
Men når Gry Friis Iversen får fri, så er det ofte, at hun tager hjem og går i haven igen.
- I højsæsonen er der super travlt i Havero, men alligevel er det en kæmpe glæde for mig, når jeg så har låst døren her ned til drivhuset, at komme hjem i min egen have.
Her går hun og roder og nipper en vissen blomst af. Eller udtænker en ny plan for et bed. Haven derhjemme er hele tiden i proces.
- Jeg kan mærke, at det virkelig gør noget for mig. Jeg finder en ro. Og netop også navnet Havero, det kommer også af det - at det er der, jeg finder allermest ro, siger Gry Friis Iversen.
Hun har også et stort ønske om at give glæden ved haven videre til børnene.
- Jeg har utrolig mange fine minder om at være i haven som barn, og det vil jeg også rigtig gerne give videre til mine egne børn, siger hun.
Derfor bliver hun begejstret, når hun i deres egen have opdager en ny blomst, som hun ikke selv har sået. For det er sket flere gange, at en af hendes drenge har snuppet et frø i gartneriet og sat det ud i haven derhjemme.
Så de har tilsyneladende fanget fascinationen af at få noget til at gro.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: privatfoto