Efter ny sag om hjemfaldspligt: Få overblikket over Københavns usælgelige boliger her

Ny sag om hjemfaldspligt kaster endnu engang lys over de særlige ejendomme i København. Se alt, du behøver at vide om kommunens tilbagekøbsret her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Beboerne i Borgergården frygter for deres hjem.
Foto: Byggeselskabet Borgergården

Som TV 2 Kosmopol for nyligt har fortalt, er en større gruppe borgere i øjeblikket nervøse for at blive sendt på gaden.

Konkret er de bange for, at Københavns Kommune sælger deres etageejendom i hjertet af København videre til højestbydende private aktør.

For den nette sum af 1,1 millioner kroner købte Københavns Kommune nemlig ejendommen, og det er er på trods af, at værdien af etagebygningen kan være op mod 450 millioner kroner. 

Økonomiforvaltningen gjorde brug af en særlig tilbagekøbsret kaldet hjemfaldspligten. 

Og nu frygter bestyrelsesmedlem i boligforeningen Borgergården, Jesper Valentin, at kommunen sælger ejendommen videre, og dermed fordyrer beboernes husleje i en sådan grad, at de ikke har råd til at blive boende. 

- Skrækscenariet er, at kommunen sælger ejendommen til højestbydende, og vores husleje stiger i sådan en grad, at vi ikke længere har mulighed for at blive boende, siger han til TV 2 Kosmopol.

Beboerforeningen har valgt at stævne Københavns Kommune, da de ikke mener, at kommunen har hjemmel til at overtage ejendommen.

Men hvad er hjemfaldspligten? Hvad kommer den sig af? Og hvilken betydning har den for henholdsvis kommunen og de mennesker, der bor i ejendomme omfattet af hjemfaldspligt? 

Det ser vi nærmere på herunder.  

Hvad er hjemfaldspligt?

Hjemfaldspligt er en tilbagekøbsret, der gør, at kommunen kan købe en given ejendom - omfattet af pligten - tilbage til den oprindelige købssum på et særligt fastsat tidspunkt i fremtiden.

Den oprindelige købssum - altså da kommunen solgte ejendommen i sin tid - vil afspejle en handel, der foregik for 30, 50 eller 70 år siden og derfor være meget mindre, end ejendommens faktiske vurdering i dag.

Det er også derfor, at de 228 ejendomme i Borgergården samlet får 1,1 millioner kroner for en etageejendom, der er op mod 450 millioner kroner værd.

Men hvis vedkommende, der bor i huset har råd og mulighed for det, kan borgeren købe sig fri af hjemfaldspligten og dermed undgå kommunens ret til at købe sit hus eller lejlighed tilbage.

Hvad er frikøbsprisen? 

I Københavns Kommune har prisen for frikøb af ejendomme med hjemfaldspligt udviklet sig voldsomt indenfor de seneste seks års tid. 

I 2017 lavede Borgerrepræsentationen en ny ordning for hjemfaldspligten, der gjorde, at den såkaldte kalkulationsrente blev fastsat til 2,2 procent i 2017, da ordningen blev vedtaget. 

Det var en midlertidig ordning, der gjorde, at førnævnte rente altså skulle justeres hvert år på baggrund af et gennemsnit af de seneste fem års realrente. 

I eksemplet herunder kan du se, hvad det på årsbasis har betydet for udviklingen i frikøbsprisen på en 2-værelses lejlighed vurderet til to millioner kroner med hjemfaldspligt i Københavns Nordvest-kvarter.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det vil altså sige, at vedkommende, der bor i denne lejlighed, vil kunne købe en anden lejlighed uden hjemfaldspligt for 200.000,- kroner mindre, end det vil koste personen at købe  sin egen bolig omfattet af hjemfaldspligten fri af kommunen for 2.187.550,- kroner.

Det er bare sådan, at når renten bliver meget lav, så bliver det dyrt at købe sig fri for hjemfaldspligten. Så rentefaldet har gjort, at det er meget svært at købe sig fri af hjemfaldspligt.

— Curt Liliegreen, som er Direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

Hvad er kalkulationsrenten? 

Kalkulationsrenten er et gennemsnit af de fem forudgående års realrente. 

Den blev tidligere beregnet ud fra et gennemsnitligt renteniveau over 70 år. 

Men i 2011 blev reglerne for kalkulationsrenten ændret af Københavns Kommune, så den i stedet skulle beregnes ud fra et gennemsnit over fem år. Og det gjorde, at renten begyndte at variere mere end hidtil. 

I 2017 blev renten med en ny midlertidig ordning fastsat til 2,2 procent, og siden er den blevet nedjusteret hvert år den første april.

Og i år lader den nye kalkulationsrente i øvrigt vente på sig. Den skulle nemlig være landet den 1. april 2023, men Københavns Kommune har endnu ikke offentliggjort den. 

Hvis udviklingen med relativ høj inflation fortsætter, lyder estimatet fra foreningen Hjemfaldspligt København, at kalkulationsrenten for 2023-2024 bliver -0,3 procent. 

Hvordan har ordningen for hjemfaldspligt udviklet sig de seneste år?

De seneste 13 år har Københavns Kommune lavet en række ændringer i ordningen om hjemfaldspligt eller tilbagekøbsret.

I december 2021 besluttede Borgerrepræsentationen, at forvaltningen kunne tage stilling til, om en ejendom kunne afvises at blive udskudt, uden Borgerrepræsentationen eller Økonomiudvalget skal tage stilling til den enkelte sag.

Kort og godt har de folkevalgte politikere valgt, at det skal være ude af deres hænder. Og det er nu op til de ansatte i forvaltningen at tage stilling til, om en ejendom frikøbes eller udskydes.

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtog den 30. marts 2017 at suspendere den oprindelige frikøbsordning, og indførte i stedet en ny midlertidig frikøbsordning.

Den betød først og fremmest, at frikøbsprisen - hvad det ville koste at købe sin ejendom fri af retten til kommunens tilbagekøb - fremover skulle vurderes på ejendommens faktiske ejendomsværdi og ikke på den offentlige ejendomsvurdering, skattevæsnet foretager af ejerboligers værdi, som for nuværende bliver frigivet løbende af Vurderingsstyrelsen frem mod 2024.

Det skyldes en længere historie med det tidligere offentlige vurderingssystem, der viste sig at være propfyldt med fejl - så mange, at man i 2013 nedlagde det, og knap ti år senere - i marts 2022 - altså så småt fik gang i de nye ejendomsvurderinger.

Alt i alt skal op mod 1.700.000 ejerboliger på landsplan vurderes.

Men i kraft af, at den nye ejendomsvurdering lod vente knap et tiår, så Københavns Kommune sig altså nødsaget til at finde på en ny, midlertidig ordning.

Den løsning, Borgerrepræsentationen kom på, betød i praksis, at de 1.100 boligejere i Københavns Kommune, der bor i en ejendom omfattet af hjemfaldspligt, måtte se deres frikøbspris fordoblet fra den ene dag til den anden.

Det skete, fordi ejendomsmæglere nu skulle vurdere ejendommens egentlige værdi. 

Indtil den nye offentlige ejendomsvurdering slår helt igennem og alle ejendomme har fået den, kører Københavns Kommune derfor med to ordninger. 

Den midlertidige fra 2017, der er baseret på en mæglers vurdering, og så en anden, der benyttes såfremt ejendommen har fået sin nye offentlige vurdering, der udrulles frem mod 2024. 

Det virker som om, at kommunen har set et guldæg på nogle milliarder, og så vil de bare have så meget ud af det som overhovedet muligt.

— Jesper Nøhr Ellegaard, selvstændig og bosiddende i hus med hjemfaldspligt i København.

Hvorfor fandt man på hjemfaldspligten i sin tid?

I starten af 1900-tallet begyndte Københavns Kommune som udgangspunkt at sælge sine ejendomme med ret til at købe dem tilbage - typisk 70 eller 100 år senere.

"Det gjorde man for at sikre, at grundenes fremtidige værdistigning helt eller delvist kommer kommunen og derved alle kommunens borgere til gode", skriver Københavns Kommune på deres hjemmeside.

I 1996 besluttede Borgerrepræsentationen i København den ordning, der gjorde det muligt for ejere af ejendomme med tilbagekøbsret - eller hjemfaldspligt - at købe sig fri af tilbagekøbsretten eller at udskyde tilbagekøbsretten. Og det kan man stadig den dag i dag. 

Dog sælger Københavns Kommune ikke ejendomme med tilbagekøbsret længere.  

Hvad sker der, hvis tilbagekøbsåret oprinder, og man ikke har frikøbt eller udskudt?

Fem år inden tilbagekøbsåret indtræffer sender kommunen en varsel - helt efter bogen - ud til vedkommende, der bor i ejendommen omfattet af hjemfaldspligten. 

Hvis vedkommende hverken udskyder tilbagekøbsåret eller køber sig fri af tilbagekøbsretten, eller hjemfaldspligten, så overtager kommunen ejendommen. Ejeren får udbetalt tilbagekøbssummen og må flytte. 

Hvorfor er det i kommunens interesse at have ejendomme med tilbagekøbsret?

I januar 2022 kunne TV 2 Kosmopol fortælle, hvordan op mod 900 københavnske boligejere fra den ene dag til den anden blev ruineret, da kalkulationsrenten første april 2017 blev sat til 2,2 procent, og at de derfor - i januar sidste år - indledte en retssag mod kommunen.  

En sag, foreningen Hjemfaldspligt København tabte i Københavns Byret. Retten fandt, at kommunen ikke havde gjort noget forkert, da de blandt andet ændrede reglerne for kalkulationsrenten.

Dengang sagde direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, sådan her til TV 2 Kosmopol:

"Kommunen er forpligtet til at forvalte sådan, at den får det størst mulige udbytte af deres aktiver. Så man kan ikke bebrejde Københavns Kommune, at den gradvist har nedsat (kalkulations-, red.) renten". 

Og Københavns Kommune skrev dengang følgende i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol: 

"I henhold til kommunalfuldmagten er Københavns Kommune forpligtet til at forvalte kommunens aktiver på en økonomisk forsvarlig måde". 

Foreningen Hjemfaldspligt København har siden anket dommen, og den sag skal nu for landsretten. 

Sagen - foreningen mod kommunen - er endnu ikke berammet, så ingen ved endnu, hvornår den begynder. 

Hvor mange ejendomme er omfattet af hjemfaldspligt?

En opgørelse, TV 2 Kosmopol er kommet i besiddelse af, viser, at i august 2022 var op mod 1.100 ejendomme i Københavnsområdet omfattet af hjemfaldspligten. 

Hvordan er situationen for folk, der har en ejendom omfattet af hjemfaldspligt? 

Som historien om folkene i boligforeningen Borgergården viser, kan ejendomme med hjemfaldspligt være forbundet med en vis usikkerhed for de berørtes privatøkonomi.

Og i tilfældet af, at der er færre end 30 år tilbage på tilbagekøbsretten, kan man ikke tage lån i ejendommen med de meget almindelige 30-årige realkreditlån. 

Derfor bliver boligen svær at låne penge til for vedkommende, der ønsker at købe den, men det bliver også svært at sælge den. 

Af samme årsag forsøger nogle ejere af boliger med hjemfaldspligt at frikøbe deres bolig. 

Men som eksemplet ovenfor viste, er det langt fra en billig fornøjelse, og de risikere at forgælde sig til op over skorstenen. 

Hvilke kommuner har hjemfaldspligt? 

I hovedstadsområdet ligger de fleste ejendomme med hjemfaldspligt i København og omegn. Der findes dog også ejendomme med hjemfaldspligt i Aarhus Kommune. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Hjemløse skal kunne overnatte i Københavns parker

Det skal være muligt for hjemløse og alle andre at overnatte i nogle af Københavns parker, mener et politisk flertal på Københavns Rådhus. Det skriver DR.

Lige nu er det forbudt at overnatte i Københavns parker og anlæg og kan udløse en bøde.

Men et flertal i Teknik- og Miljøudvalget bestående af Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have forbuddet fjernet på bestemte steder i byens grønne områder.

Link kopieret!

77-årig fodbolddommer fik skalle af forælder - nu rejses der tiltale

Poul Andersen blev overfaldet efter at have dømt en U13 kamp i Hvalsø.
Foto: Privatfoto

Efter at have dømt en fodboldkamp mellem 12-årig drenge i Hvalsø på Midtsjælland blev en 77-årig dommer overfaldet af en forælder, og nu har anklagemyndigheden rejst tiltale i sagen.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser kommunikationschef Thomas Kristensen, at der er rejst tiltale efter straffelovens paragraf 244. Paragraffen drejer sig om såkaldt simpel vold.

Kommunikationschefen bidrager ikke med yderligere oplysninger om tiltalen, men fortæller, at sagen vil blive behandlet ved Retten i Roskilde 20. januar.

TV 2 Kosmopol talte efter episoden med dommeren, 77-årige Poul Andersen.

Han havde netop fløjtet U13-kampen mellem klubberne Såby/Hvalsø og FC Lejre af, da han blev overfaldet af en forælder:

- Lige pludselig nikker han mig bare en skalle, så jeg falder baglæns ned på jorden og besvimer.

Poul Andersen fik et blåt øje, en arm i gips og to brækkede fingre.

Hvad der konkret er rejst tiltale for i sagen, er endnu ikke oplyst. Det er heller ikke oplyst, hvem der er tiltalt. Efter episoden blev det oplyst, at en 42-årig mand var sigtet i sagen.

Link kopieret!

Byret idømmer fire mænd livstid for drab på Christiania

Politiet afspærrede et område på Christiania, hvor fem personer blev ramt af skud, hvoraf en person døde.
Foto: Presse-fotos.dk

Københavns Byret idømmer fire mænd med tilknytning til LTF fængsel på livstid for drab og drabsforsøg på Christiania. Den ene, der er tyrkisk statsborger, udvises.

Drabet på en 30-årig mand med rockerrelationer fandt sted i august 2023.

Retten afviser dog krav om at fratage den ene - en dansk-irakisk mand - sit danske statsborgerskab.

Mændene er dømt for drab og drabsforsøg ved at have medvirket til skyderiet på forskellig vis. De havde alle tilknytning til den forbudte bande Loyal To Familia (LTF), mens den dræbte havde relation til Hells Angels (HA).

Den ene dømte - 29-årige Seck Omar Danpha - var en af to maskerede gerningsmænd, som 26. august 2023 affyrede bygen af skud ved caféen Stjerneskibet på Christiania.

De tre andre dømte - Josef Madani, Rasim Baysal og Mohammad Mahdi Al-Badri - var ikke med til selve skyderiet, men medvirkede på forskelligvis til det nøje planlagte drab.

Samtidig blev fire helt tilfældige mennesker ramt af skud, og LTF'erne er skyldige i drabsforsøg for tre af dem.

Alle de dømte anker til landsretten.

Link kopieret!

Uheld på motorvej sætter prop i trafikken

Et uheld sket i motorvejskryds Avedøre på rampen fra Amagermotorvejen til Motorring 3 i nordgående retning gør, at der er massiv kø frem mod stedet, skriver P4 Trafik.

Køen strækker sig lige nu helt tilbage til 19 Ørestad på Øresundsmotorvejen.

Opdatering klokken 17: Køen er begyndt at løsne sig.

Link kopieret!

