Først var de kede af det. Så blev de vrede. Nu vil de kæmpe for skoleskibets fremtid
Det historiske skoleskib, Georg Stage, står til at blive halveret på finansloven. Det betyder, at langt færre unge mennesker kan uddanne sig ombord.
x
På en skrattende Facetime-forbindelse taler vi med Charlotte Duschek og Miilu Schmidt. I baggrunden kan man se master, tov og andre unge mennesker, der arbejder på et skib.
Charlotte Duschek og Miilu Schmidt er nemlig begge to elever på skoleskibet Georg Stage, der siden torsdag har ligget til i Lissabon.
- Det er det vildeste! Altså det er noget af det hårdeste, jeg har prøvet, men det er også det fedeste. Man bliver presset, men man får også kæmpe succesoplevelser, siger Charlotte Duschek, der kommer fra Søborg.
Siden den 18. juli har de været på skoleskibet, og de har mærket, hvad det virkelig betyder at bo ombord på Georg Stage.
- Jeg har altid været sådan en med meget krudt i røven, og jeg har aldrig været den største sprogorm, så jeg tænkte, at det lyder fedt, det har jeg lyst til at prøve, siger Miilu Schmidt, der er fra Grønland.
Derfor kom det som noget af et chok, da de med torsdagens finanslovsforslag blev klar over, at unge mennesker i fremtiden ikke vil have samme chance for at komme med skoleskabet.
- Da nyheden kom på skibet, blev alle helt stille og nedtrykte. Jeg synes, det er sindssygt ærgerligt, at man ikke vælger at prioritere så fed en ungdoms- og erhvervsuddannelse, siger Charlotte Duschek.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Brug for flere togter
Georg Stage har til næste år kun fået bevilliget 10,4 millioner, hvilket er 8 millioner færre end tidligere år, og derfor kan det kun blive til et enkelt togt frem for to.
Det betyder konkret, at hvor man de seneste år har uddannet 126 ubefarne skibsassistenter om året, vil man fremover kun uddanne det halve - nemlig 63.
Og det er en beslutning, som direktøren for Stiftelsen Georg Stages Minde er rystet over.
- Det betyder, at der er 63 unge mennesker, som ikke kommer ud at sejle næste år, selvom det er det, de går og drømmer om, og det de har brug for. Og derfor så blev jeg ærligt talt først ked af det, og så vred, og så blev jeg larmende, lyder det fra direktør Asser Amdisen.
Den frustration som direktøren føler, rammer da også de unge på skibet, som er rigtig glade for den uddannelse, som de får ombord.
- Det er jo en vild uddannelse på alle områder. Man bliver sindssygt faglig dygtig, og man får mega meget viden om skibe. Og man får at vide hvilke muligheder og jobmuligheder man har. Men også bare på det personlige plan, man får mange venskaber. Det hele er så vildt et miljø, at det er så ærgerligt, at man ikke prioriterer den mulighed, lyder det fra Charlotte Duschek.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Skoleskibet Georg Stage
Stiftelsen Georg Stages Minde er verdens ældste sejlende søfartsskole og blev stiftet i 1882.
Det nuværende skib Georg Stage er en tremastet fuldrigger fra 1934.
Skibet optager 63 elever på hvert togt.
Ombord uddannes de unge til ubefarne skibsassistenter, som er den maritime grunduddannelse.
95 procent af Georg Stages elever gennemfører uddannelsen.
Et ekstra togt til Georg Stage koster 8 millioner kroner.
Georg Stages resultater er dokumenteret af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kilde: Stiftelsen Georg Stages Minde
- Vi vil mene, at der skal være flere togter i stedet for at skære ned på dem, lyder det fra Miilu Schmidt.
Der er stadig 500 millioner, der skal forhandles på plads på finansloven, og måske 8 af de millioner kan gå til togt nr. to.
- Vi kommer i hvert fald til at kæmpe for, at flere får den mulighed, som vi har fået lov at få her, slutter Charlotte Duschek.
I regeringen forstår uddannelsesordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Stoklund, udmærket ærgrelsen.
- I den bedste af alle verdener ville det være bedst at sætte midler af til Georg Stage allerede nu, men der er mange prioriteter i et finanslovsforslag. Det er det, der rammer Georg Stage, siger Rasmus Stoklund til TV 2 Kosmopol.