Svenske ”torpedoer” hyres til kriminalitet – men nu er jobopslag gemt bag ekstra sikkerhed
Justitsministeren tror ikke, at alle de sociale medier bliver samarbejdsvillige, når det kommer til at bekæmpe hyring af svenskere til kriminalitet.
- Just nu har vi: Danmark 500K, skjuta mot skalla 500K, kasta granat 200K.
Sådan stod der i en lukket gruppe på beskedtjenesten Telegram i august. I gruppen blev der efterlyst personer, der ville udføre kriminalitet i Danmark mod betaling.
At ”skyde mod skalle” er et drab, der skal begås med skud i hovedet, og det kunne man ifølge et opslag få 500.000 svenske kroner for.
TV 2 afdækkede fænomenet med de lukkede grupper på forskellige krypterede sociale medier, efter det kom frem, at kriminelle bagmænd i en helt ny tendens hyrede ofte udsatte unge svenskere til at rejse til Danmark for at begå kriminalitet – men nu er de fleste af grupperne enten lukket eller kun synlige for eksisterende medlemmer.
Bagmændene bag grupperne er efter en lang række anholdelser af unge 'lejesoldater' både i Danmark og Sverige blevet mere sikkerhedsbevidste, og nye medlemmer skal have en særlig invitation.
Men selvom grupperne er færre, foregår rekrutteringen stadig.
- Det er let tilgængeligt og fungerer til at rekruttere. De indleder rekrutteringen i et chatrum. Så chatter de privat efterfølgende med dem, der påtager sig opgaven, siger Manne Gerell, der er professor og kriminolog på universitetet i Malmø.
Ud over TV 2 har politiet med stor sandsynlighed været inde i grupperne, og en stribe af anholdelser baseret på gode efterretninger og samarbejde mellem svensk og dansk politi har formentlig medvirket til, at bagmændene er blevet langt mere sikkerhedsbevidste.
De danske opgaver er væk fra de grupper, TV 2 tidligere har besøgt – men jobbørsen eksisterer stadig med svensk udgangspunkt.
Foto: TV 2
Og så sent som sidste uge blev en svensk teenager anholdt på Nørrebro med en skarpladt pistol og sigtet for drabsforsøg.
Ministermøde i Uppsala
I Uppsala i Sverige var fire techgiganter fredag indkaldt til møde med de nordiske justitsministre, efter den nye tendens med digitale hvervninger af især svenske unge gennem de seneste måneder har bredt sig fra Sverige til Danmark og Norden.
Snapchat, TikTok, Google og Meta, der står bag Facebook, var til stede ved mødet. Men russiske Telegram var der ikke, ligesom platformen Signal heller ikke var.
Begge krypterede beskedtjenester, som er populære blandt de kriminelle.
- Der er nogle platforme, der ikke har været til stede i dag, som vi heller ikke regner med særlig stor samarbejdsvillighed fra. Vi skal forsøge at gøre alt, hvad vi kan, for at komme efter dem, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) efter mødet.
Mere end 20 varetægtsfængslet
I Danmark sidder lige nu mere end 20 personer varetægtsfængslet i sager, hvor unge svenskere er pågrebet i Danmark, tilsyneladende bestilt til at begå drab eller kaste håndgranater.
Senest blev en 19-årig svensk teenager idømt fem års fængsel ved Retten på Frederiksberg, efter at han som den første tiltalte i en af de såkaldte 'svenskersager' tilstod at have udført en sprængning med en håndgranat mod en smykkeforretning i Valby.
De yngste svenskere, der er blevet pågrebet i Danmark i den nye bølge af bestilt kriminalitet, er 15 år, og to af dem er tiltalt for forsøg på at skyde og dræbe en eller flere personer.
De unge svenskere, der i hjemlandet kaldes ”torpedoer”, bliver i mange tilfælde hyret via sociale medier, og de ankommer typisk til Danmark og bliver mødt af medgerningsmænd, som agerer chauffør, indlogerer dem i en lejlighed eller på et hotel – og overdrager dem våben eller håndgranater.
Den 19-årige teenager, der tilstod at have udløst en håndgranat, forklarede i retten, at han havde brug for penge, og derfor tog han en opgave. Han modtog håndgranaten aftenen inden, han kastede den – og han kendte ikke butikken, der var målet.
Manne Gerell, kriminologen fra Malmø Universitet, fortæller, at personen, der rekrutterer på eksempelvis Telegram, kan betragtes som en slags projektleder på den kriminelle handling, der skal udføres.
- Så hyrer projektlederen en eller to personer til at skyde, en person til at sørge for våben og flugtbil, en fjerde til at finde en lejlighed til at gemme sig i, og en femte person til at overvåge offeret, siger Manne Gerell, der tilføjer:
- Det kan være op til ti personer.
Kriminelle svenskere i andre lande
På justitsministermødet i Uppsala var ministrene enige om at stå sammen – og om at afkræve techgiganterne en handlingsplan, som skal afleveres på et møde i København om et par måneder.
Fra Norge lyder det, at der er pågrebet svenske kriminelle i alle dele af landet, og den norske justitsminister, Emilie Enger Mehl, fortalte dertil om børn, som bliver lokket ind i det organiserede kriminelle miljø gennem opslag, der glorificerer kriminalitet.
- I Norge har vi set, at de viser en livsstil frem, der tiltrækker ungdommen helt ned til 12-årsalderen. Vi må stoppe det i at sprede sig på sociale medier.
Fra Island lagde justitsminister Guðrún Hafsteinsdóttir vægt på, at det er vigtigt, at de nordiske lande kan stå sammen. For kriminaliteten er grænseoverskridende – og selv øen i det nordlige Atlanterhav oplever tendensen med tilrejsende kriminelle:
- Svenskere har også sendt folk til Island for at begå kriminalitet, siger Guðrún Hafsteinsdóttir.
Flere af de nordiske ministre pegede ud over de sociale medier på Sverige som grunden til alvorlig kriminalitet – den svenske justitsminister, Göran Sttömmer, henviste til, at det er en ekstra udfordring at bekæmpe og efterforske kriminalitet, der foregår online:
- Når rekrutteringen sker i det fysiske rum, så kan den håndteres af politiet – men når den som her er flyttet ind på de digitale platforme, så er det nødvendigt at udbyderne agerer, siger den svenske justitsminister, Göran Stömmer.