Hvorfor ser vi igen og igen sager med håndgranater i København?

Flere sager med håndgranater i København trækker tråde til svensk bandekriminalitet, og på den anden side af Øresund er brug af håndgranater blevet en måde at udtrykke sig på for kriminelle, lyder det fra ekspert.

Kiosker, en smykkeforretning og senest tæt på den israelske ambassade.

På et år har der i København været op mod seks sager, hvor håndgranater enten er bragt til sprængning, eller hvor personer er blevet pågrebet med håndgranater på sig, som skulle sprænges i Københavnsområdet.

Men hvad siger det om det kriminelle miljø i København?

Spørger man David Sausdal, der er lektor ved Lunds Universitet, kriminolog og politiforsker er brug af håndgranater åbenlyst en metode, som man lige nu anvender i de kriminelle miljøer.

- Inden for kriminologien taler vi om, at trends opstår, og at kriminalitetsformer smitter. Man gør det, de andre gør, siger David Sausdal.

Men David Sausdal mener også, at der er en større og bedre forklaring på, at håndgranater er kilde til eksplosioner i København for tiden.

quote Der tegner sig et billede af, at det er den måde, man udtrykker sig på

David Sausdal, lektor

Flere af de aktuelle sager - som du kan få overblik over længere nede i artiklen - er således ifølge David Sausdal og flere medier en del af en igangværende konflikt mellem forskellige grupperinger, hvoraf nogle også knytter sig til svensk bandekriminalitet.

- I Sverige er sprængninger blevet en integreret del af den vold, som banderne udøver. Der tegner sig et billede af, at det er den måde, man udtrykker sig på, siger han.

- Det er dog sjældent, at eksplosionerne ender i dødsfald. Eksempelvis er håndgranater blevet detoneret i tidsrum og på steder, hvor risikoen for personskader er lav. Idéen er, at man vil skræmme folk og markere i stedet for at dræbe eller forvolde skade, siger David Sausdal.

Joakim Palmkvist, der arbejder med alvorlig bandekriminalitet som undersøgende journalist ved dagbladet Sydsvenskan, siger til TV 2, at håndgranaterne typisk vil være modellerne M69 eller M74.

- Det er ret "svage" håndgranater, som spreder bitte små metalkugler eller rettere små stykker granatsplinter.

Til gengæld er de nemme at bruge.

- Et barn kan forstå, hvordan man trækker stiften ud og derefter smider den, så den sprænger i luften, siger Joakim Palmkvist til TV 2.

To svenskere blev anholdt, efter en håndgranat blev kastet ind i Sol Kiosk på Hans Knudsens Plads på Østerbro.
To svenskere blev anholdt, efter en håndgranat blev kastet ind i Sol Kiosk på Hans Knudsens Plads på Østerbro.
Foto: Frederik Sebastian Rick, TV 2

Er set mange gange tidligere

Det seneste års sager med håndgranater i København er langt fra enestående. 

I 1990’erne blev der under Den Store Nordiske Rockerkrig placeret en håndgranat ved Jørn 'Jønke' Nielsens fængselscelle i Jyderup Statsfængsel, og i samme periode blev der også taget større militært isenkram i brug, da der blev skudt med panserværnsraketter mod blandt andet et klubhus. 

I de seneste ti år kan man i pressen finde adskillige eksempler på, at håndgranater er blevet brugt i det kriminelle miljø. 

I 2019 registrerede politiet ifølge Ekstra Bladet ikke mindre end 13 sprængninger på godt et halvt år i København. Samme år var der dog langt over 100 attentater med bomber og håndgranater, hvor de fleste kunne kædes sammen med opgør i kriminelle indvandrermiljøer.

- Brug af håndgranater er set før. Der er den simple pointe, at hvis du har en kriminel intention om at skade et opholdssted, og hvis du har en håndgranat, så bruger du den, siger David Sausdal.

To eksplosioner i nærheden af Israels ambassade natten til onsdag.
To eksplosioner i nærheden af Israels ambassade natten til onsdag.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Ifølge Torben Svarrer, der er ledende politiinspektør i National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), er også våbenmarkedet - ligesom stort set alle andre markeder - påvirket af udbud og efterspørgsel.

