Et år præget af bandekonflikt og knivstikkerier har sat sine spor i hovedstadens beboere

Hver tredje borger i København fortæller, at der er sket noget i det forgangne år, som har gjort dem mere utrygge.

Knivstikkerier, skyderier og bandekonflikt har skabt utryghed blandt beboerne i København. 

Det viser den årligt tilbagevendende tryghedsundersøgelse for 2024, som Københavns Kommune står bag. 

Selvom mængden af trygge københavnere generelt er steget fra 87 procent i 2023 til 88 procent i 2024, beretter flere i undersøgelsen, at bekymringen for personfarlig kriminalitet og tilstedeværelsen af rockere og bander i deres nabolag er vokset. 

Og det ærgrer overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). 

- I Købehavn skal vi blive ved med at forebygge organiseret kriminalitet og styrke de gode indsatser, vi har opbygget gennem årene, siger hun i en pressemeddelelse. 

Det er særligt i to bydele, at trygheden er faldet. Sidste år følte mere end 85 procent af beboerne på Indre Nørrebro og på Christianshavn sig trygge i deres nabolag og levede derfor op til kommunens målsætning for tryghedsniveauet.

Det tal er nu faldet til henholdsvis 82 procent og 79 procent. 

Frygter personfarlig kriminalitet

I undersøgelsen svarer hver tredje københavner, at der er sket noget i det forgangne år, der har påvirket dem til, at de tænker mere over hvor og hvornår, det er trygt at færdes i København. 

Det er særligt personfarlig kriminalitet, der har skabt utryghed det seneste år, viser undersøgelsen, hvilket er markant anderledes end sidste år. 

Dengang var personfarlig kriminalitet ikke engang i top ti over mest utryghedsskabende begivenheder. 

Utrygheden er højst på Vesterbro, i Vanløse og i Kongens Enghave, hvor henholdsvis 49 procent, 44 procent og 44 procent svarer, at hændelser med personfarlig kriminalitet har påvirket dem i en særlig grad. 

Samtidig svarer hver tredje beboer i Bispebjerg, på Indre Nørrebro og Ydre Nørrebro, at det er rocker- og bandekonflikten mellem Hells Angels og Loyal to Familia, der gør dem mere utrygge.

Det er markant over gennemsnittet for hele København, der ligger på blot 14 procent. 

Et "decideret samfundsproblem"

Konflikten mellem Hells Angels og Loyal to Familia antændte for alvor, da fem personer blev skudt på Christiania den 26. august 2023, hvoraf en person døde. 

Senest kom det frem, at der i forbindelse med den verserende konflikt har været planer om et drab i en barbersalon på Nørrebro. Forbrydelsen skulle udføres den 29 april 2024, men attentatet blev ifølge politiet ikke til noget. Et 19-årigt bandemedlem blev sigtet for at planlægge angrebet, som angiveligt skulle udføres af en 17-årig.

Ifølge Københavns Politi blev 49 personer i løbet af 2023 såret af skud, knivstik eller andet. 

Samtidig er antallet af sigtelser, der er rejst mod 15-18-årige for ulovlig besiddelse af kniv, steget fra 306 i 2018 til 558 i 2023, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. 

- Vi har i den seneste tid set en række voldsomme knivoverfald, hvor meget unge mennesker har været involveret. Vi står over for et decideret samfundsproblem, når børn vælger at tage en kniv med i skole, udtalte justitsminister Peter Hummelgaard efter knivdrabet på en 15-årig dreng i Husum i København. 

Den 4. juni 2024 vedtog Folketinget det lovforslag, som skal gennemføre store dele af den bandepakke, størstedelen af Folketinget blev enige om tilbage i efteråret. 

- Det må aldrig blive hverdag at gå med kniv i Danmark, og det er et fælles ansvar at komme det her problem til livs, siger justitsministeren. 

Loven træder i kraft den 1. juli. Det betyder blandt andet, at straffen for ulovlig besiddelse af kniv skærpes - uanset om besiddelsen er relateret til bandekriminalitet eller ej. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik