David ser ikke ud som de fleste mandemodeller: "Hvis andre bliver glade, er det en skøn ting"
David Nielsen er model, og så er han kraftigere bygget end de fleste mandlige kollegaer i branchen. Ifølge modelbureauet Unique Models og kønsforsker Christian Groes er det mandlige skønhedsideal på vej i en mere mangfoldig retning.
Da David Nielsen stod på Roskilde Festival en varm sommerdag i 2019, havde han langt fra drømt om, at han skulle forlade pladsen med et tilbud om en modelkarriere. På festivalen blev han opsøgt af folkene bag modelbureauet Unique Models, der stillede ham spørgsmålet: "Har du tænkt på at blive model?"
- Så skete det, og jeg tænkte, at det var en spændende mulighed, som ikke alle får, og så blev jeg nødt til at prøve det, griner David Nielsen, der til dagligt bor i København.
David Nielsen er det, som nogle vil kalde Plus-Size-Model. En model med former og lidt mere på sidebenene end de modeller, man typisk ser i bladene. Men det udtryk bruger de ikke hos Unique Models.
Foto: Lucas Majgaard
- Vi kalder det ikke Plus-Size. Vi putter ikke folk i kategorier, så David er model som alle andre, påpeger Jesper Thomsen, der er managing director hos Unique Models. Han fremhæver, at modebranchen gennem de sidste par år har været igennem en rivende og meget tiltrængt udvikling:
- Nu er der plads til andre etniciteter, aldre og størrelser. Markedet inden for større fyre er vokset meget her de sidste par år, og vi er jo en købmandsforretning, så vi fylder hylderne op med de varer, der er efterspørgsel på. Men det er da klart, at jeg synes, det er fedt, at når vi har en fyr som David, kan det være med til, at der er andre derude, der måske ikke har den perfekte sixpack, som kan se sig selv være repræsenteret, siger Jesper Thomsen.
Mand i frit fald
I serien Mand i frit fald undersøger journalist Jakob Kaldahl Friberg manderollen 2021.
Se hele serien her.
I dag har David Nielsen blandt andre stået model for Jack and Jones, men hvorvidt han er med til at ændre det mandlige kropsideal, har modellen selv ikke gjort sig de store tanker om.
- Hvis der er nogen, der føler sig glade og bedre repræsenteret over, at det er mig, der har tøjet på, er jeg rigtig okay med det. (...) Jeg er så voksen nu, og jeg er vant til, at min krop er, som den er, men at andre folk kan blive glade for det, det er jo en skøn ting, afslutter han.
Mangel på rollemodeller med former
For godt et halvt årti siden kom den fedmeaktivistiske bølge til Danmark, hvor blandt andre komikeren Sofie Hagen stiftede den kropsaktivistiske bevægelse Fed Front og begyndte at debattere kropsidealer. Men fokusset har ikke været det samme på det mandlige kropsideal som på det kvindelige, vurderer Christian Groes, der er kønsforsker ved Roskilde Universitet:
- Jeg tror, at en del af det pres, der er på unge mænd for ikke at være overvægtige, har noget at gøre med, at der ikke er så mange forbilleder og idealer blandt mænd, man kan se op til. Det er der ofte på kvindesiden blandt musikere og plus-size-modeller, fortæller Christian Groes og uddyber:
- En af grundene til, at der ikke har været så mange overvægtige mænd i modebranchen eller som skønhedsidealer, det, tror jeg, skyldes, at det altså stadigvæk kan være meget stigmatiserende. En idé om at den overvægtige mand er doven, eller hvad det nu kan være, det præger synet på overvægtige mænd - mere end det er tilfældet med kvinder, fordi at overvægtige kvinder bliver involveret i modebranchen, siger han.
Foto: Lucas Majgaard
Udbud og efterspørgsel
Om manglen på overvægtige rollemodeller i modebranchen vurderer Unique Models’ Jesper Thomsen, at det handler om udbud og efterspørgsel.
- Vi startede David, inden vi vidste, om der ville være bud efter ham, fordi vi godt kunne se en international tendens, og så håbede vi på, at mærkerne ville komme efter, og det gjorde de. Men det nytter ikke noget, jeg starter 10 modeller op, hvis efterspørgslen ikke er der på eksempelvis fyre i Davids størrelse, siger Jesper Thomsen.
På trods af dette er han optimistisk på branchens vegne:
- Hvis du spørger mig, om jeg tror, at alle kommer til at ligne David i modebranchen nu, så er svaret nej. Men jeg synes, der er sket rigtig meget. Jeg synes stadig, der er lang vej, men det er gået hurtigt her på det sidste, vurderer han.
Også kønsforsker Christian Groes ser lyst på fremtiden:
- Vi går længere og længere væk fra et sådan knivskarpt ideal, som alle skal leve op til. Eksempelvis bliver der talt meget om far-kroppen, hvor man hylder, at manden godt kan have lidt på sidebenene. Der er en større åbning for at være en lækker mand eller have en flot mandekrop på andre måder, end man har set før, afslutter han.
Du kan møde model David Nielsen i andet afsnit af serien “Mand i frit fald”, hvor journalist Jakob Kaldahl Friberg dykker ned i manderollen anno 2021.
_