Når der er konflikter er det illegale marked klar til at tjene penge på at sælge våben til bander, mens den ulovlige våbenhandel er mere stillestående i fredstid, forklarede Torben Svarrer til Jyllands-Posten i august.

Granatkast kan bestilles på internettet

Og ifølge kriminologen David Sausdal er der netop genereret et udbud og en efterspørgsel på eksempelvis håndgranater siden tiden omkring 2013 og 2014, hvor den svenske bandekrig tog fart.

- Det kan forklare, hvorfor man også har set håndgranater i Danmark. Hvis man har et samarbejde om eksempelvis narkotika er det nærliggende at tænke, at man også kan samarbejde om håndgranater, hvis der er et marked med udbud tæt på Danmark, siger David Sausdal.

Dertil kommer, at digitaliseringen og globaliseringen har været med til at opildne til køb og salg af håndgranat-aktioner. Det er eksempelvis nu også muligt at bestille opgaven “kaste granat” på tjenesten Telegram, lyder det fra David Sausdal. 

I forbindelse med en retssag mod den 19-årige svensker, der stod bag en håndgranat-sprængning mod guldsmeden Himalaya Diamonds i Valby en sommernat i juni, vurderede svensk politi, at svenske freelancere får mellem 20.000 og 50.000 svenske kroner for at sprænge en håndgranat i det organiserede bandemiljø i Danmark. Det skrev Berlingske i september.

Her kom det også frem, at den 19-årige ikke kendte til guldsmeden eller ejeren.

- Jeg fik bare en adresse, sagde han i retten.

quote Jeg havde tjekket på YouTube, hvor stor en eksplosion det ville give

19-årig svensker

Han erkendte, at han kom til Danmark for at bruge håndgranaten og tog opgaven på sig, fordi han skyldte penge til nogen i Malmø. 

Inden afrejse havde han i sin mors lejlighed kigget på videoer af håndgranater.

- Jeg havde tjekket på YouTube, hvor stor en eksplosion det ville give, og hvordan den virker, sagde svenskeren, der dog ikke vidste, hvilke motiver og indre konflikter, der lå bag opgaven i Danmark. 

Han fik fem års fængsel. 

Spørg Os - Formular

_

Stort marked gør det svært

Men hvor kommer håndgranaterne så fra? 

Ifølge David Sausdal kan tidligere og igangværende konflikter og krige være en del af forklaringen. Det kan eksempelvis være den tidligere krig på Balkan og krigen mellem Rusland og Ukraine, hvor der ikke altid er styr på de mange våben, der er involveret.

Det bakker politiet op om. 

Ifølge Torben Svarrer fra NSK, kan våbnene foruden krige også komme fra tyverier fra private eller militærlagre, men de kan også være smuglet ud fra våbenproducerende lande via skibs- og lufttrafik.

- Inde på ”the dark web” har vi ofte set, at våbenhandlen foregår. Men kriminelle organisationer arbejder også sammen over landegrænser. Derfor er det klart, at våbnene også skifter hænder mellem kriminelle organisationer over grænserne, sagde han i august til Jyllands-Posten.

Han forklarer, at det illegale våbenmarked er så stort, og at de kriminelle er kreative - og det betyder, at det simpelthen ikke er muligt for politiet og tolderne ved grænsen at opdage og beslaglægge eksempelvis pistoler og håndgranater.

Håndgranater i København


Kilder: TV 2 Kosmopol, Ritzau, Ekstra Bladet

  • Eksplosioner nær Israels ambassade

    2. oktober 2024

    mandidna

    Omkring klokken 03.20 natten til onsdag skete to eksplosioner fra to håndgranater i krydset ved Strandagervej og Lundevangsvej - tæt ved den israelske ambassade. Ifølge politiet er det en 19–årig svensk mand og en 16–årig svensk dreng, der skal have kastet håndgranaterne op på en tagterrasse og derved bragt dem til sprængning.

    Ingen kom til skade i eksplosionerne, men en bygning blev beskadiget. Derudover er de sigtet for at være i besiddelse af i alt fem håndgranater, hvoraf det ikke vides, hvad der er sket med de tre øvrige. Dem har politiet dog kontrol over.

