Naboer til omdiskuteret vej får luftforurening direkte ind i stuen: "Ubehageligt"

Bestyrelsesformand for ejerforening bryder sig ikke om tanken om den luftforurening, der nu er blevet målt i lejligheder tæt på Bispeengbuen.

Luftforureningen ved Bispeengbuen i København er for første gang blevet målt. 

Normalt bliver luftforureningen i hovedstaden ellers kun målt på H. C. Andersens Boulevard, Jagtvej og Tagensvej. 

Men en gruppe kemikere fra Københavns Universitet satte deres egne måleapparater ud ved den omdiskuterede vej og inde i lejlighederne hos de beboere, der bor klos op ad vejen. 

I mere end fire uger målte apparaterne niveauerne af forurenende stoffer i luften.

Og resultatet var nedslående.

For det var ikke kun ude på vejen, forureningen fandt sted.

Det var også hjemme i beboernes stuer. 

- Jeg var rigtig overrasket over, hvordan luftforureningen ude fra vejen sivede ind i lejligheden ved siden af. Det kom bag på mig, hvor tydeligt det var, siger Frederik Hildestrand, kemistuderende fra Københavns Universitet, til TV 2 Kosmopol.

Hvad er kvælstofdioxid?

Kvælstofdioxid (NO2) er en sundhedsskadelig gasart.

Den regnes som en af de mest alvorlige luftforurenende gasser i forhold til vores helbred.

Høje koncentrationer kan give lungeproblemer, fremkalde kræft, demens og andre hjerte-kar-sygdomme.

Ifølge eksperter kan det i sidste ende føre til for tidlig død.

Kilder: Københavns Universitet, DR

Den gennemsnitlige mængde af kvælstofdioxid i luften ude ved vejen viste sig at overskride WHO's grænseværdier. 

Det højeste niveau af kvælstofdioxid, som forskerne målte, var desuden seks gange højere end grænseværdien. 

- Det, vi måler ved Bispeengbuen, er på samme niveau som den mest forurenede strækning i Danmark - altså H.C. Andersens Boulevard i København, siger professor Matthew S. Johnson i en pressemeddelelse: 

- Forskellen er, at vi her er oppe i andensalshøjde, så forureningen bliver spredt endnu mere ud i lokalområdet og med al sandsynlighed ind i folks hjem. 

Forureningen siver ind

Men det var altså ikke kun udendørs, at forskerne kunne måle forureningen. 

De havde et måleapparat stående i et ubenyttet opbevaringsrum i hjemmet hos en nabo til vejen, hvor døre og vinduer var lukkede i hele måleperioden. 

Alligevel kunne forskerne tydeligt se, hvordan mængden af forurening i rummet fulgte mængden af forurening udenfor, og det er bekymrende, mener de. 

- Det vil sige, at luftforureningen kom direkte udefra og ind i rummet, selvom det altså havde været lukket helt af. Det var overraskende, siger Frederik Hildebrand. 

Inde i lejligheden var koncentrationen af kvælstofdioxid lavere end WHO's grænseværdier. Men det kan sagtens være, at mængden af luftforurening stiger yderligere om vinteren, da flere her kører i bil, siger Frederik Hildebrand. 

- Og da er det ikke umuligt, at grænserne overskrides, siger han. 

Ubehageligt at tænke på

De høje mængder af luftforurening er ikke en rar tanke, fortæller Peter Jeppesen, bestyrelsesformand for ejerforeningen Bispeengen E/F, der ligger få meter fra Bispeengbuen. 

- Det er ubehageligt at tænke på. Det er selvfølgelig ikke nogen overraskelse, at der er forurening ved en stor vej, men at det overstiger grænseværdierne er ikke særlig rart, siger formanden, som har boet i bebyggelsen i mere end ti år: 

- Når man bor ved siden at en stor, trafikeret vej, så er det klart noget, man tænker over løbende, og som privatperson er jeg da også stor tilhænger af, at den bliver revet ned, så vi kan få minimeret den her forurening. 

Spørg Os - Formular

_

Peter Jeppesen regner med, at nyheden om den store mængde luftforurening vil overraske resten af beboerne. Selvom man som nabo til en stor vej ved, at der vil være noget forurening, regner man næppe med, at det står så slemt til, siger han.

Han regner dog med at blive boende i bebyggelsen, lige meget hvordan projektet om Bispeengbuen ender. 

- Huspriserne i hovedstadsområdet er jo steget markant, så det med at flytte gør man ikke bare lige. Jeg ville da gerne være fri for at bo ved en stor vej, men det er ikke så lige til, hvis man vil være i nærheden af København, siger Peter Jeppesen. 

Kolde københavnerlejligheder

Frederik Hildebrand håber, at forskningsprojektet kan være med til at gøre os klogere på, hvordan vores hjem og andre opholdssteder bliver direkte påvirket af luftforurening udefra. 

- Selvom man måske tror, at der er ren luft indenfor, fordi vinduerne er lukkede, så er det ikke sikkert, at det gør sig gældende, siger han.

Han gætter på, at en del af forklaringen ved Bispeengbuen skal findes i konstruktionen af de gamle københavnerlejligheder ud til vejen, som måske ikke er så godt isolerede.

- Men præcis hvorfor, der er så meget luftforurening, der suser direkte ind i bygningen, er måske noget, man bør undersøge fremadrettet, siger Frederik Hildebrand. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik