Liv fik hjælp efter barndom med misbrug: Nu vil hun gøre retten til hjælp lovpligtig

Torsdag ventes Københavns Borgerrepræsentation at vedtage et forslag om behandlingsgaranti til københavnere, der er vokset op i et hjem med misbrug. Det er det første såkaldte københavnerforslag, der har fået stemmer nok til at blive behandlet.

Det første såkaldte københavnerforslag, der har fået stemmer nok til at blive behandlet af politikerne på Københavns Rådhus, ser nu også ud til at blive til virkelighed.

Der er tale om et forslag om behandlingsgaranti til københavnere mellem 14 og 35 år, der er belastet af at være vokset op i et hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Behandlingen skal give borgerne gratis og specialiseret behandling inden for 90 dage.

Københavns Kommune sender allerede i dag borgere, der er vokset op i et hjem med misbrug, til behandling hos organisationen Tuba København. Men lige nu er der 666 unge på venteliste, og for nogle går der omkring tre et halvt år, før de kan få plads.

quote Han hev mig med alle mulige steder - både til pusheren og ind på værtshuset

Liv Dupont

Liv Dupont er en af de københavnere, der allerede har fået hjælp til at læge de sår, som hun har fået påført gennem en opvækst med en far, der både drak og tog stoffer.

- Han hev mig med alle mulige steder - både til pusheren og ind på værtshuset. Jeg var ligesom bare sådan et lille vedhæng, der var med i det der misbrugsliv, har Liv Dupont tidligere sagt til TV 2 Kosmopol.

Hun er i dag ambassadør for Tuba - og så har hun været med til at fremsætte det omtalte københavnerforslag sammen med tre andre Tuba-ambassadører.

- Vores misbrugende forældre kan i princippet gå ned på kommunen og få hjælp i løbet af 14 dage. Og vi kan vente i op til tre et halvt år, hvilket slet ikke giver nogen mening, lyder det fra Liv Dupont.

Og ifølge Tubas landsleder, Kåre Skarsholm, kan det have alvorlige konsekvenser at have vokset op i et hjem med misbrug.

- Det er en målgruppe, der i mange år er blevet glemt, og de mærker konsekvenser resten af livet. Uden hjælp og terapi har mange eksempelvis svært ved at fastholde en uddannelse, siger Kåre Skarsholm.

Skal sætte penge af

Før sommerferien nikkede samtlige medlemmer af socialudvalget til forslaget, der torsdag endeligt skal vedtages i Københavns Borgerrepræsentation. Men en ting er politisk opbakning - noget andet er viljen til at sætte penge af. 

For der skal i første omgang sættes omkring ni millioner kroner af til at sende borgere på ventelisten i terapi - og efterfølgende et årligt ukendt millionbeløb i omegnen af fire til 10 millioner kroner til at sikre behandlingsgarantien for fremtiden.

Liv Dupont, ambassadør for Tuba
Liv Dupont, ambassadør for Tuba

Socialdemokratiet er opsatte på at få forhandlet pengene hjem til ordningen, når der skal lægges budget for 2025 i de kommende måneder, lyder det fra politisk ordfører, Laura Rosenvinge.

- En behandlingsgaranti er klart noget, vi ser positivt på i budgetforhandlingerne, siger hun til TV 2 Kosmopol.

- Vi taler om unge og næsten voksne mennesker, hvor det virkelig betaler sig at sætte ind og investere i deres liv, siger Laura Rosenvinge.

Spørg Os - Formular

_

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) forventer opbakning til forslaget i borgerrepræsentationen, men forholder sig ikke til, om Enhedslisten vil være med til at finde penge i de kommende budgetforhandlinger. Men hun er glad for, forslaget er nået frem til det øverste politiske organ på Købehavns Rådhus. 

"Det er stort, og det er virkelig med til at sætte en tyk streg under, at københavnernes stemmer rækker langt ind bag Rådhusets tykke mure," lyder det i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol.

Afvist på Christiansborg

På Christiansborg blev et lignende forslag om behandlingsgaranti til borgere fra misbrugshjem behandlet før sommerferien. Forslaget - der skulle sikre behandling til borgere op til 25 år - endte dog med at blive stemt ned af regeringen, Radikale Venstre og Jon Stephensen.

Ifølge misbrugsordfører for Socialdemokratiet, Maria Durhuus, skyldes det manglende viden om målgruppen og generelt data på området. Flertallet var også imod at diktere en aldersgrænse.

- For hvornår har man brug for hjælp? Det kan også være, mens man vokser op og bor i et hjem med misbrug - og det kan være når man er 46 år, siger Maria Durhuus til TV 2 Kosmopol.

quote Hvornår har man brug for hjælp? Det kan også være, mens man vokser op og bor i et hjem med misbrug - og det kan være når man er 46 år

Maria Durhuus (S), MF

Derudover mener Maria Durhuus, at der vil være tale om en stor udgift i forhold til den ringe viden, der er om de konkrete tilbuds effekt.

Derfor afventer man på Christiansborg nu en afdækning af, hvilke kommuner der arbejder med indsatser, der allerede fungerer, lyder det fra Maria Durhuus. Hun henviser til særlige metoder i Ringsted og Syddjurs Kommuner, hvor den enkelte borger bliver mødt med hjælp bredt, når man går ind ad døren med et problem.

Maria Durhuus, er det ikke en god idé at komme i gang med at hjælpe borgere på venteliste? Man kunne jo også sige, at I på Christiansborg sidder på hænderne?

- Jeg synes, Københavns Kommune skulle undersøge, hvorfor der står så mange mennesker på venteliste, som siger nej til andre aktører, siger Maria Durhuus.

Hun henviser til, at mange af de voksne på venteliste, der kan henvises til behandling i et andet tilbud, ifølge Tuba har valgt at takke nej.

- Hvorfor vil nogle hellere vente længe på ventelisten til Tuba i stedet for at tage imod andre tilbud? spørger hun.

Gode evalueringer

Ifølge landsleder i Tuba, Kåre Skarsholm, er der flere grunde til, at borgere hellere vil blive på ventelisten.

- Vi er de første, der kastede os ind i det her for 27 år siden, og vi laver ikke andet end at tilbyde denne specialiserede terapi. De unge oplever, at de nærmest bliver en del af en familie, og de får et særligt fællesskab, siger han.

- Tuba er også et civilsamfundstilbud - og ikke kommunalt. Nogle unge har oplevet, at kommunen tidligere i deres liv ikke har trådt til og tilbudt hjælp, som de eller deres familie havde brug for på det tidspunkt, og det kan have en betydning, siger Kåre Skarsholm.

Laura Rosenvinge fra Socialdemokratiet på Københavns Rådhus understreger, at man har gjort sig mange tanker og overvejelser om indsatsen for borgere, der er vokset op i et misbrugshjem.

- Evalueringer af vores indsats - eksempelvis Tuba - viser, at det faktisk virker, siger Laura Rosenvinge og henviser til forskning fra Aarhus Universitet, der viser, at Tubas terapi har en positiv effekt borgeres psykiske helbred.

Bør I - som Maria Durhuus siger - undersøge, hvorfor borgere på venteliste ikke vil tage imod henvisning til andre tilbud?

- Det kan vi sagtens undersøge. Men jeg tror også, at folk har svært ved at sige nej til et tilbud, som du tror vil kunne hjælpe dig, siger Laura Rosenvinge.

TV 2 Kosmopol har også bedt socialborgmester Karina Vestergård Madsen om at forholde sig til kritikken fra Maria Durhuus. Hun skriver i en mail, at Københavns Kommune i forvejen har flere tilbud relateret til stoffer og alkohol, der hjælper københavnere i alle aldre. 

"Men vi ved, at rigtig mange børn og unge, som er vokset op i et hjem præget af stof- eller alkoholmisbrug, har brug for hjælp og støtte. Derfor kan det give god mening, at det er de 14-35-årige, vi nu forsøger at sikre,” lyder det i et skriftligt svar fra socialborgmesteren.

Ordningen med københavnerforslag løber frem til 2028. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik