'Magiske svampe' som OCD-medicin? Rigshospitalet tester det på rotter
Rigshospitalet vil udvikle ny medicin til OCD - og forsøger sig lige nu med det psykedeliske stof psilocybin, der kendes fra 'magiske svampe'.
Der er video i bunden af artiklen.
Måske forbinder du psykedeliske stoffer med hippier og kunstnere. Men på et tidspunkt vil du måske i stedet tænke 'medicin'.
De seneste år er psykedeliske stoffer nemlig i stigende grad kommet under forskernes lup og undersøgt for deres behandlingspotentiale - for eksempel til depression og angst.
Lige nu undersøger forskere fra Rigshospitalet 'mikrodosering' af psilocybin, hvor stoffet gives i så små doser, at det ikke giver en mærkbar rus.
Mikrodosering med psilocybin er noget af det mindre udforskede på området. Og på Rigshospitalet håber man, at det måske kan hjælpe patienter med OCD:
- I det her konkrete forsøg prøver vi at finde ny behandling til det, der hedder OCD. Folk, der har tvangstanker og laver tælleritualer, fortæller Mikael Palner, der leder et igangværende forsøg, hvor stoffet gives til rotter.
- Det er meget vigtigt, at vi får sat ind - specielt ved de her neuropsykiatriske sygdomme, hvor der virkelig mangler god medicin. Så vi kan hjælpe de her patienter, der har det virkelig svært.
Foto: Andreas Hentze Madsen - TV 2 Lorry
Psilocybin påvirker hjernen
I forsøget har rotter fået psilocybin hver anden dag i en periode på tre uger.
Herefter sammenlignes både deres adfærd og deres hjerner med en 'kontrolgruppe' af rotter, der ikke har fået stoffet.
Psilocybin i hjernen
- Forskerne kigger på, hvordan psilocybinen påvirker receptorer, små 'modtagere', inde i rottehjernerne.
- Psilocybin kan aktivere en bestemt receptor, Serotonin-2A, som giver det 'trip', man forbinder med svampe.
- Det ser dog ud til at psilocybin også åbner andre serotonin receptorer, og i Mikael Palners forsøg handler det om at give så små doser, at man ikke aktiverer den tripudløsende receptor 2A, men forhåbentlig andre med gode effekter.
- Serotoninreceptorerne regulerer blandt andet ens følelser og humør.
Hvad gør, at I tror, påvirkningen af de her receptorer ville kunne hjælp folk med OCD eller en anden psykiske lidelser?
- I det her tilfælde er det simpelthen fra historier fra folk, der har mikrodoseret, som har skrevet om det på internettet, svarer Mikael Palner.
Diskuteres flittigt på nettet
Èn af historierne om virkningen af mikrodosering kan 44-årige Lars fortælle:
- Jeg har været på stort set samtlige lykkepiller, der findes. Men alle de løfter, som lykkepillerne gav, blev først indfriet, da jeg begyndte at mikrodosere, fortæller Lars til TV 2 Lorry.
Han er 44 år og fra hovedstadsområdet, og vi kender hans fulde identitet, men i artiklen har han fået lov til at være anonym.
Det har han, fordi han fortæller om handlinger, der er ulovlige, men som er væsentlige at fortælle om, fordi mikrodosering tilsyneladende er genstand for voksende interesse, erfaringsudveksling og lettilgængelige guides på internettet.
Det sker på trods af, at psykedeliske stoffer ifølge dansk lov kun må bruges i medicinsk og videnskabelig øjemed.
Du kan læse hele Lars' historie i webdokken "Når Lars mister livsgnisten, spiser han svampe"
Foto: Andreas Hentze Madsen - TV 2 Lorry
Det er dog vigtigt at understrege, at hverken mikrodosering eller brug af større doser psykedeliske stoffer endnu er registreret og godkendt som behandling.
For mikrodosering mangler man både at blive klogere på den mulige placeboeffekt, og om den længerevarende brug har nogen skadevirkninger.
Forskeren Mikael Palner fraråder også, at man selv forsøger sig med ting, som de gør i kontrollerede, medicinske omgivelser.
(TIlføjelse) Ved større doser svampe er den største risiko angst- og paranoiareaktioner, og doseringen være vanskelig: Det præcise indhold af fx psilocybin i en svamp kan variere med voksestedet. (Kilde: Sundhed.dk).
De første resultater fra Rigshospitalets forskning i mikrodosering forventes at blive offentliggjort næste år.
Historien om Lars, mikrodosering og forskning i psykedeliske stoffer kommer fra vores YouTube-serie "Adgang" - se programmet her:
FÅ MERE ADGANG
- "Adgang" er reportager fra hovedstaden. Kom med ind bag lukkede døre, mød nye mennesker og forstå meningen med galskaben.
- Hver onsdag udkommer vi med en ny video på denne her.
- Er der andre debatemner, miljøer eller tendenser, som Sofie bør undersøge? Giv Sofie et tip på soga@tv2lorry.dk eller i indbakken på vores sociale medier.