Forslag om udeservering vakler: Politikerne har fået "kolde fødder og ondt i maven"
Kritikken, der er haglet ned over forslaget om at begrænse udeservering i København til klokken 22, er kommet bag på de partier, som nu langsomt trækker i land, mener politiske kommentatorer.
Pø om pø smuldrer det politiske flertal bag forslaget om at begrænse udeservering om aftenen i København.
For når både Alternativet og Socialdemokratiet onsdag og torsdag sår tvivl om deres egentlige opbakning til at stoppe for udeservering efter klokken 22 på fem af ugens syv dage, så er det et udtryk for, at forslaget er på vej i graven.
Sådan lyder analysen fra to politiske kommentatorer.
- De har jo fået kolde fødder og ondt i maven. Det er kommet fuldstændig bag på dem, at forslaget har fået så massiv kritik, så nu skal man ud at tage afstand, siger Noa Redington, der er politisk kommentator hos TV 2 og Politiken, til TV 2 Kosmopol.
Pia Allerslev, der har en fortid som fagborgmester i Københavns Kommune for Venstre, men i dag blandt andet gør sig som politisk kommentator, påpeger, at modstanden mod forslaget formentlig er kommet bag på flertalskredsen.
- Det meget smalle flertal her troede, at de stod med en vindersag, og at der var bifald og billige point at høste, blandt andet fra beboerne i Indre By, fordi de kom med en løsning. Socialdemokratiet og Alternativet er blevet overraskede over den modstand, der har været. Det er tydeligt at se, og det er derfor, de nu er ude at lægge en smule afstand til forslaget, siger Pia Allerslev til TV 2 Kosmopol.
Har ikke stemt for noget endnu
Bag det snævre flertal, der nu afsøger muligheden for at lukke for udeservering klokken 22 i dagene søndag til torsdag, står SF, Socialdemokratiet, Alternativet og De Konservative.
Torsdag blev forslaget sendt i 12 ugers offentlig høring, men allerede onsdag vejrede de afgørende mandater tvivl om, hvorvidt de egentlig støttede deres eget udkast.
- Vi har stemt for, at forslaget skal i høring. Der har været reaktioner og henvendelser på det. Det, vi vil, er at høre københavnerne. Vi er godt klar over, at det er sensitivt emne. Det er en sag med mange følelser i, siger Birgitte Kehler Holst, gruppeforperson for Alternativet i København, til TV 2 Kosmopol.
Samme melding giver Socialdemokratiets udvalgsmedlem Marcus Vesterager til Politiken.
- Det, som udvalget er nået frem til, er ikke en beslutning om, at udeserveringen i København skal stoppe klokken 22 søndag til torsdag, men et oplæg fra os til borgerne, erhvervslivet og andre parter til en 12 uger lang høringsperiode, siger Marcus Vesterager til Politiken.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: TV 2 Kosmopol
Døden skal jo have en årsag
Disse udtalelser skal forklares med, at partierne godt ved, at de står med en varm kartoffel, mener Pia Allerslev.
- Det er jo reelt nok at sige, at man afventer den offentlige høring. Samtidig er det også et demokratisk sundhedstegn. Men når partierne her er så hurtigt er ude at sige, at ”det er jo bare en høring, vi har stemt for”, så er det også fordi, de kan mærke, at det her ikke er særlig populært, siger hun.
Noa Redington supplerer:
- Døden skal have en årsag, og det med, at ”det jo bare er sendt i høring” bliver så undskyldningen. Nu handler det om at få lagt forslaget ned så hurtigt som muligt.
- De (det politiske flertal, red.) forsøger at adressere en problemstilling i byen, der handler om støj og drukkultur. Men med forslaget her har de skudt med spredehagl og har ramt alt muligt andet end det, der egentlig ville løse problemstillingen. Timingen er dårlig, tiltagene er vilkårlige. Der er en patient med en stor splint i foden, hvor man så har foreslået at save benet af, siger Noa Redington.
12 ugers respirator og en begravelse
Derfor mener Pia Allerslev, at forslaget, der altså nu er i høring frem til slutningen af august, kun er i live via respirator de kommende 12 uger, hvor den offentlige høring pågår.
- Jeg tør næsten at lægge hovedet på blokken og sige, at reaktionerne har været så skarpe, at det her forslag ikke kommer til at blive stemt igennem, siger Pia Allerslev til TV 2 Kosmopol.
Samme melding kommer fra Noa Redington:
- Jeg kan slet se det for mig, at det bliver kørt igennem. Indtil videre er der jo nærmest ingen, der har sagt, at det er en god idé.
Til gengæld er der rigtig mange, der har sagt, at forslaget er en dårlig idé.
Eksempelvis har flere end 21.000 personer sat signatur på en underskriftsindsamling mod tiltaget, mens restauratører, brancheforeninger og kulturkommentariatet også har nedsablet forslaget.
Begrænset udeservering i København eller ej?
Det forslag, som nu sendes i høring, kommer fra et politisk flertal i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg bestående af Socialdemokratiet, SF, Alternativet og De Konservative.
Til sammen har de partier ét mandat mere end modstanderne fra Enhedslisten, Radikale Venstre samt Venstre.
Forslaget, der er en del af en større pakke ved navn "Administrationsgrundlag for udeservering, lægger op til, at cafeer, restauranter og barer ikke må have udeservering efter klokken 22 mod de nuværende regler, hvor skæringstidspunktet er klokken 24.
I forslaget er der dog undtagelser.
Begrænsningen skal gælde fra søndag til torsdag, mens der fredag og lørdag skal være mulighed for udeservering til klokken 24.
Og samtidig kommer reglen om klokken 22 ikke til at omfatte restaurationer i Nyhavn, Kødbyen og Metropolzonen - som er området mellem Vesterport, Hovedbanegården og Rådhuset. Her lægges der i stedet op til lukketid uden for klokken 24 alle ugens dage mod det nuværende tidspunkt, der er klokken 02.