Jo mere boligselskab bygger - jo mere tjener bestyrelsesformand

"Uheldig incitamentstruktur". Sådan lyder kritikken af den måde, Bo-Vita udbetaler byggehonorar. Halvdelen af honoraret går til bestyrelsesformand Jan Hyttel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Formand for boligforeningen Bo-Vita, Jan Hyttel, afviser kritikken af byggesagshonorarerne og siger, at honorarerne udbetales efter loven.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse - og især formand Jan Hyttels indtægt er direkte forbundet med, hvor mange byggeprojekter boligselskabet sætter igang.

Jo mere det almennyttige boligselskab bygger og renoverer - jo mere tjener formanden.

Det skyldes, at boligselskabet udbetaler et særligt honorar for alle byggerier, der sættes i værk. Det gælder både nybyggerier og renoveringer.

Det bliver interessant at sætte nye ting igang, fordi man selv får en ekstra betaling for det.

— Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, RUC

Professor i samfundsvidenskab fra RUC, Bent Greve, kritiserer nu den måde byggesagshonorarerne er skruet sammen på.

Bent Greve, professor på RUC, kritiserer den måde, Bo-Vita udbetaler honorarer for byggesager.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Kosmopol

- Det giver et incitament til at sætte byggeprojekter igang, uanset om de er rentable eller ikke rentable. Fordi det bliver interessant at sætte nye ting igang, fordi man selv får en ekstra betaling for det, siger Bent Greve.

Bestyrelsesformand i Bo-Vita, Jan Hyttel, afviser kritikken.

Hvis nogen virkelig seriøst tror, at vi i et almennyttigt boligselskab sætter arbejde igang bare for at få et byggesagshonorar, så er det fuldstændig forfejlet

— Jan Hyttel, bestyrelsesformand, Boligselskabet Bo-Vita

- Hvis nogen virkelig seriøst tror, at vi i et almennyttigt boligselskab sætter arbejde igang bare for at få et byggesagshonorar, så er det fuldstændig forfejlet, siger Bo-Vitas bestyrelsesformand Jan Hyttel i et interview med TV 2 Lorry.

Lillebyen giver 110.000

TV 2 Lorry har fortalt om beboerne i boligforeningen Lillebyen på Amager, som skal bo i det, der ligner en byggeplads i et halvt år, fordi området er igang med at gennemføre en såkaldt helhedsplan.

I Lillebyen på Amager bliver renoveringen voldsomt forsinket. Samtidig giver den 110.000 kroner i honorar til Bo-Vitas bestyrelse.

Renoveringen af lejlighederne skulle have taget 10-12 uger, men uopdagede revner i væggene på badeværelset gør, at projektet nu trækker ud. Flere familier skal bo uden toilet, bad, køkken og stue mindst indtil slutningen af maj.

Hvis vi havde fået stillet i udsigt, at det kunne tage op til et halvt år for et enkelt badeværelse, så havde vi sagt nej til at få det renoveret

— Marianne Bøgkjær, beboer, Boligforeningen Lillebyen

Flere beboere føler, at boligselskabet Bo-Vita førte dem bag lyset, fordi planlægnignen af renoveringen er skredet så meget.

- Jeg havde stemt nej til helhedsplanen, hvis jeg havde kendt konsekvenserne, siger Nina Puls, som er en af beboerne i Lillebyen.

- Vi står meget sammen alle os 165 beboere i rækkehusene. Vi har et godt sammenhold. Hvis vi havde fået stillet i udsigt, at det kunne tage op til et halvt år for et enkelt badeværelse, så havde vi sagt nej til at få det renoveret, siger Marianne Bøgkjær, som også bor i Lillebyen.

I kan læse mere om problemerne i Lillebyen her.

Imens beboerne i Lillebyen bor i byggerod, så giver renoveringen, ligesom alle Bo-Vitas øvrige projekter, altså indtægter til boligselskabets bestyrelse i form af byggehonorar.

- Det samlede honorar for Lillebyen er fastsat til 110.800 kroner, siger Bo-Vitas bestyrelsesformand Jan Hyttel til TV 2 Lorry.

Halvdelen til formanden

Halvdelen af dette byggehonorar går til formanden selv.

- Det er fordi, at vi i bestyrelsen har valgt at aflønne den mest, som laver mest. Jeg vil tro, jeg laver 70-75 procent af arbejdet, siger Jan Hyttel.

Renoveringen af Lillebyen giver altså Jan Hyttel en indtægt på 55.400 kroner.