Sådan er chancerne for en hvid jul

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Selvom vi kun lige har taget hul på julemåneden, vover DMI pelsen og kommer med en langtidsprognose, hvor også julevejret får ord med på vejen.

Næste uge, altså uge 50, kan godt blive lidt kølig, og der kan komme lidt slud eller tøsne onsdag.

Men, når vi kommer frem til uge 51, får vi mildere og fugtigere vejr, og meget tyder på, at juleugen, uge 52, ikke ser meget anderledes ud.

Statistikken siger 7 procent chance for en landsdækkende, hvid jul og temperaturer på 1 til 7 grader om dagen.

Der skal altså held og timing til, hvis sneen skal dale juleaften, skriver DMI.

Link kopieret!

Mand døde under Roskilde-oprydning - nu får forening bøde

Oprydning efter årets Roskilde Festival
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Foreningen Gaderummet/Regnbuen har fået en bøde på 73.800 kroner for brud på arbejdsmiljølovgivningen, i forbindelse med at en hjemløs polsk mand mistede livet under oprydningsindsatsen efter Roskilde Festival.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til Radio IIII.

Manden var en del af en frivillig indsats med oprydning efter musikfestivalen, men lagde sig på et tidspunkt formentlig til at sove i et telt.

En traktor, der skulle rydde teltområdet, kørte ham over, og han døde af sine kvæstelser.

Link kopieret!

18 års ventetid til badeklub i Nordsjælland

Arkivfoto af vinterbadning ved Svanemøllen
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Der er i øjeblikket 18 års ventetid, hvis du vil være medlem af Charlottenlund Søbad.

Det fremgår af søbadets egen hjemmeside.

DR skriver tirsdag, at antallet af vinterbadere på landsplan er tredoblet på ti år. Der er således tale om en stigning fra 25.000 til 75.000 medlemmer i landets 188 vinterbadeklubber - og stigningen ses også i hovedstadsområdet, lyder det.

Og det giver god mening, mener trendforsker og etnolog Julia Lahme.

- Vi får en fysisk oplevelse af at være i live, at være sunde og at være friske, siger hun til DR.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

To mænd får skærpet fængselsstraffe i sag om våbenlager i Ballerup

Østre Landsret har tirsdag skærpet straffen for to mænd, der i maj sidste år fik lange fængselsstraffe i en sag om et større våbenlager i Ballerup.

Det oplyser anklagere i Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) Jens Kjærgaard og Lasse Biehl, der har ført sagen.

25-årige Fatih Kaplan og 28-årige Benjamin Khornsorn blev idømt henholdsvis 11 og 9 års fængslet i byretten.

Den straf har Østre Landsret mandag skærpet til henholdsvis 12 og 10 års fængsel.

Link kopieret!

Frederiksberg-cykelrytter diskvalificeret - nu skal sagen behandles igen

Johan Price-Pejtersen jubler som vinder af DM i enkeltstart, men blev senere diskvalificeret.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Cykelrytteren Johan Price-Pejtersen får nu prøvet sin DM-sag ved Danmarks Cykle Unions (DCU) Ordensudvalg.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbunds (DIF) i en pressemeddelelse.

Frederiksberg-rytteren var hurtigste mand ved DM i enkeltstart i sommer, men blev efterfølgende diskvalificeret af løbsjuryen, fordi han på et tidspunkt kørte på en cykelsti langs vejen.

Johan Price-Pejtersen har forsøgt at klage over afgørelsen i Danmarks Cykle Unions (DCU) disciplinærsystem. Men DCU afviste sagen, med henvisning til, at afgørelser fra løbsjuryen ikke kan appelleres.

Siden har Johan Price-Pejtersen taget sagen videre til DIF's Appelinstans. Her er sagen nu behandlet, og det er afgjort, at diskvalifikationen nu skal realitetsbehandles hos DCU.

Johan Price-Pejtersen skifter næste sæson til World Tour-holdet Alpecin - Deceuninck.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google