"Folk, der brækker sig ud over vores kulturarv, er ikke et udtryk for en fed metropol"

Et politisk flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune vedtog mandag aften at gå videre med planer om at lukke for udeservering visse steder klokken 22.00 fra søndag til torsdag. I dag hedder tidspunktet 24.00.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Er udeservering frem til midnat blot lige med overørlede gader og stræder? Eller er det en mulighed for at snyde sig til sydlandsk sommerstemning. (Arkivfoto.)
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Mens politikerne i New York nu åbner op for mere udeservering frem til midnat, agter et flertal på Københavns Rådhus samtidig at begrænse udeservering til klokken 22.00 på hverdage i hovedstaden.

Men hvad gør det ved vores helt egen metropol - og mulighederne for at bo og leve livet her?

Er udeservering frem til midnat blot lig med over-ørlede gader og stræder? 

Eller er det en mulighed for at snyde sig til sydlandsk sommerstemning?

Det afhænger af den københavner, du spørger. Og det har TV 2 Kosmopol gjort. Her får du svar fra debattører, der til dagligt færdes i København. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator på Weekendavisen

Hvornår har du sidst benyttet dig af udeservering efter klokken 22.00 på en hverdag? 

- Det har jeg ingen erindring om. Det hænder, at jeg er ude med venner og veninder, men i langt de fleste tilfælde er det inden døre. 

Hvordan opfatter du Københavns udeliv i forhold til andre europæiske storbyer?

- Rejser man i storbyer som Paris, Rom og Wien vil man opleve, at der er sat begrænsninger på, hvor lang tid man kan sidde ude. Der er en hensyntagen til hinanden. Her oplever jeg ikke det samme, som når jeg en sen sommeraften går gennem Vestergade, hvor der er massiv kritik fra beboere, der ikke kan få sin nattesøvn.

Hvad synes du om begrænset udeservering til klokken 22.00 i hverdagene? 

- Det er et super positivt forslag. Der er en tendens til, at man er meget tantet og kedelig, hvis man siger, at byen skal være for dem, der bor der. Men denne debat handler om urban dannelse, og at vi alle skal kunne være i byen. Det handler ikke om, at vi andre skal tolerere, at andre fester til efter midnat. Vi skal kunne stå op og gå ud uden at gå ud i pøl af urin og bræk og uden at have fået vores nattesøvn, fordi vi bor midt i Sunny Beach. At se overrislede folk i Vestergade, der brækker sig ud over en kulturarv, er ikke et udtryk for at have en fed og dejlig metropol. Vi er nødt til at få et urbant kørekort. 

Hvad med dem, der ikke er festaber, men bare godt vil drikke en øl med en ven på en lun sommeraften? 

- Det kan de sagtens gøre i weekenden. 

Kritikere vil mene, at det kan føre til mere larm, når folk søger over i kiosken for at købe drikkevarer, så festen kan fortsætte på gaden?

- Jeg vil advokere for, at det skal være umuligt at købe øl, vin og spiritus efter klokken 22.00 i kiosker. Men tager folk det så ikke bare selv med? Jo, det kan de da, og jeg advokerer heller ikke for flere politibetjente på gaden. Men vi er nødt til at have en diskussion om, hvordan byen er optimal for de fleste. Ikke for alle - men sådan at folk kan være sammen og leve sammen i en attraktiv by. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Kristoffer Dahy Ernst
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Kristoffer Dahy Ernst, chefredaktør på Euroman

Hvornår har du sidst benyttet dig af udeservering efter klokken 22.00 på en hverdag? 

- Det var i sidste uge på Værnedamsvej, som jeg bor tæt på. Jeg fik en øl på Les Trois Cochons. Det kan også have været på Circolo, når jeg tænker mig om. 

Hvordan var den oplevelse?

- I et land som Danmark, hvor varme aftener hører til sjældenhederne, føler man, at man har gjort noget rigtigt eller snydt, når man kan føle sig sydlandsk ved at side ude om aftenen. Det er i de varme måneder, at byen lever, og man får valuta for pengene. Det er helt bestemt en god oplevelse på den måde at føle sig som storbyborger. Det er noget, jeg aktivt opsøger. Det er vidunderligt. 

Hvordan opfatter du Københavns udeliv i forhold til andre europæiske storbyer?

- Vi har vejret lidt imod os, fordi vi ligger så nordligt. Men når vejret er godt - ligesom i Sydeuropa - så er udelivet rigtig godt. Folk elsker at være ude, og der er virkelig gode tider på barer og restauranter - der hvor livet leves ud. Jeg har boet i København i snart 20 år, og det er kun gjort mere og mere attraktivt at være udenfor. Københavnerne bidrager selv til at være en levende by, og der er så mange turister, der fortæller om, hvor vidunderligt der er. 

Hvad synes du om begrænset udeservering til klokken 22.00 i hverdagene? 

- Jeg forstår godt idéen om at byen også er til for borgerne - dem, der går tidligt i seng eller gerne vil have ro klokken 22.00. Men jeg hører til den fløj, der mener, at klokken 24.00 er et godt tidspunkt at lukke for udeservering. Kølige aftener eller dårligt vejr sætter en naturlig begrænsning. 

- Jeg kan være nervøs for, at man saver den gren over, som man sidder på, hvis man prøver at inddæmme den lette løssluppenhed, man har været dygtig til at dyrke i et ret regelret samfund. Restaurationerne er dem, der kommer til at lide. Branchen har været hårde år igennem, og jeg er tilhænger af et levende restaurationsliv.

Er det provinsielt, at du ikke kan bestille din dessert eller drink efter 22.00 i hverdagene? 

- Ja, det er det. For der er man lige kommet i gang, og så sidder der nogle politikere på rådhuset, som beslutter sig for, at dem, der sidder og hygger sig, skal gå ind eller hjem. Og det er skadeligt for den gode stemning og forretning. Så ja, det er provinsielt på en måde, for åbningstider er noget af det, der gør, at der i provinsbyer ikke er så meget liv.

Hvad er den negative konsekvens ved udeservering? 

- Man kan blive forkølet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

To Sultne Piger
Foto: To Sultne Piger

Kvinderne bag Instagram-profilen To Sultne Piger

Hvornår har I sidst benyttet dig af udeservering efter 22.00? Var det en god oplevelse?

- I går og ja! Der er ikke noget bedre, end når temperaturen kommer op på det niveau, hvor man kan nyde byen fra fortovet, lyder det fra To Sultne Piger i en skriftlig kommentar.

Hvornår skal der lukkes for udeservering, hvis I kunne bestemme?

- Der er jo forskel på udeservering og natteliv (hvilket politikerne måske ikke helt har forstået) - vi elsker sene seatings, især når det kan foregå udendørs. Der er naturligvis naboer at tage hensyn til, men det er nu vores oplevelse, at restauranterne er virkelig gode til den del. At drikke sin vin færdig klokken 23.30 er altså ikke det samme som at danse på bordene. 

Hvordan vil I rangere Københavns udeliv i forhold til andre europæiske storbyer?

- Fantastisk, når vejret ellers arter sig. Vi gider ikke rejse ud af byen i sommerperioden, vi har jo det hele herhjemme. Festivaler, bademuligheder og udeservering.

Kan de nye regler for udeservering være med til at skubbe København i en mindre attraktiv retning, eller er det ligegyldigt? 

- Det kan det desværre helt sikkert. Især fordi restaurationsbranchen kæmper en brav kamp i øjeblikket på bagkant af coronanedlukningen, medarbejdermangel mm.  Så at cutte dem i område og åbningstid kan potentielt gøre, at nogle steder må dreje nøglen om - især de små hidden gems, som virkelig er dem, der gør byen interessant. 

- Hvis vi ender med kun at have store kæder, der kan få det til at løbe rundt, så slår man jo byens spisekultur ihjel. Når Astrid Aller siger, at man "bare kan gå indenfor", virker hun fuldstændig blind for, at mange steder har halvdelen af deres kapacitet udenfor (tag fx nyåbnede Resto Bar på Vesterbros Torv) - igen: Udeservering og natteliv er altså ikke det samme.

Hvad er den negative konsekvens ved udeservering?

- Der kan (med stor, fed understreg under "kan") være støj, som kan irritere naboerne. Og måske nogle steder døjer med affald? Det ved vi ikke rigtigt. Men at bevare udeserveringen handler jo ikke om, at restauranterne ikke skal tage hensyn til det område, de bor i, naturligvis skal de det. 

- Det hænger jo tit sådan sammen, at de områder, hvor folk benytter sig af en sen udeservering, er de områder, der tiltrækker det leben, der skal til for at holde forretningen kørende. Og har man valgt at bosætte sig der, så har man nok lige forventningsafstemt med sin tolerancetærskel, om det er noget, man er indstillet på. Så den der forklaring med, at folk skal have deres nattesøvn, den må de længere ud på landet med. Pige et blev vækket af vejarbejde for 117. gang i morges, og pige tos overbo har en baby med kolik - der er larm overalt i den her by.

Link kopieret!

Seneste nyt

40-årig tilstår besiddelse af 68 kilo amfetamin

En 40-årig mand fra Amager er fredag blevet idømt ti års fængsel for besiddelse af en større mængde amfetamin samt ecstasy.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Dommen er faldet ved Retten i Holbæk, hvor den 40-årige tilstod, at han 11. april 2024 modtog 68 kilo amfetamin og 5,4 kilo ecstasy på en parkeringsplads i Ringsted.

Herefter transporterede han efter aftale med andre narkotikaen til først Tårnby Torv i én bil, hvorefter han i en anden bil sammen med en anden sigtet i sagskomplekset fragtede den ulovlige last til Svallerup Kirke ved Kalundborg.

Her mødtes den dømte ifølge sin tilståelse med en tredje person, hvorefter narkotikaen blev kørt til en landejendom syd for Kalundborg.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til eventuel anke af dommen. Han blev varetægtsfængslet efter dom.

Link kopieret!

Paludan er skyldig i at komme med racistisk udtalelse i 2019

Partistifter Rasmus Paludan er skyldig i at have overtrådt racismeparagraffen på baggrund af en udtalelse i en video fra 2019.

Videoen blev offentliggjort på hans parti Stram Kurs' YouTube-kanal i sommeren 2019 og er filmet under en demonstration på Nørrebrogade i København.

Her siger partistifteren, at den gennemsnitlige IQ i Somalia er 68, og at det for en orangutang "vist nok" er 69.

Det er Københavns Byret, der fredag har fundet stifteren af Stram Kurs skyldig i forhold til videoen.

I fredagens dom frifindes Paludan for en anden anklage, som drejede sig om en video, som blev offentliggjort på YouTube-kanalen kort før jul i 2018. Retten mener, at der er "rimelig tvivl" om, hvorvidt det er Paludan, som er lagt videoen op på YouTube.

Paludan modtager dommen og vil altså ikke anke til landsretten. Anklagemyndigheden har mulighed for at anke inden for 14 dage.

Link kopieret!

Store udfordringer kan ramme myldretrafikken

Når mange tager på weekend fredag eftermiddag, kan snevejret stadig give problemer i trafikken.

Særligt Østdanmark har udsigt til et udbredt snevejr, som vil påvirke eftermiddagens trafik i Hovedstadsområdet og de mange danskere, der skal på tværs af landet.

- Eftermiddagens myldretrafik risikerer at blive udfordret med store forsinkelser på grund af snevejret, siger Andreas Nyholm, meteorolog ved TV 2.

Han forudser, at selv et par centimeter sne kan være nok til at give trafikale udfordringer i form af glatte veje.

