Dybt rystet københavnsk Nobelprisvinder måtte "holde mund" i en time med glædelig nyhed
Morten Meldal er nu den 10. forsker ved Københavns Universitet, der kan skrive 'nobelprismodtager' på CV'et.
Danske Morten Meldal fra Københavns Universitet har onsdag vundet nobelprisen i kemi sammen med to amerikanske forskere.
- Det er en kæmpe ære, det er den største ære, du kan få i kemi, siger Morten Meldal til TV 2 Lorry ved et pressemøde på Københavns Universitet.
Professor Morten Meldal har fået nobelprisen for opfindelsen af klik-kemi, der gør det muligt at ”klikke” molekyler sammen som legoklodser. En metode, der blandt andet kan bruges inden for medicinalforskning.
Klik-kemien opfandt han sammen med den anden prismodtager Barry Sharpless for 20 år siden. Det er den tredje modtager Carolyn Bertozzi, der har arbejdet videre med klik-kemien.
Fik opkald i formiddags
Den 68-årige kemiprofessor var ved at forberede nogle videoer til sine studerende, da han fik et opkald fra den svenske Nobelpriskomité. Og det kom mildest talt som en overraskelse, at han vandt prisen:
- Jeg er stadigvæk dybt rystet over at få en Nobelpris, det er en meget, meget stor ære, siger han og fortsætter:
- Men det værste var næsten, at jeg blev nødt til at holde mund i en hel time, inden de annoncerede det i Stockholm, siger han.
Morten Meldals telefon har da også vibreret i lommen lige siden. Kollegaer, venner og journalister fra hele verden vil lykønske den nyslåede prismodtager.
Hvordan han skal fejre den flotte pris, er dog ikke bestemt endnu:
- Vi starter her med en reception om en halv times tid og så... Det har jeg slet ikke tænkt på endnu, siger han.
I videoen herunder kan du se Morten Meldal blive fejret af kolleger og studerende klokken 12.00, da det endelig kunne offentliggøres:
First celebration! @ChemKUniversity @UCPH_Research @NobelPrize pic.twitter.com/pQAytyP3U2
— Jiwoong Lee (@TheLeeLab_Chem) October 5, 2022
Pris kan tiltrække nye talenter
At Morten Meldal først modtager Nobelprisen efter 20 år er ikke usædvanligt, forklarer Morten Meldal. Det er nemlig et ”lagt sejt træk”:
- Det, man laver, skal have to effekter. Det skal være nyt og spændende, og det skal have nytte for samfundet. Og det tager simpelthen tid at vise, at noget har nytte for samtiden, forklarer han.
Udover æren håber Morten Meldal, at han med sin Nobelpris kan inspirere flere unge mennesker til at studere kemi.
- Jeg ser en mulighed for at skabe en fremtid for unge, der gerne vil læse kemi, og at jeg kan opfordre unge mennesker på den her baggrund til at gå ind i kemi, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener, ser også gerne, at prisen kan give flere studerende:
- Jeg håber jo, at kemiområdet, som kun få studerende søger, nu vil se et boost i dem, der søger kemi, og et boost i forhold til forskere, der søger om at komme ind i det miljø, som Morten har skabt her, siger han.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
At huse en Nobelprisvinder har nemlig kæmpe betydning for universitetet, forklarer rektoren:
- Når man kigger på universiteter ude fra den store verden, der måler man dem på, hvor mange Nobelprismodtagere, de har. Så det gør en kæmpe forskel. Det betyder, at de bedste forskere søger os, de allerbedste internationale studerende søger os, og allermest betyder det indadtil en kæmpe anerkendelse af at være fra Københavns Universitet, siger Henrik C. Wegener.
Morten Meldal er den første dansker i 25 år til at modtage en nobelpris og den 10. forsker fra Københavns Universitet.