- Hvis man regner det ud tilbage fra 2015, hvor det startede, så får jeg vel 600-650 kroner om måneden i gennemsnit. Træk så lige skatten fra det, så tror jeg ikke engang, jeg får ligeså meget som kassedamen nede i Irma, siger Jan Hyttel.

Bo-Vita har mange byggeprojekter ud over det i Lillebyen, der giver honorar til bestyrelsen.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Mange projekter

Men Bo-Vita har også gang i en række andre byggeprojekter, der giver bestyrelsen byggesagshonorar.

Formandsposten i Bo–Vita er ikke et rigtigt fuldtidsjob. 74-årige Jan Hyttel er pensionist og bor i en af foreningens ejendomme, hvor han er lokalformand. Han bliver valgt som formand af boligselskabets repræsentantskab, som består af frivillige lejere fra alle Bo-Vitas lokalafdelinger.

- Du kan vel sammenligne det med et kommunalbestyrelsesarbejde. Vi er i virkeligheden også en lille kommune. Vi har vel 12.000 beboere i vores afdelinger rundt om i København.

Jeg får så noget mere, men jeg laver nok også noget mere.

— Jan Hyttel, bestyrelsesformand, Boligselskabet Bo-Vita

Ifølge det nyeste årsregnskab for Bo-Vita har Jan Hyttel fået over 172.500 kroner i byggesagshonorar. Og det skal lægges oven i hans grundhonorar på 131.500 kroner.

- Jeg har også stort set et fuldtidsarbejde som demokratisk valgt formand, siger Jan Hyttel.

Et menigt medlem af borgerrepræsentationen i Danmarks største kommune København får 132.000 kroner. Jan Hyttel fik altså mere end dobbelt så meget sidste år:

Nemlig 304.000 kroner, når man lægger byggehonoraret (172.500) og det faste honorar (131.500) sammen.

- Jeg får så noget mere, men jeg laver nok også noget mere, siger Jan Hyttel.

Jan Hyttel får dobbelt så meget som et menigt medlem af Københavns borgerrepræsentation.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Uhensigtsmæssige incitamenter

Bent Greve mener, at den måde byggesagshonorarerne er skruet sammen på, er uhensigtsmæssig.

Der bliver et selvstændigt drive i at sætte nogle ting igang, fordi det giver et eget afkast.

— Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, RUC

- Der bliver et selvstændigt drive i at sætte nogle ting igang, fordi det giver et eget afkast. Dermed bliver det, vi kalder incitamentstrukturen, ikke fornuftig, siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, RUC.

Jeg synes, jeg har fortjent hver eneste krone. Jeg har arbejdet meget hårdt for at få dem.

— Jan Hyttel, bestyrelsesformand, Boligselskabet Bo-Vita

Københavns Kommune står for tilsynet med almene boliger. Efter en borgerhenvendelse har kommunen for nylig opgjort, at bestyrelsen i Bo-Vita (red. og Lejerbo København som Bo-Vita tidligere hed) de seneste ti år har modtaget 1.754.000 kroner i honorar for byggerier. Oveni i det beløb kommer de faste bestyrelseshonorarer.

- Jeg synes, jeg har fortjent hver eneste krone. Jeg har arbejdet meget hårdt for at få dem, siger Jan Hyttel.

Bent Greve mener, at byggehonorarerne giver uheldige incitamenter.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Jan Hyttel blev forsøgt væltet

Kommunens opgørelse blev lavet, efter at netmediet Ejendomswatch sidste år kunne fortælle, at byggesagshonorarerne skabte ballade i Bo-Vitas bestyrelse. De øvrige bestyrelsesmedlemmer satte formandens andel af honoraret ned fra 50 procent til 25 procent.

- Nogle bestyrelsesmedlemmer syntes, at fordelingen - som de selv havde stemt for i november - var forkert, og så ville de have lavet det om. Derudaf udspandt der sig så et større skænderi, siger Jan Hyttel.

Striden betød også, at flere i bestyrelsen forsøgte at afsætte Jan Hyttel. Der blev indkaldt til et ekstraordinært møde i Bo-Vitas repræsentantskab.

- Første punkt på dagsordenen var mistillid til Jan Hyttel, altså formanden for Bo-Vita. Den mistilidsdagsorden vandt jeg med meget stort flertal,  siger Jan Hyttel.

Derefter måtte de oprørske bestyrelsesmedlemmer gå af, og formandens honorar blev igen sat op til 50 procent.

- Det vedtog den nye bestyrelse så på vores årlige regnskabsmøde, siger Jan Hyttel.

Skal renovere Mjølnerparken

Og der kommer formentlig flere honorarer i fremtiden. Mjølnerparken er nemlig en del af boligselskabet Bo-Vita. Det store boligområde står overfor en tilbundsgående renovering til lige under en milliard. Det kan skæppe godt i kassen, da byggesagshonorarer opgøres som en andel af den samlede byggesum. Det vil sige jo større opgave - jo større honorar.

Bo-Vita har nu hyret et af landets mest eftertragtede kommunikationselskaber Ulveman & Børsting til at hjælpe med kommunikationen. Ulveman & Børsting har tidligere blandt andet hjulpet flere statsministre og den amerikanske ejendomsgigant Blackstone.

- Vi har hyret dem, vi fandt bedst til opgaven. Det var så i det her tilfælde Ulveman & Børsting, siger Jan Hyttel.

Hvad giver I i timen?

- Jeg ved ikke, hvad vi giver i timen. Vi har lavet en aftale med dem til 210.000 kroner, og det dækker tre måneder. Altså 70.000 kroner om måneden, siger Jan Hyttel.

Jan Hyttel understreger, at der er et markant politisk ønske om, at der bliver bygget nye boliger, og at de eksisterende bliver renoveret. Han afviser, at personlige økonomiske motiver skulle spille nogen som helst rolle i forhold til, hvilke og hvor mange projekter boligselskabet sætter i gang.

Ifølge Jan Hyttel spiller honorarerne ingen rolle i forhold til, hvor mange projekter Bo-Vita sætter igang.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

- Det har jo intet at gøre med, at der er noget incitament til at gøre det bare for at få et minimalt byggesagshonorar, siger Jan Hyttel.

Han accepterer den løn, han får.

Er du tilfreds med niveauet?

- Hvis jeg skulle være tilfreds, skulle jeg nok have noget mere. Det er sådan, det er, og det er fint. Det er bestemt ved lov, siger Jan Hyttel.

Link kopieret!

Seneste nyt

17-årig anholdt efter knivstikkeri på Amager

En 17-årig dreng er natten til tirsdag blevet anholdt i forbindelse med et knivstikkeri på Amager, der skete mandag eftermiddag. Det oplyser den centrale efterforskningsleder ved Københavns Politi Kenneth Simonsen til TV 2. Sagen efterforskes fortsat, og der kan komme flere anholdelser, siger efterforskningslederen.

Link kopieret!

Område omkring Kongens Nytorv afspærret på grund af brand

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

På grund af en brand i en kælder i Ny Adelgade i det centrale København har Kongens Nytorv været afspærret i de tidlige morgentimer, men kort efter klokken 06.30 er branden slukket igen.

Det oplyser Hovedstadens Beredskab og Københavns Politi på det sociale medie X.

Sidstnævnte fortæller, at trafikken åbner på Store Kongensgade og Gothersgade, men der vil fortsat være spærret på Kongens Nytorv og Ny Adelgade.

Der er ingen tilskadekomne. Hovedstadens Beredskab er i gang med eftersyn og udluftning af røg i ejendommen og kommer til at være til stede et stykke tid endnu, hedder det på X.

Det drejede sig om en brand i en kælder under en café. Anmeldelsen indløb klokken 05.18.

Politi og beredskab har endnu ikke oplyst, hvordan branden er startet.

Hovedstadens Beredskab skrev tidligere på det sociale medie X, at man var talstærkt til stede, og at der var indsat røgdykkere.

Link kopieret!

Rigshospitalet skal hjælpe ukrainske børn

(Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med støtte fra den danske regering kan Region Hovedstaden nu styrke indsatsen for ukrainske børn gennem en samarbejdsaftale mellem Rigshospitalet og børnehospitalet i Kyiv.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Rigshospitalet skal hjælpe børnehospitalet i Kyiv med blandt andet uddannelse af personale og konkret hjælp til behandling med telemedicin og digitale konsultationer, skriver regionen.

- Ukraine står desværre fortsat i en meget vanskelig situation, og fra dansk side skal vi gøre, hvad vi kan, for at støtte det ukrainske folk. Regeringen har derfor besluttet at give det krigsramte sundhedsvæsen i Ukraine en håndsrækning gennem et udvidet samarbejde med Region Hovedstaden, udtaler indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V). 

Samarbejdet skal i den kommende tid konkretiseres i dialog mellem Rigshospitalet og børnehospitalet i Kyiv.

Link kopieret!

Direktør beklager overfor hasteevakuerede beboere

Mandag aften tager politikerne i Helsingørs byråd stilling til fremtiden for den sammenstyrtningstruede boliger Stævnen i Snekkersten.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forløbet, hvor beboerne i 151 nedstyrtningstruede almenboliger kaldet Stævnen i Snekkersten blev hasteevakueret og siden genhuset har ”ikke været fair”.

Det siger Pia Skov, direktør i boligselskabet Boliggården, som blandt andet rummer Stævnen, til DR.

- Jeg synes ikke, at hele den her sag på nogen som helst måde har været fair overfor nogen som helst af beboerne, som på meget kort tid mistede deres hjem, siger hun.

Mandag aften drøfter byrådet i Helsingør Kommune, hvordan fremtiden for de sammenstyrtningstruede boliger skal se ud.

Godkender kommunen at stille en garanti på 367 millioner kroner, kan boligerne blive revet helt ned og siden genopført, skriver DR. Det vil dog betyde, at beboerne vil vende tilbage til huslejestigning på 21,5 procent.

Beboerne i Stævnen blev hasteevakueret i starten af februar, da et boligsyn fra ingeniører viste, at boligerne var i risiko for at styrte sammen på grund af konstruktionsfejl.

Link kopieret!

Biljagt i København - mindreårig anholdt

Hændelsen skete omkring Ålholmvej i Vanløse.
Foto: Presse-fotos.dk

Politiet har mandag eftermiddag eftersat et stjålet køretøj omkring Ålholmvej i Vanløse.

Det oplyser vagtchef ved Københavns Politi Jesper Frandsen til TV 2.

I bilen var der fire personer, og efter standsning kørte de fra stedet.

Efter 100 meter standser bilen, og de løber fra stedet.

Det lykkedes politiet at få fat i tre af de fire personer.

Alle tre var mindreårige, og føreren af bilen er sigtet for brugstyveri og kørsel uden førerret, oplyser vagtchefen.

Link kopieret!

København har fået en ny statue. Motivet er noget så sjældent som en kvinde

Dronning Mary var med til at løfte sløret for Københavns nyeste statue.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mandag er Københavns byrum blevet en statue rigere – af noget så sjældent som en kvinde.

Dronning Mary var sammen med kunstneren Kirsten Justesen med til at afsløre et bronzemonument for grevinde Danner ved en seance, hvor kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) samt Københavns teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL) også deltog.

Statuen er sat placeret på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade tæt ved Dannerhuset, som netop Grevinde Danner stiftede i 1873.

Datoen for monumentets indvielse eller heller ikke tilfældig. Mandag den 25. november er nemlig FN’s internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder – en sag, som grevinde Danner kæmpede for, og som Dannerhuset i dag fører videre.

Grevinde Danner var gift med kong Frederik 7. og blev i sin samtid en vigtig velgører for fattige og marginaliserede kvinder.

Tidligere har det været fremme, at forsvindende få statuer de danske byrum hylder kvinder. Tilbage i 2021 skrev Politiken, at blot 28 ud af 2.500 monumenter, statuer og mindesmærker over hele landet forestiller kvinder. Dermed var der altså langt flere fabeldyr end kvinder afbilledet skulpturelt. Af deciderede statuer fandtes da kun seks styks, der portrætterer navngivne kvinder.

Link kopieret!

Byrådspolitikere politianmelder kollega for at lække fortrolige oplysninger

(Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Formanden for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Greve Kommune, Hans-Jørgen Kirstein (M), anmelder udvalgsmedlemmet og byrådskollegaen Torben Hoffmann (V) til politiet.

Det oplyser Moderaterne i en pressemeddelelse, hvor partiet skriver, at anmeldelsen sker sammen med John T. Olsen fra Socialdemokratiet samt Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe.

Ifølge parterne er årsagen til politianmeldelsen, at Torben Hoffmann har videregivet fortrolige oplysninger fra et lukket udvalgsmøde til en bygherre, der har fået ophævet en byggetilladelse efter en række naboklager, og hvis sag netop behandles i Klima-, Teknik- og Miljøudvalget.

- Det her handler om ordentlighed i vores øjne. Vi har som politikere pligt til at adskille vores private interesser og relationer fra vores politiske arbejde, og vi skal altid sikre et respektfuldt og fortroligt samarbejde i Byrådet og udvalgene. Det samarbejde er umuligt, når fortroligheden brydes, udtaler Hans-Jørgen Kirstein (M) i en pressemeddelelse.

Torben Hoffmann (V) skriver på Facebook, at han per dags dato har sygemeldt sig fra Greve Byråd. Det sker dog med henvisning til et forløb med livsforlængende behandling mod kræft, som byrådspolitikeren har været igennem.

- Jeg har modvilligt indgivet min sygemelding, som også omfatter en række bestyrelses-, udvalgs- og rådsposter. Disse opgaver vil blive varetaget af suppleanter i mit fravær, skriver han.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google