- Vi så på Sydsjælland, hvordan sneen lammede trafikken i flere timer torsdag aften, lyder det fra Andreas Nyholm.

Link kopieret!

Indfaldsvej spærret efter alvorlig trafikuheld

Husumvej i Brønshøj er fredag formiddag spærret i begge retninger efter et alvorligt trafikuheld, oplyser Københavns Politi, ifølge DR P4 Trafik.

- Der er spærret på stykket mellem Haraldsvej og Skippingevej, skriver mediet.

Link kopieret!

Superligaklub tager første skridt mod kvindehold

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Superligaklubben Lyngby tager de første skridt til at etablere af eliteafdeling for kvindefodbold.

Det skriver klubben på sin hjemmeside.

Målet er, at Lyngby kan præsentere et setup for pige- og kvindefodbolden senest til sommer.

Det første skridt i processen indebærer en afdækning af potentiale og mulighederne i og omkring Lyngby.

Klubben beskriver forløbet som en "projektfase", hvor man vil mødes med samarbejdsklubber fra blandt andet Virum, Rudersdal, Lundtofte og Holte.

Link kopieret!

Lukningstruet spillested får økonomisk støtte

Arkivfoto.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

I den netop fremlagte finanslovsaftale er der blevet afsat en million kroner spillestedet Jazzhus Montmartre.

Som TV 2 Kosmopol tidligere har beskrevet stod spillestedet tidligere i til at lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, efter Jazzhus Montmartre blev forbigået ved uddelingen af statslige puljemidler til spillesteder.

Det førte til ramaskrig blandt dele af musikmiljøet, eftersom Montmartre siden 1959 har været en af landets fremmeste jazzscener og har huset store kunstnere som Ben Webster og Dexter Gordon.

De seneste måneder har Jazzhus Montmartre fået flere økonomisk rygstød.

Først besluttede et samlet politisk flertal at tildele en særlig bevilling til spillestedet på en million kroner. Dette lykkedes, men var betinget af, at Københavns Kommune ligeledes ville øge den årlige bevilling til Jazzhouse Montmartre til 1,5 millioner kroner. Dette beløb blev afsat af et enigt kultur- og fritidsudvalg i september.

Link kopieret!

Forsøg med gratis skolemad gælder fra næste skoleår

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Regeringen, SF og De Radikale er enige om finanslov for 2025, hvor der oprettes forsøg med gratis skolemad.

Det fremgår af finansloven, som er blevet præsenteret fredag.

På fredagens pressemøde fortæller børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at skolemaden er et "storskalaforsøg".

- Vi får nu et storskalaforsøg med skolemad. Det er vigtigt, at det er på alle klassetrin. Det ser jeg frem til at forhandle på plads med SF og De Radikale, siger han.

Han tilføjer at forsøger kommet til at omfatte flere klassetrin i hele landet. Det er tanken, at forsøget skal gælde fra næste skoleår.

Link kopieret!

Pernille fødte sin søn tre måneder for tidligt: Nu er hun del af ny finanslov

Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Der er i finanslovsaftalen afsat penge til, at forældre til for tidligt fødte kan få mere barsel.

Det siger SF's Pia Olsen Dyhr fredag, hvor aftalen er blevet præsenteret.

Dermed bliver det borgerforslag, som Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund har stillet, til virkelighed.

Tilbage i september mødte TV 2 Kosmopol Pernille Louise Rohrberg Kudsk. Selv fødte hun sin søn William 14 uger før termin, hvorfor han tilbragte de første måneder af sit liv på hospitalet. Netop sønnens forløb er årsagen til Pernille Kudsks kamp for mere barsel til forældre til for tidligt fødte børn.

Borgerforslaget fik stor opbakning fra SF, der også var partiet, som bragte det med ind til forhandlingsbordet.

Læs også: Nybagt mor i svært dilemma - vil ikke opdigte stress for at passe sit syge barn

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google