Fra Sydamerika til København: Henrik undersøger kokainens vej til Danmark

Med et nyt ’Kriminologisk Observatorium’ vil forskere fra Københavns Universitet følge tendenser og skabe overblik over international kriminalitet i og omkring Danmark.

Hvordan smugles kokain fra Sydamerika til København, og hvad har en mine i Ghana af betydning for danskere?

Det er bare nogle af de spørgsmål som antropologiforsker, Henrik Vigh skal forsøge at besvare. 

Han står i spidsen for et nyt kriminologisk observatorium på Københavns Universitet, der skal kortlægge international kriminalitet i Danmark.

- Her laver vi feltstudier, hvor vi følger og snakker med narkohandlere og smuglere. På den måde kan vi kortlægge, hvor kokainen stammer fra, og hvordan den til sidst havner på Nørrebro. Et kriminelt problem på Nørrebro kan være mere transnationalt, end man lige regner med, siger han til TV 2 Kosmopol.

- Man kan sammenligne det med de der priktegninger, man lavede som barn. Vi tegner en streg fra prik til prik, indtil vi til sidst har et billede af narkotikahandlen på tværs af grænser i verden. Vi kan eksempelvis se, at narkotika i Danmark har spor i Mellem- og Sydamerika og bliver ført til Europa via Vestafrika.

Det kriminologiske observatorium består af et hold forskere med forskellige ekspertiser indenfor områder som økonomi, sociologi og statskundskab. 

Sammen skal de gøre Danmark klogere på den kriminalitet, der florerer på tværs af landets grænser.

- Vi er et hold stjerneforskere, der kigger på den kriminalitet, der florerer på tværs af grænser til og fra Danmark. Vi skal bidrage med viden om et voksende problem, som man ved utrolig lidt om, siger Henrik Vigh og uddyber:

- Hvis vi får kortlagt kriminelle forsyningskæder og får skabt indsigt i, hvordan tingene bevæger sig, så står man stærkere i forhold til at få sat en prop i kriminaliteten, før den når til Danmark.

quote Et kriminelt problem på Nørrebro kan være mere transnational, end man lige regner med

Henrik Vigh, antropologiforsker, Københavns Universitet


Hvordan adskiller I jer fra politiets efterforskning?

- Bortset fra at vi ikke fanger forbrydere og så videre, så kan man godt kalde os efterforskere. Vi kan bidrage med en anden viden og tilgang, end politiet har mulighed for, svarer han og lægger vægt på, at de ikke arbejder under samme rammer, som politiet gør.

På TV 2 Kosmopol har vi tidligere kortlagt, hvordan kokain og penge cirkulerer mellem København og resten af verden. Herunder kan du blive klogere på danmarkshistoriens største narkosag, 'Operation Goldfinger':

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Netop kokainsporet til Danmark er i øjeblikket højaktuelt at følge, mener Henrik Vigh.

- Kokain i Danmark har aldrig været renere end lige nu, og det er et voksende problem. Derfor er der brug for, at vi får undersøgt, hvor det kommer fra, så der kan gribes ind, siger han.

TV 2 Kosmopol har tidligere undersøgt, hvorfor netop renere kokain er et problem. Vi testede nemlig kokain hos en retskemiker. Svaret kan du få i videoen herunder.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Lorrys Youtube-redaktion har set på problemet

En mine i Afrika kan få betydning for din makrelmad

Henrik Vigh drager snart til Ghana for at undersøge både et kokainspor og særligt miljøkriminalitet i landet.

Det er nemlig ikke kun narkotika, som forskerne skal undersøge. I alt har observatoriet fire fokusområder, der involverer forskere på tværs af det samfundsvidenskabelige og juridiske fakultet:

De fire fokusområder

  1. Narkotika

  2. Økonomisk kriminalitet

  3. Miljøkriminalitet

  4. Menneskehandel

Her har Henrik Vigh ansvaret for både narkotikakriminalitet og miljøkriminalitet, hvor han selv lægger særlig vægt på sidstnævnte fokusområde. For ifølge ham kan miljøkriminalitet i andre lande have direkte konsekvenser for uvidende danskere.


- I forbindelse med den grønne omstilling er der massivt behov for eksempelvis batterier og komponenter. Behovet er så stort, at der er sket en eksplosiv stigning i irregulær minedrift, der forurener ekstremt meget med blandt andet kviksølv. 

Hvorfor har miljøkriminalitet noget med Danmark at gøre?

- Den kviksølvforurening, der opstår i irregulær minedrift i Ghana, kan ende i vores makrelmad herhjemme i Danmark. Noget så abstrakt som en mine i Ghana kan altså have betydning for hr. og fru. Danmark, oplyser Henrik Vigh.

Samarbejde med eksterne partnere

Observatoriet har fået støtte til at etablere forskningsmiljøet med en intern bevilling fra Det Samfundsfaglige Fakultet, oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse. 

Ifølge Henrik Vigh arbejder de lige nu på, at etablere samarbejdsaftaler med eksterne aktører, som kan drage nytte af observatoriets fremtidige fund.

- Vi kommer til at samarbejde med Folketinget, som ud fra vores arbejde forhåbentlig kan skabe de rette politiske løsninger. Derudover har politiet taget åbent imod projektet, siger han.

TV 2 Kosmopol har torsdag forsøgt at få et interview med politiet, hvor vi ville have spurgt dem, hvordan observatoriet kan bidrage med deres arbejde. Politiet har dog ikke haft mulighed for at svare på vores spørgsmål.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik