For 10 år siden var den berygtet for hashhandel: Nu er det Nørrebros mest Instagram-venlige gade

Politikerne overvejer at gøre Pusher Street til en gade med handel og boliger. TV 2 Kosmopol ser nærmere på Jægersborggade på Nørrebro, der har været igennem en lignende proces.

Håndlavede karameller, japansk vin, genanvendte tekstiler og klimabevidste husholdningsprodukter. 

På Jægersborggade i København ligger Instagram-venlige nichebutikker som perler på en snor. 

Men sådan har det ikke altid været. For mindre end ti år siden var gaden det næststørste marked for hashhandel efter Christiania, og det betød, at rivaliserende banders konflikter, politirazziaer og skyderier dominerende gadebilledet. 

I kølvandet på bandekonflikten i København, der kulminerede, da et Hells Angels-prøvemedlem blev skudt og dræbt på Christiania, vil både christianitter og politikere lukke Pusher Street - blandt andet ved at etablere flere boliger og butikker. 

TV 2 Kosmopol er sammen med museumsinspektør for Københavns Museum, Jakob Ingemann Parby, dykket ned i historien om Jægersborggade for at se, hvordan man tidligere er lykkedes med et lignende projekt. 

Det var nemlig en plan om at lave hele gaden til en andelsforening, der fik det åbenlyse hashsalg væk fra Jægersborggade. 

Billige lejligheder

Jægersborggade, der ligger i den ydre del af Nørrebro, blev bygget i løbet af 1880'erne, fortæller Jakob Ingemann Parby. 

Dengang var behovet at bygge en masse, billige lejligheder til byens arbejdere. Men på den anden side af Anden Verdenskrig, i midten af 1900-tallet, ændrede beboernes boligbehov sig. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På billedet er politiet mødt talstærkt op i Jægersborggade for at fjerne gadens såkaldte "slumstormere" - unge, der indtog tomme bygninger for at bo i dem ulovligt.
På billedet er politiet mødt talstærkt op i Jægersborggade for at fjerne gadens såkaldte "slumstormere" - unge, der indtog tomme bygninger for at bo i dem ulovligt.
Foto: Mini Wolff/Ritzau Scanpix

- Lejlighederne var ikke længere tidssvarende. Det betød, at dem, der havde lidt flere penge, flyttede væk fra gaden, mens økonomisk udfordrede borgere og kriminelle blev boende eller flyttede ind, fortæller Jakob Ingemann Parby. 

Ifølge Politiken begyndte rockerne allerede i 1970'erne at indtage Jægersborggade, da en række markante medlemmer af Hells Angels var vokset op i gaden. 

quote Både Assistens Kirkegård til den ene side og Nørrebroparken til den anden kan begge fungere som flugtveje, hvis politiet skulle komme forbi og samtidig er det gemmesteder til stofferne

Jakob Ingemann Parby, museumsinspektør for Københavns Museum

- Det var ret uhyggeligt, og der var en del ubehagelige episoder i de år. Men for mig har det aldrig handlet om, hvorvidt de var der eller ej, men om, at vi alle kunne være i gaden, siger Birgitte Glerup, der har boet i Jægersborggade i 25 år, til Politiken tilbage i 2021. 

100.000 joints

Ifølge Københavns Politi var det tre rockere fra Hells Angels, der stod i spidsen for hash-salget - og to af de tre rockere havde selv bopæl i gaden. 

De blev alle tre - sammen med 21 joint-producenter, vagter, sælgere og stik-i-rend-drenge  - sigtet i en stor politiaktion i foråret 2014 for produktion af og handel med mindst 100.000 joints. 

- Det skal ikke være attraktivt at være narkotikahandler, og vi forfølger både købere, sælgere og leverandører. Det betyder, at borgerne ikke ser os, men vi er der, og nu var tiden inde til at gøre regnskabet op i Jægersborggade, sagde Lau Thygesen, daværende vicepolitiinspektør i Københavns Politi, dengang i en pressemeddelelse.

Aktionen kom efter flere måneders efterforskning med videoovervågning, telefonaflytninger og hemmelige ransagninger, ligesom en politiagent optrådte som køber af joints.

De fleste sigtede valgte af tilstå, skrev Ritzau dengang. Men ikke de tre Hells Angels-medlemmer. De nægtede sig skyldige.

Københavns mest cool gade

Jakob Ingemann Parby kan sådan set godt forstå, at det netop er Jægersborggade, der udviklede sig til "et centrum for stofhandel". 

Han understreger dog, at han ikke er ekspert i hverken hashsalg eller kriminelle netværk, men hæfter sig ved, at gaden grudent dens placering har nogle åbenlyse fortrin til den slags aktiviteter.

- I de små indhak og sidegader kan man diskret klare selve handelen.

- Både Assistens Kirkegård til den ene side og Nørrebroparken til den anden kan begge fungere som flugtveje, hvis politiet skulle komme forbi og samtidig er det gemmesteder til stofferne. 

Da gadens lejligheder var "ret medtagne", forestiller Jakob Ingemann Parby sig, at der nok også boede ret mange af deres kunder i området. 

Men gadebilledet ændrede sig, da kommunen besluttede, at det var tid til byfornyelse. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På Jægersborggade i København ligger Instagram-venlige nichebutikker som perler på en snor. Men sådan har det ikke altid været.
På Jægersborggade i København ligger Instagram-venlige nichebutikker som perler på en snor. Men sådan har det ikke altid været.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

- I 1993 lykkedes det beboerne at lave hele gaden til en andelsforening, og det blev starten på gadens forandring, hvor man dels fik støtte til at opgradere boligerne via byfornyelsesmidlerne. Og deraf kom en ny type mere ressourcestærke beboere, der engagerede sig i at skabe en velfungerende gade, fortæller Jakob Ingemann Parby. 

Siden da har en lang række erhvervsdrivende indtaget Jægersborggade, som nu ifølge det internationale modemagasin Vogue er centrum for "alle de mest cool steder i København". 

"Hvis du slentrer ned ad Jægersborggade en solrig weekend, vil du se lokale og turister besøge kunstgallerier og vintage-butikker, købe en kop kaffe eller nyde en brunch ved et af fortovscaféerne," skrev Vogue blandt andet tilbage i 2016. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik