København presset af syge borgere: Det minder om kommunehospitaler, mener borgmester

Antallet af midlertidige sengepladser i hovedstadskommunerne har nået et uholdbart niveau, mener borgmester i Københavns Kommune. I Region Hovedstaden vil formanden for sundhedsudvalget have mere samarbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Kommunehospitalet på Øster Farimagsgade var i brug frem til 1999. I dag huser det en del af Københavns Universitet.
Foto: Mogens Ladegaard/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

På Øster Farimagsgade i København er det nu mere end 24 år siden, at Kommunehospitalet behandlede de sidste patienter.

Men hvis man spørger den nuværende sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), har nye kommunehospitaler nu set dagens lys.

Og det er ikke umiddelbart positivt.

For i Københavns Kommune er der i dag 244 såkaldte midlertidige sengepladser - oprettet til borgere, der er for friske til sygehuset, men for syge til at være derhjemme. Antallet presser kommunen.

- Der er sket en opgaveglidning fra regionerne til kommunerne, som ikke er finansieret, og hvor der ikke er klare retningslinjer for lægedækning, ligesom der ikke er fulgt medarbejderressourcer med. Og vi får flere borgere end tidligere, siger Sisse Marie Welling til TV 2 Kosmopol.

- En lang række patienter bliver udskrevet så tidligt fra hospitalerne, at de skal genindlægges. Spørgsmålet er, om de skulle være blevet udskrevet i første omgang?, spørger Sisse Marie Welling, der også er formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.

Opråbet fra borgmesteren kommer efter, at Mandag Morgen tirsdag kan fortælle, at landets kommuner for tiden råder over omkring 3.800 midlertidige sengepladser. Det viser en opgørelse fra konsulentfirmaet Implement.

Det minder mest om et præhospital eller kommunehospitaler

— Sisse Marie Welling

Samtidig skærer hospitalerne på antallet af sengepladser, i takt med at patienter er indlagt i kortere tid. Det kan både forklares med teknologiske fremskidt, bedre behandling - men også mangel på personale.

De 29 kommuner i Region Hovedstaden huser lige nu 1.155 midlertidige sengepladser, oplyser Københavns Kommune til TV 2 Kosmopol på baggrund af tal fra Det Fælleskommunale Sekretariat.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Her er de midlertidige sengepladser i Københavns Kommune

  • 116 rehabiliteringspladser

  • 15 palliationspladser

  • 30 akutpladser

  • 38 aflastningspladser

  • 30 pladser til neurorehabilitering

  • 15 pladser til specialiseret rehabilitering

  • I alt: 244 midlertidige sengepladser pr. 5. september 2023

Kilde: Københavns Kommune

Kommunehospitaler

I Københavns Kommune er sengepladserne samlet eksempelvis på et plejehjem, men også på to store centre med mere end 100 pladser, der er døgndækket af sygeplejersker.

- Vi har også været nødt til at tilkøbe en overlæge, fordi borgerne er så dårlige, siger Sisse Marie Welling.

- Det minder mest om et præhospital eller kommunehospitaler, lyder det fra fagborgmesteren.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sisse Marie Welling (SF) er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

På Strandvejen har Københavns Kommune et specialbygget neurorehabiliteringscenter, som efter planen skulle dække kommunens behov de næste 10 år.

- Men vi har fået så mange ekstra patienter, at vi har opstillet pavilloner, og nu skal vi bygge ny neurorehabilitering til en halv millard kroner, siger Sisse Marie Welling.

Når hun sammenligner med Aarhus Kommune, kan hun se, at borgerne her ikke bliver udskrevet til kommunen, men til regionens eget neurorehabiliteringscenter i Hammel.

Vi kan ikke sige nej

Sisse Marie Welling, er det ikke fair nok, at kommunerne også løser opgaver i sundhedssystemet?

- Jo, men vi får ikke ekstra penge, når der kommer flere patienter. Det er ikke fair for de ældre i hovedstadsområdet, siger Sisse Marie Welling.

Tror du virkelig, at sygehusene udskriver patienter, selv om de ikke fagligt kan forsvare det?

- Hvis man har brug for at blive tilset af en overlæge i kommunen, så kan man diskutere, om man er færdigbehandlet. Og med det system, vi har i dag, har vi ikke mulighed for at sige nej. til patienter, der bliver udskrevet. Det er afdelingerne, der tager beslutningen for os. Vi laver grundlæggende hospitalsdrift uden penge eller læger, siger Sisse Marie Welling.

