Gruppe af hjemløse skabte utryghed for beboere - nu vender de tilbage
Flere hjemløse migranter inviteres nu tilbage til en central plads i København, hvor de tidligere har gjort naboer utrygge. Der skal være plads til alle, lyder det.
- Det er jo en fuldstændig uhørt situation.
Sådan lyder det fra Grethe Jørgensen, der er nabo til Maria Kirkeplads på Istedgade i København, da hun hører at Mariakirken nu inviterer hjemløse migranter tilbage til pladsen, hvor de tidligere har skabt utryghed blandt naboerne.
- Det skaber utryghed, hvis de kommer tilbage. De sover lige ved den port, som vi beboere skal ind ad. Flere har oplevet, at der bliver råbt af os naboer. Det er ubehageligt, fortæller Grethe Jørgensen til TV 2 Kosmopol og slår fast:
- Jeg er meget overrasket over den her aktion, som kirken nu vil lave.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Blev forvist fra pladsen
Indtil juni måned i år har flere hjemløse migranter boet og overnattet på pladsen ved Mariakirken på Istedgade. Det skabte dengang stor utryghed blandt naboerne, som også beklagede sig over larm fra pladsen.
Det fik beboerne omkring kirkepladsen til at starte en underskriftindsamling for at få kommunen til at gøre noget ved naboernes udfordringer med hjemløse migranter, der havde slået sig ned på pladsen.
I juni måned fik det Københavns Politi til at gribe ind, og de hjemløse migranter blev vist væk.
TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt denne historie. Den kan du se i videoen nedenfor.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Protestaktion mod kommunen
Men nu vil de to kunstnere Kenneth Balfelt og Johan August sammen med Mariakirken invitere de hjemløse migranter tilbage til pladsen i en særlig aktion.
Det gør de, da de ikke mener, at kommunen har givet de hjemløse migranter noget holdbart alternativ til at bo på kirkepladsen ved Mariakirken.
- Vi gør det, fordi de hjemløse lige nu er spredt for alle vinde. De har ingen tryghed længere, sådan som det er nu, siger Kenneth Balfelt til TV 2 Kosmopol.
Aktionen starter klokken 22.00 mandag aften, hvor den almene offentlige adgang til Mariakirken ophæves, så de hjemløse migranter kan sove der.
Her er det planen, at de hjemløse migranter skal have mulighed for at sove fremover.
Aktørernes mål med protestaktionen er, at få Københavns Kommune til at sætte flere penge af til at forbedre forholdene for hjemløse migranter i kommunen.
For efter de hjemløse migranter blev forvist fra Maria Kirkeplads, så mener Kenneth Balfelt og Johan August, at migranterne er endnu mere udsat, end de var i forvejen.
- De står i en meget dårligere situation nu, end de gjorde før, da de kunne sove på pladsen. Det kan godt være, at naboerne har fået det bedre, men det har de udsatte hjemløse ikke. De migranthjemløse er blevet fjernet, uden at man har givet dem en anden løsning. Det er ikke i orden, siger Kenneth Balfelt.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Protestaktionens tre mål:
1. At kommunen lover at sætte penge af til næste års budgetforhandlinger til det langsigtede projekt, der skal gøre forholdene på Maria Kirkeplads bedre for hjemløse migranter
2. At kommunen igangsætter en social indsats af social- og beskæftigelsesforvaltningen under de allerede eksisterende rammer og at der kommer en tværforvaltningsmæssig arbejdsgruppe som kigger på indsatser.
3. At kommunen går indsatsen under transitprogrammet igennem og sikrer en indsats ift. beskæftigelse, sundhed og andre forhold.
Hvad siger loven?
Helt konkret mener aktørerne bag aktionen, at de har fundet et smuthul i den lov, der i daglig tale kaldes 'lejrloven'.
Denne bestemmelse dikterer, at der i Danmark er forbud mod at etablere og opholde sig i lejre, der er egnet til at skabe utryghed på steder, hvor der er almindelig adgang. Samtidig skal der være tale om en lejr af 'permanent karakter'.
Aktørerne bag aktionen vil derfor blandt andet forbyde offentlig adgang til Maria Kirkeplads mellem klokken 22.00 og 8.00. Det vil ifølge aktørerne give de hjemløse migranter mulighed for at sove på pladsen.
Det går ud over de hjemløse
Til trods for at Grethe Jørgensen godt kan forstå hensigten med aktionen, så mener hun ikke, at de hjemløse migranter skal have lov til at slå sig ned på pladsen ved siden af hendes hjem endnu en gang.
- Jeg mener, at man bør anvise dem til et sted, hvor de kan have deres ting og overnatte trygt. De skal hjælpes rigtigt i stedet for det her, siger hun.
Hun frygter nemlig, at aktionen kommer til at gå ud over de hjemløse migranter, der vælger at bosætte sig på pladsen igen, da hun mener, at de højst sandsynligt bliver forvist til et andet sted igen.
- Der er tale om sårbare mennesker her. Det er ikke i orden, at man bruger dem på den her måde. Vi forventer, at de bliver fjernet igen, og det er jo ikke rart for dem, siger hun.
Hvorfor kan de hjemløse så ikke blive på Maria Kirkeplads, hvor de kan være samlet?
- Der er en grund til, at vi dengang råbte op om, at vi var utrygge. Det er ubehageligt, når de råber af en og larmer. Nogle er meget søde og rare, men det skaber ubehag for os beboere, svarer hun og tilføjer:
- Man skal ikke leve med ulovligheder. Der bliver nødt til at være nogle rammer.
Mariakirken: - Vi tager ansvaret
Mariakirken er med til at invitere de hjemløse migranter tilbage til kirkepladsen igen. For dem er det vigtigt at sætte sociale problemstillinger på dagsordenen. Derfor håber de, at kommunen vil reagere på aktionen.
- Vi vil gerne have, at kommunen påtager sig et ansvar for at give de hjemløse migranter værdige forhold, siger menighedsrådsformand Jens Andersen til TV 2 Kosmopol.
Til trods for at kirken nu har inviteret de hjemløse migranter tilbage på pladsen, så garanterer han, at kirken vil tage ansvaret for de mulige gener, som naboerne kommer til at føle på baggrund af aktionen.
- Vi er opmærksomme på naboerne. Vi vil sørge for, at de ikke kommer til at opleve gener, så vi tager ansvaret for at, der ikke skabes støj, ophober sig affald og så videre i denne periode, siger han.
Aktørerne bag protestaktionen har derfor været i dialog med flere af de hjemløse migranter for at sikre sig, at de opfører sig ordentligt, så beboerne i området ikke bliver generet af dem.
Det indebærer blandt andet, at der bliver ryddet op på pladsen og, at der ikke bliver larm om natten.
- Jeg forstår godt naboernes synspunkt. Vi skal se på, hvordan vi får skabt ordentlige forhold for alle i det her, så vi skal finde en måde, hvor vi alle kan være her, siger han.
Hvorfor skal jeres aktion gå ud over beboerne i området, som tidligere har følt sig utrygge på grund af de hjemløse migranter?
- Aktionen skal foregå på en måde, hvor det også fungerer for naboer til kirken, svarer Jens Andersen.
Kommunen ønsker ikke at udtale sig mandag
TV 2 Kosmopol har mandag forsøgt at få en kommentar fra socialborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL), teknik og miljøborgmester, Line Barfod (EL) og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).
Ingen af de ovennævnte borgmestre har mandag ønsket at udtale sig om aktionen ved Maria Kirkeplads.
Vi ville blandt andet gerne have spurgt ind til, hvordan kommunen reagerer på protestaktionen, hvad der kommer til at ske med de hjemløse migranter, der vender tilbage til pladsen, og hvad kommunen vil gøre for at forbedre forholdene for gruppen af hjemløse.
Københavns Politi oplyser til TV 2 Kosmopol, at de er bekendt med aktionen, og de vil være til stede ved Maria Kirkeplads for at føre tilsyn.
Derudover har politiet en løbende dialog med de relevante aktører om situationen på pladsen, oplyser de.