Flere unge er pressede på økonomien: "Jeg har svært ved at sove"
Med stigende priser kan det være svært at få enderne til at nå sammen. Især for de unge som ofte har små indkomster.
Lukas Grundahl er 21 år, og han har rigtig svært ved at få de økonomiske ender til at nå sammen.
Det betyder, at der er en masse ting, han må vælge fra i sin hverdag.
- Jeg kan ikke besøge min familie. Jeg kan ikke besøge mine venner. Jeg kan ikke tage til forskellige arrangementer. Og så er der også nogle gange, hvor jeg ikke spiser, lyder der fra Lukas Grundahl.
Lukas Grundahl er på uddannelseshjælp, hvilket svarer til kontanthjælp - men er for unge under 25 år - og det giver ham lidt mere end 6.000 kroner om måneden.
- Det påvirker mig på den måde, at jeg har svært ved at sove. Der er mange gange, hvor jeg ender med at komme ret sent i seng, fordi jeg ligger og tænker på økonomien, fortæller han.
'Kunne du ikke bare få et arbejde?'
- Ikke som sådan. For jeg har udfordringer og diagnoser, der gør, at jeg har svært ved at fastholde et arbejde, forklarer Lukas Grundahl, der har haft en svær opvækst.
Flere unge er pressede end tidligere
I denne uge er det Pengeugen - en uge hvor skolerne kan have fokus på at lære eleverne om økonomi.
Ifølge Finans Danmark, der arrangerer Pengeugen, så er der ikke noget at sige til, at de unge er pressede på økonomien.
- Indkomsterne har foreløbigt ikke fulgt med, fordi mange unge lever på SU. Når der pludselig kommer så voldsomme prisstigninger og rentestigninger, som vi ser nu, og som ingen havde forudset, så er det rigtig svært at være ung, siger Christian Heebøll, der er analysechef i Finans Danmark.
For unge mellem 18 og 35 år, er det hver femte, der har en presset økonomi.
- Når vi ser to år tilbage, så lå det på ni procent. Det vil sige, at det er mere end en fordobling af, hvad vi så for to år siden, siger Christian Heebøll.
Hos de unge, der har svært ved at få pengene til at række, står det så slemt til, at 70 procent ikke er tilfredse med deres liv.
Samtidig var 54 procent af alle unge i 2023 bekymrede for, hvordan de i fremtiden skulle få deres økonomi til at hænge sammen.
'Er det blevet mere økonomisk svært at være ung, eller er de unge bare blevet dårligere til at passe på deres penge?'
- I den situation vi er i nu, er der ingen tvivl om, at det er blevet sværere at være ung, lyder det fra analysechefen fra Finans Danmark.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
- Man skal ikke føle sig flov
Til Ungdommens Økonomiske Topmøde er det blevet tid til, at Lukas Grundahl skal fortælle forsamlingen om sin situation
- Jeg håber selvfølgelig at folk tager rigtig godt imod det, og at de prøver at få en forståelse af, hvordan det er at være ung, og hvordan det er at have en presset økonomi, siger Lukas Grundahl.
For selvom han gør, hvad han kan for at holde udgifterne nede, så er kontoen ofte tom sidst på måneden.
Og selvom en stram økonomi kan være et tabu, så er Lukas Grundahl glad for, at han fik fortalt sin historie.
- Det var meget grænseoverskridende. Dels fordi det er et vigtigt emne, men også fordi det er et emne, som folk synes er et tabu, siger Lukas Grundahl efterfølgende.
- Jeg synes bestemt ikke, at det er noget, man skal føle sig flov over. Det er selvfølgelig nederen, men man er også nødt til at tale, for at der kan blive gjort noget ved det, slutter han.