    Det var bevogtningspersonale ved Israels ambassade, der ligger omkring 100 meter fra gerningsstedet, som hørte eksplosionerne. En svensk statsborger blev onsdag anholdt tæt på gerningsstedet i forbindelse med eksplosionerne. Han er efterfølgende blevet løsladt, men er fortsat sigtet, oplyser politiet torsdag.

    Efter et grundlovsforhør torsdag er de to svenskere nu varetægtsfængslet i 27 dage.

  • To håndgranater på Åkandevej i Tingbjerg

    13. august 2024

    20240813-200134-L-1920x1368web

    En dengang 25-årig svensk mand modtog angiveligt to håndgranater, som han havde til hensigt at bringe til sprængning et sted i Københavnsområdet med forsæt til at gøre skade på andre.

    To danske bandemedlemmer på 41 og 25 år er sigtet for medvirken.

    Det samme er en 16-årig svensker, der i september blev udleveret til Danmark.

  • Sprængning af håndgranat i kiosk på Østerbro

    6. august 2024

    Kiosk Hans Knudsens Plads

    To svenskere på 24 år - en mand og en kvinde - modtog angiveligt en håndgranat eller lignende fra en 18-årig mand, hvorefter de ifølge sigtelsen bragte den til sprængning i en kiosk på Hans Tausens Plads på Østerbro i København. Ifølge Ekstra Bladet var hændelsen en del af opgør i København mellem den forbudte bande Loyal To Familia og flere danske bandemedlemmer flankeret af et kriminel svensk netværk.

  • Håndgranat eksploderede muligvis på Nørrebro

    4. august

    20240804-081938-L-1920x1280web

    Københavns Politi efterforskede et gerningssted på Lundtoftegade på Nørrebro, efter at der lød et højt brag, og ruder blev knust.

    Politiet fortalte Ekstra Bladet, at der kunne være tale om en håndgranat, der eksploderede på adressen, der tidligere har huset et klublokale for den forbudte bande Loyal To Familia.

  • Sprængning af håndgranat ved smykkeforretning i Valby

    29. juni 2024

    eksplosion smykkeforretning valby

    Det gav stor materiel skade, da en håndgranat blev sprængt foran smykkeforretningen Himalaya Diamonds på Toftegårds Allé i Valby. Ingen kom til skade. En 19-årig svensk mand stod bag. Han tilstod ved Retten på Frederiksberg 18. september, hvor han blev idømt fem års fængsel og udvist af Danmark for bestandigt.

    Ifølge sigtelsen tog den 19-årige til Danmark som led i eller for at opildne til en ikke nærmere beskrevet bandekonflikt.

  • Håndgranat ved kiosk i Husum

    30. december 2023

    husumpressefotos

    En håndgranat blev detoneret i en kiosk i Husum i december 2023. Her blev en 19-årig mand alvorligt såret. Politiet vurderede, at sprængningen er en del af den aktuelle bandekonflikt imellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal To Familia.

  • Hjemmelavet bombe foran klubhus på Svanevej

    9. september 2023

    Hells Angels' klubhus eksplosion

    Det var tidligt om morgenen den 9. september i fjor, at et brag brød morgenstilheden på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter. En eksplosion ved rockerborgen havde ødelagt Hells Angels-skiltet, som prydede bygningen.

    Anklagemyndigheden valgte at rejse tiltale mod en 29-årig mand i sagen. Den 29-årige mødtes angiveligt med svenskeren på Ørestads Boulevard ved shoppingcenteret Fields i København tre dage før sprængningen. Her fik den 29-årige overdraget en taske.

    Efter at have modtaget tasken sørgede den 29-årige for, at to endnu ikke identificerede gerningsmænd fik overdraget en bombe, som de bragte til sprængning ved rockerborgen.

    Ifølge anklageskriftet var der tale om en hjemmelavet bombe fremstillet af forskellige kemikalier, nærmere bestemt en nitratforbindelse og en perchloratforbindelse.

    Anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at sprængningen skete som led i en konflikt mellem Hells Angels på den ene side og banden Loyal To Familia på den anden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik