For mange unge går i seng med mobilen: Kan påvirke hjernen som ved angst og depression
Unge københavnere sover for lidt, og for ofte forbruger de skærme lige før søvnen. Det kan skabe alvorlige forandringer i hjernen, lyder det fra forsker.
Det går dårligt med de unge københavneres nattesøvn.
Nye tal fra Ungeprofilundersøgelsen i Københavns Kommune, der måler unges trivsel, viser, at seks ud af ti unge ikke får den søvn, de har brug for.
Og det er problematisk. Det forklarer Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker ved Københavns Universitet, til TV 2 Kosmopol.
- Det er vigtigt at få sin søvn. Som teenager skal man gerne have i hvert fald have otte timers søvn hver nat – gerne mere. Så hvis man går for sent i seng eller ligger for længe med telefonen, får man sovet for lidt, inden man skal op igen, siger Birgitte Rahbek Kornum.
- Lige for tiden sover jeg ikke så godt
TV 2 Kosmopol har talt med flere unge, der kan genkende billedet af for dårlig og for lidt søvn.
- Lige for tiden sover jeg ikke så godt. Jeg vågner en del gange om natten, men falder i søvn igen. Og så har jeg et par gange om måneden, hvor det tager et par timer før jeg falder i søvn, siger Wilma Werner Hovind, der arbejder som hjælpelærer.
Især eksamensperioder kan gå ud over søvnen, fortæller Emilija Dvelyte, der er studerende.
- I forbindelse med studiet kan det godt være lidt problematisk især ved eksamensperioder, kan man godt komme i situationer hvor man ikke får tilstrækkeligt med søvn.
Elektronik inden sengetid
Ungeprofilundersøgelsen viser også, at 81 procent af de adspurgte i løbet af en uge har brugt mobil, tablet eller computer lige inden de skulle sove.
- Jeg har i en periode haft rigtig svært ved at slukke min computer. Jeg er simpelthen faldet i søvn til en serie, hvilket gør man sover sindssygt dårligt, fordi man hele tiden bliver påvirket, så man ikke ligger i den dybe søvn, men i den overfladiske fordi man på sin vis er vågen, siger piccolinen Signe Solveig Hessellund.
Det er især det med at have sit device med i seng, der ifølge forskeren er rigtig skidt.
Det har forsøg med mus nemlig vist.
- Hvis man giver mus legetøj, når den burde sove, så ændrer molekylerne i hjernen sig, og det er de samme slags forandringer man ser ved depression og angst, siger Birgitte Rahbek Kornum og fortsætter:
- Så man får lavet nogle forandringer i hjernen, der kan gøre hjernens helbred dårligere. Det sker ikke hos alle, men det er en mulighed.
Næsager: ændre på unges søvnmangel
Børne- og ungeborgmester Jacob Næsager (K) vil derfor forsøge at ændre på de unges søvnrytme ved hjælp af mere digitale dannelse.
- Sammen med skolebestyrelsen ser vi på, om vi kan tilrettelægge skoledagen, så de ældste elever kan få valgfrihed mellem at møde tidligt eller lidt senere, så det også kan passe for B-menneskerne, siger Jakob Næsager (K) til TV 2 Kosmopol.
Derudover har han nedsat en gruppe, der skal se på, hvordan man kan skabe digital dannelse blandt unge, fortæller han.