Mandag Morgen fortæller tirsdag, at der er stor forskel på, hvor stor en andel af kommunernes medarbejdere, der er tilknyttet sengepladserne, der er sygeplejersker. 

Tallet er generelt faldet fra 25 til 20 procent på fire år - og i nogle kommuner er under 10 procent sygeplejersker. I Københavns Kommune er andelen tæt på 30 procent. Langt de fleste er dog social- og sundhedsassistenter.

Regeringen har nedsat en sundhedsstrukturkommission, hvor de midlertidige pladser ventes at være på dagsordenen. Sisse Marie Welling håber, at den kan være med til at løse de problemer, hun mener, Københavns Kommune har.

Vi gør rigtig meget for at række ud og tage del i opgaverne, og vi vil altid gøre mere

— Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden

Indtil da rækker hun ud efter Region Hovedstaden med flere ønsker.

- Hospitalerne skal være bedre til at vende sig ud. De skal sammen med kommunerne være med til at forebygge, således at patienterne ikke kommer ind på hospitalerne. Og når de har været inde, skal der være dialog med den udskrivende afdeling, så borgerne ikke bliver svingdørspatienter. Det kan ikke alene være kommunernes ansvar. Det skal være et samarbejde, siger Sisse Marie Welling.

Region ønsker mere samarbejde

I Region Hovedstaden er formand for Sundhedsudvalget, Christoffer Buster Reinhardt (K), klar til mere samarbejde. Og han så gerne, at sundhedsstrukturkommissionen skubber på i den retning.

- Vi har et fælles ansvar for denne type patienter, og jeg er enig i, at mange af vores midlertidige pladser og plejehjem er blevet minihospitaler, siger han til TV 2 Kosmopol.

Han hæfter sig dog ved, at der mellem Region Hovedstaden og kommunerne allerede er lavet en aftale om 72 timers behandlingsansvar, når hospitalerne udskriver patienter til kommunerne. 

“Et lille skridt på vejen,” betegner Sisse Marie Welling aftalen, som siden er udbredt til resten af landet.

Derudover er der indgået aftale om, at kommunerne kan ringe til hospitalerne for at få råd, ligesom der også er indført dosispakket medicin, der ifølge Christoffer Buster Reinhardt kan spare kommunerne for op mod 900 årsværk.

- Vi gør rigtig meget for at række ud og tage del i opgaverne, og vi vil altid gøre mere, siger Christoffer Buster Reinhardt.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Christoffer Buster Reinhardt (K) er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Han mener også, at kommuner kan gøre mere for at arbejde sammen i sundhedsklynger.

- De kunne gå sammen om at have fælles bufferpladser. Man kan leje sig ind på et hospital, og så kan man eksempelvis blive udskrevet til en etage ovenover, siger den konservative formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

Christoffer Buster Reinhardt erkender dog, at regionen har et problem på eksempelvis Rigshospitalet, hvor der ikke bliver leveret genoptræningsplaner til kommunerne rettidigt.

Kan have svært ved at udskrive

Christoffer Buster Reinhardt, udskriver I for mange patienter for tidligt til kommunerne?

- Nej, det gør vi ikke. Vi skal udskrive, når der er et fagligt grundlag for det, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Han pointerer omvendt, at hospitalerne sommetider endda kan have svært ved at udskrive patienter, fordi kommunerne ikke er i stand til at tage imod. Det kan i sidste ende betyde, at sengepladsen ikke kan gives videre til en anden patient, der har brug for hjælp.

Medlem af regeringens sundhedsstrukturkommission Sidsel Vinge opfordrer i Mandag Morgen til gennemgribende ændringer på området.

- Der ligger syge patienter i de senge. Der bruges en betydelig mængde sundhedsfagligt personale til at bemande dem. Det koster selvfølgelig skattekroner, og det forventes i øvrigt at de praktiserende læger så at sige går stuegang på de her sengepladser. Det her kan vi ikke lukke øjnene for, når vi skal se på en hensigtsmæssig struktur for det samlede sundhedsvæsen, siger Sidsel Vinge til Mandag Morgen.

Sundhedsstrukturkommissionen skal præsentere et bud på en bedre organisering af sundhedsvæsnet næste forår. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Uheld på Køge Bugt Motorvejen

Der er indtruffet et uheld på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning cirka en kilometer før 32 Køge. Der holder flere biler i venstre spor, hvorfor der advares mod pludselige opbremsninger og vognbaneskift. Det skriver P4 Trafik.

Link kopieret!

Mand fundet død på Frederiksberg

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

En ældre herre er fundet død i en have på Hoffmeyersvej på Frederiksberg.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2 Kosmopol mandag formiddag.

- Vi fik en anmeldelse 07.59 fra en beboer på Frederiksberg, som havde fundet en død mand i sin have, siger vagtchef Dyre Sønnichsen.

Manden formodes at have fået et ildebefindende, hvorefter han er faldet om i haven.

- Man formoder, at han der er tale om en naturlig død. Der er ikke noget, som tyder på noget mistænkeligt, siger vagtchefen.

De pårørende er endnu ikke underrettet.

Link kopieret!

Lokalpolitikere udsat for chikane, viser ny undersøgelse

Foto: Monique Tulner

En ny undersøgelse fra Helsingør Kommune viser, at knap halvdelen af de politikere, som har svaret, er blevet udsat for chikane og trusler.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Alle byrådets 25 medlemmer er blevet spurgt, om de har oplevet chikane inden for det seneste år, men kun 13 har svaret.

Af de 13 har fem oplevet chikane, mens fire har modtaget trusler. Tre betegner truslerne som alvorlige.

Nu overvejer byrådet, om de skal tilbyde øget hjælp til politianmeldelser, psykologbistand og mulig advokatbistand ved chikane.

I 2022 blev Helsingør Rådhus udsat for et brandattentat. Siden da har sikkerheden været skærpet ved byrådsmøderne.

Link kopieret!

Flere klager om vold og mobning - nu sættes skole under tilsyn

Foto: TV 2 Kosmopol

Efter flere klager om blandt vold og mobning, har Undervisningsmiljøtilsynet nu startet en tilsynssag på Engelsborgskolen i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Mediet har set flere af klagerne og beskriver på den baggrund, at den ene klage vedrører et barn, der er blevet slået tre gange i hovedet af en anden elev.

formand for Skoleudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune., Mette Schmidt Olsen (K), ser positivt på, at der nu skal føres en tilsynssag på skolen.

- Det er godt, at man undersøger problemets omfang, så Engelsborgskolen kan få den rette rådgivning, og så skolen på den måde kan få de bedste forudsætninger for det videre arbejde, siger hun til Sjællandske Nyheder.

Link kopieret!

Novembernat slår vild rekord

Arkivfoto.
Foto: TYCHO BRAHE PLANETARIET

Med en middeltemperatur på hele 13,3 grader har natten til mandag været ekstrem varm. Det gør natten til den varmeste novembernat nogensinde i dansk vejrhistorie. Faktisk var nattens middeltemperatur varmere end en gennemsnitlig dansk sommernat.

Link kopieret!

Nu starter vejarbejde på trafikeret strækning

Foto: TrafikkenHovedstaden

Den tre- eller flersporede trafikale hovedåre H. C. Andersens Boulevard bliver frem til første uge af december sværere at køre ad, end det er tilfældet i hverdagen.

En del af strækningen bliver nemlig afspærret, mens der udføres asfaltarbejde.

Det betyder, at der bliver færre spor til bilisterne mellem Langebro og Rysensteensgade i vestgående retning, skriver Trafikken Hovedstaden på X.

Arbejdet forventes færdigt den 6. december.

Link kopieret!

Regnfuld start på ugen

Den kommende uge begynder med regn eller skyet vejr og slutter med sol og køligere temperaturer.

Det fortæller Klaus Larsen, der er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), tidligt mandag morgen.

- Det starter næsten lunt med regn mandag og ender lidt køligere med solstrejf og risiko for nattefrost fredag, siger han.

Link kopieret!

FCK erobrer førstepladsen efter sejr over Lyngby

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

FC København erobrede søndag førstepladsen i Superligaen med en kneben 2-1-sejr over Lyngby i Parken.

Med sejren satte FCK samtidig en stopper for en serie af tre uafgjorte ligakampe i træk op til søndagens opgør.

FCK topper nu rækken med 30 point efter 16 kampe. Det er tre point mere end AGF, Randers og FC Midtjylland, der er de nærmeste forfølgere. FCM har spillet en kamp færre og tager mandag imod Silkeborg.

For Lyngby betyder nederlaget til FCK, at klubben fortsat befinder sig i den tunge ende af tabellen på en 11. plads.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google