Farvel til store bededag: Nu vil Venstre i København også afskaffe 1. maj
Flere kommuner i hovedstadsområdet holder skolerne lukket den 1. maj. Det ønsker Venstre at gøre op med i landets største kommune.
Knap er store bededag afskaffet, før et nyt politisk forslag om fridage vækker debat.
Siden 1933 har elever på de københavnske folkeskoler holdt fri 1. maj, men det vil et parti i Borgerrepræsentationen nu lave om på.
For står det til Venstre i København, skal kommunens folkeskoler droppe det krav, der dikterer, at 1. maj er en obligatorisk fridag.
I et medlemsforslag, der bliver behandlet torsdag, foreslår Venstre i stedet, at kravet afskaffes. I stedet skal forældre og skolebestyrelse i fællesskab beslutte, hvorvidt den obligatoriske fridag 1. maj kan afvikles på et andet tidspunkt.
- Vi synes, det er et levn fra fortiden, at man har en politisk helligdag, siger forslagsstilleren Jens-Kristian Lütken (V), der i øvrigt også er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.
Et dårligt forslag, mener EL
Den idé møder dog stor modstand fra især de røde partier i København, der agter at forkaste medlemsforslaget. Heriblandt Enhedslisten.
- Det er et dårligt forslag, som vi vil stemme imod, siger børne- og ungeordfører Knud Holt Nielsen (EL).
København er faktisk en af relativt få kommuner i hovedstadsområdet, hvor 1. maj er en obligatorisk fridag på skolerne.
Af hovedstadsområdets 34 kommuner har 11 skolefri 1. maj, mens dagen i 23 kommuner er en helt almindelig skoledag.
(Artiklen fortsætter efter grafikken.)
Forældreorganisation skyder argument ned
Netop dette vil Venstre sætte fokus på med forslaget.
- Vi vil udstille, at vi har denne her særordning i Københavns Kommune og tage debatten om, hvorvidt det egentlig giver mening, for det synes vi ikke. I stedet mener vi, at fridagen kan bruges anderledes, hvor det giver mere mening for forældre og familien, siger Jens-Kristian Lütken (V).
Men spørger man organisationen Skole og Forældre i København, så er det ikke besværligt for forældrene, når 1. maj er en fridag.
- Det kan jeg ikke genkende, for der er jo alternativ pasning. Så det har jo aldrig været sådan, at man ikke kan få passet sit barn. Hvis skolen er lukket, kan man stadig få passet barn, siger Linda Hilskov, der er forperson i organisationen med henvisning til Københavns Kommunes fritidsordning, KKFO'en, der fortsat holder åbent 1. maj.
En god, københavnsk tradition
Ifølge Enhedslisten er der derfor heller ikke gode argumenter for at droppe traditionen med fridag og fejring 1. maj.
- København er den ældste af alle kommuner, og det er her, arbejderbevægelsen blev født. Det at holde fri og deltage i 1. maj er en lang og god, københavnsk tradition, som alle børn, unge og forældre kender til i København, siger Knud Holt Nielsen (EL).
Og sådan kommer det nok også til at fortsætte med at være. Det ved selv Venstre.
- Jeg ved jo godt, at København er en ræverød kommune. Så jeg tror heller ikke, at vores forslag bliver vedtaget. Men for os er det vigtigt i det mindste at have debatten, siger Jens-Kristian Lütken (V).
Forslaget ventes at blive stemt ned på et møde i Borgerrepræsentationen torsdag aften på Københavns Rådhus.