Mathias må bruge hele sin SU på husleje: "Jeg er bare glad for at have fået et sted at bo"
Torsdag fik tusindvis af unge besked om, hvorvidt de har fået en studieplads eller ej. Og det sender snart mange ud på en boligjagt, der kan blive både svær og dyr.
Forestil dig, at du bruger hele din indkomst på at betale din husleje hver måned.
Det er vilkårene for Mathias Broby Petersen. Han er studerende og betaler hver måned 5600 kroner for det kollegieværelse, som han bor i på det nybyggede UMEUS kollegie på Amager.
Og han er langt fra den eneste med de vilkår.
En undersøgelse fra Danske elever og Studerendes Kollegieråd viser således, at hver fjerde studerende har boligudgifter på 6000 kroner eller mere.
SU-udbetalingen for udeboende efter skat udgør cirka 5600 kroner om måneden. De høje boligudgifter betyder derfor, at mange studerende er nødt til at arbejde ved siden af studiet for at få budgettet til at gå op.
Spørger man hos Danske Studerendes Fællesråd, så er det ikke godt nok.
- Der er intet galt i at have et arbejde ved siden af studiet - det har langt de fleste studerende også, og de er rigtig, rigtig glade for det. Men arbejdstiden må ikke overstige den tid, de skal bruge på deres studie, siger Julie Lindmann, der er forperson i Danske Studerendes Fællesråd, til TV 2 Lorry og fortsætter:
- Jeg synes, det er fuldstændig grotesk. Prøv at tænke på, hvis man sagde til voksne mennesker, at deres primære indtægtskilde ikke engang kunne dække deres boligomkostninger.
Svært at gøre billigere
Der bliver løbende bygget nye ungdoms- og studieboliger i København. Det gælder blandt andet centralt på Frederiksberg, hvor man i øjeblikket er ved at bygge 550 nye kollegieværelser omkring Åboulevard.
Boligerne forventes at stå klar til indflytning i 2023 med en husleje på 5200 kroner om måneden.
Men spørger man Curt Liliegreen, der er direktør ved Boligøkonomisk Videncenter, så er det altså svært at bygge billige boliger i 2022.
- Alt nybyggeri er dyrt. At tale om billigt byggeri er en selvmodsigelse. Det er altid dyrt at bygge, specielt når man bygger inde i de store byer, og grunden er kostbar. Det gælder også i universitetsbyerne og i særdeleshed i København, siger Curt Liliegreen til TV 2 Lorry.
Selvom det er dyrt at bygge nyt, så mener Jakob Næsager (K), som er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, at flere nye ungdomsboliger er en del af løsningen.
- Her i Københavns Kommune har vi besluttet at opføre 12.000 ekstra ungdomsboliger. Vi tror, udbuddet har betydning for prisen, så jo flere boliger der kommer på markedet, jo mindre stiger de i pris, siger Jakob Næsager.
Han gør dog samtidig opmærksom på, at de studerende ikke skal forvente at kunne forsørge sig selv alene på en SU.
- Ingen kan leve af en SU alene, og det er heller ikke meningen, så det er nødvendigt at supplere med studiejob eller SU-lån, siger Jakob Næsager.
Stor efterspørgsel på gamle billige kollegier
På mange af de ældre kollegier er priserne helt anderledes. Og studerende kan typisk få tag over hovedet for mellem 2000 og 3000 kroner om måneden.
Den store efterspørgsel på studiebolig i København, gør det dog svært at få fingre i dem.
Og så vælger mange altså at betale høje huslejepriser, hvilket også gælder for Mathias Broby Petersen.
- Nu har jeg boet nogle steder efterhånden, så jeg er bare glad for at have fået et sted at bo, siger han.